HABER

Ayhan ve Kop IAAF'a savunma verecek

ANKARA (İHA) - Atletizm Federasyonu , milli atlet Süreyya Ayhan Kop ile antrenörü ve eşi Yücel Kop'un, Edirne kampı sırasında Uluslararası Anti Doping Ajansı (WADA) görevlilerine yönelik davranışları hakkındaki savunmaları için, Uluslararası Atletizm Federasyonu'ndan (IAAF) ek süre istedi.

IAAF'ın, 5 Ağustos 2004 tarihinde Atletizm Federasyonu'na gönderdiği ve milli atlet Süreyya Ayhan Kop ve antrenörü Yücel Kop tarafından cevaplandırılmasını talep ettiği sorulara cevap verilmesi için normal süre bugün doldu. Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Yurdadön, tedavisi için Almanya'da bulunan Süreyya Ayhan'ın söz konusu soruları cevaplaması için IAAF'tan 13 Ağustos 2004 Cuma günü akşamına kadar ek süre talep etti. Uluslararası Atletizm Federasyonu da Mehmet Yurdadön'ün ek süre talebine olumlu cevap verdi. Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun (IAAF), Atletizm Federasyonu'na gönderdiği faksta Süreyya Ayhan Kop ve Yücel Kop'a çeşitli suçlamalarda bulunulurken, bu suçlamalarla ilgili olarak savunma istendi. IAAF'ın yazısında şu ifadelere yer verildi:
"1) 13 Temmuz 2004 günü 2 IAAF doping kontronörü Türkiye'deki Edirne antrenman kampına gelmişlerdir. Burada Süreyya Ayhan'ı otelinde kahvaltı yaparken bulmuşlardır, Kendisine, Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından lAAF'ye sunulan bilgiler doğrultusunda yarışma dışı ve haber verilmeden bir doping kontrolü uygulamak için buraya gidilmiştir.
2) Bayan Ayhan, kendisine test uygulanacağı bildirilince birkaç testi ertelemeyi denemiştir. Biraz uyumak, kahvaltısını bitirmek ya da yalnız kalmak gibi taleplerde bulunmuştur. IAAF Doping Kontrolü Prosedürleri gereği yalnız kalma talebi reddedilmiştir ve Bayan Süreyya Ayhan'a test tamamlanana kadar bir DOC görevlisi tarafından refakat edileceği bildirilmiştir.
3) Sporcunun antrenörü Bay Yücel Kop, sorumlu DOC görevlisini zorla odanın dışına çıkararak kapıyı kilitlemiş ve yardımcısını da başka bir odaya tek başına olmak üzere zorla kilitlemiştir. Her 2 DOC görevlisi de bu aşamada Bayan Süreyya Ayhan'ı görememişlerdir.
4) Yaklaşık 1 dakika sonra 2 DOC görevlisi odaya tekrar geri alınmış ve kendilerine adının Süreyya Ayhan olduğu söylenen başka bir kadın takdim edilmiştir, idrar örneği bu ikinci kadından alınmış ve gerekli doping kontrol formları doldurularak imzalanmıştır, ikinci bayanın imzasının, hem kahvaltısı sırasında Bayan Süreyya Ayhan'a test yapılacağı bildirilirken, alınan imzadan hem de IAAF dosyasındaki eski doping kontrolü imzalarından farklı olduğu anlaşılmıştır.
5) 25 Temmuz 2004 tarihinde, ikinci bir görevle tekrar Bayan Süreyya Ayhan 4 doping kontrolü görevlisi tarafından test edilmek üzere Edirne antrenman kampında ziyaret edilmiştir. Tekrar atletiniz kaldığı otelde kahvaltı ederken bulunmuştur.
6) Bayan Sürreyya Ayhan birkaç kez başarısız örnek vermiştir. Daha sonra DOC görevlileri Bayan Ayhan'a randevusu olduğu tıbbi merkeze giderken eşlik etmişlerdir. Burada Bayan Ayhan sadece 25 ml miktarında örnek saklamıştır; ancak IAAF kuralları gereği bu miktar 75 ml olmalıydı. Bayan Ayhan daha fazla miktarda idrar örneği sağlamaya çalışırken, ilk alınan örnek yere düşürülmüş ve yerde kaybolmuştur.
7) Yaklaşık bir saat sonra, atlet bir daha örnek sağlayabileceğini söylemiştir. Bu sefer 150 ml miktarında sulandırılmış renksiz bir sıvı sağlamıştır. Bu örneğin yoğunluğu 1.000 ve PH derecesi 6.5'tur. Bu yoğunluklarda IAAF Prosedürü paragraf 3.34 maddesine uymamaktadır, Bayan Süreyya Ayhan'a başka bir örnek sağlaması bildirilmiştir.
8) Bayan Süreyya Ayhan tekrar örnek sağlama girişiminde bulunurken, 75 ml konsantre idrarı çöp tenekesinin arkasında saklanan 150 ml sulandırılmış sıvı ile değiştirilirken görülmüştür. DOC görevlisi her 2 kabı da Bayan Süreyya Ayhan'dan almak istediğinde Bayan Süreyya Ayhan 75 ml idrar içeren kabı WC'ye dökmüştür. Sonuç itibariyle, DOC Bayan Süreyya Ayhan'a bu örneğin de geçersiz sayılacağını ve yeniden örnek sağlaması gerektiğini bildirmiştir.
9) Bayan Süreyya Ayhan başka örnek sağlamayı reddetmiş ve Doping Kontrolü Merkezi'ni hiçbir DOC belgesini imzalamadan terk etmiştir. Konuyla ilgili yapılan araştırmaların ardından IAAF, atletin aşağıdaki doping kurallarını ihlal ettiğine karar vermiştir:
a) IAAF Kuralları 32.2 (c) (doping kontrolünü reddetme ya da başarılı test vermeme)
b) IAAF Kuralları 32.2 (e) (doping sürecini bozmak, değiştirmek)
c) IAAF Kuralları 32.2 (b) (yasak metod kullanma ya da kullanmaya teşebbüs etme, örneğin idrar değiştirme)."

En Çok Aranan Haberler