KAYSERİ (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin gündeminin YÖK Yasa Tasarısı değil, ekonomi olduğunu belirterek, "Türkiye artık bir krizi kaldıracak durumda değil. Ekonominin yeni yeni düzelmeye başladığı şu günlerde bir kriz olursa, bunun faturası 2000 krizine göre daha ağır olur" dedi.
Kayseri Ticaret Odası'nda düzenlenen TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı'na katılmak için Kayseri'ye gelen ATO Başkanı Sinan Aygün, İHA muhabirinin ekonomik gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "YÖK Yasa Tasarısı tartışmaları ekonomiyi etkiler mi?" şeklindeki soruya ATO Başkanı Aygün, "YÖK Yasa Tasarısının ekonomiyi olumsuz etkilediği belli. Ama bunun ekonomide bir ölçü olmaması lazım. Türkiye'de ekonomi YÖK yasasının yanında diğer çıkan kanunlarla da etkilenmiştir. 2000 yılında Anayasa kitabının atılması, Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında çıkan tartışma ekonomiyi çökertmişti. O yüzden piyasalardaki gerginliğin bir kısmının ondan olduğunu tahmin ediyorum. Daha mantıklı açıklama yapmak gerekirse, ABD'nin faiz oranlarını yükseltmesi, Uzakdoğu ülkelerinde baş gösteren faiz artışları, Türkiye'yi de etkiliyor. Bu da ayrı bir parçadır. Türkiye'nin gündemi YÖK Yasa Tasarısı değil ekonomidir bizce. Dolayısıyla üretim, istihdam ve işsizliktir. O yüzden çok fazla etkileyeceğini tahmin etmiyorum" şeklinde cevap verdi.
Dövizde son günlerde yaşanan aşırı dalgalanma konusuna da değinen Aygün, "Türkiye'nin ekonomisi dalgalı kura endeksli. Kurun özelliği gereği dalganın nereye çıkacağı belli değil. Piyasalar şu an tedirgin. Döviz 2000 yılındaki gibi yükselir mi, develüasyon olur mu endişesi hakim piyasalarda. Ama şu günlerde dolar gerilemeye başladı. Önümüzdeki hafta sonu doların 1 milyon 450 bin -1 milyon 460 bin civarına ineceğini düşünüyoruz. Ekonominin temelinde üretim, istihdam, büyüme ve ihracat vardır. Bunların büyümesi lazımdır. Aksi halde Türkiye ekonomisi artık bir krizi kaldıracak durumda değil. Ekonomimiz yeni yeni kafasını kaldırmaya başladığı şu günlerde bir kriz olursa, bunun faturası 2000'e göre daha ağır olur" diye konuştu.
"Hükümetin ekonomi politikası yeterli mi?" şeklindeki soruya ise Aygün, Ekonomiden Sorumlu Bakan'ın iş aleminden ve iş dünyasından uzak olduğu şeklinde cevap verdi.
Aygün, "Hükümetin ekonomi çalışmaları tabi ki yeterli değil. Ekonomiden Sorumlu Bakanımız iş dünyası ile ilgili örgütlere, iş adamları, iş alemine uzak olması bizim moralimizi bozuyor gerçekten. Ekonomiden Sorumlu Bakan genelde yurtdışında, IMF ve Dünya Bankası ile beraber. Şunun iyi bilinmesi gerekir. Türkiye'yi IMF, Dünya Bankası kurtarmayacak. Şu dükkandaki müteşebbis kurtaracak, Ankara'daki, Adıyaman'daki, Ardahan'daki üretim yapan kurtaracak. O yüzden Ekonomiden Sorumlu Bakan'ın bizimle, reel sektörle beraber olmasının faydalı olacağı görüşündeyim" diye cevap verdi.