Esnaf ve sanatkârların “Sigortalılar arasında prim günü eşitlensin” talebi için çalışma başlatıldı. Bağ-Kur’lularda emeklilik için aranan 9 bin olan prim gün sayısının SSK’daki 7 bin 200 gün sayısına çekilmesi planlanıyor.
Türkiye Gazetesi’nden Oman Çobanoğlu’nun haberine göre, Türkiye ekonomisinin bel kemiği esnaf ve sanatkârlara yönelik hazırlanan yeni yol haritasında detaylar belli oluyor. 2019 ve 2023 yıllarını kapsayan Esnaf ve Sanatkârlar Stratejisi ve Eylem Planı’nda son aşamaya girilirken hazırlanan taslakta son derece kritik hedeflere yer verildi. Bunlar arasında en dikkat çekeni, SSK kapsamındaki sigortalılar ile Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılarda emekli olabilmek için aranan prim gün sayısının eşitlenmesi hedefi oldu. Esnaf ve Sanatkârlar Stratejisi ve Eylem Planı taslağındaki bilgilere göre, Bağkur’luların mağduriyetinin giderilmesi için bir düzenleme yapılması öngörülüyor. Hayata geçirilmesi planlanan bu çalışma kapsamında ilk olarak ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulacak. Bu çalışma grubu mevzuat değişikliği ihtiyacının detaylarını belirleyecek. Ardından bir taslak hazırlanacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı bu çalışmaları yürütecek.
SSK kapsamındakiler hâlihazırda 7 bin 200 günde, Bağkur’lular ise 9 bin günde emekli oluyor. Taslakta mevcut uygulamayla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: Bu durum ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedeni çalışmasına dayandırmasına rağmen 4/B (Bağkur) kapsamında değerlendirilen esnaf ve sanatkârlar açısından mağduriyet oluşturmaktadır. Bu kapsamda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda esnaf ve sanatkârlara yönelik bir düzenleme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. TESK, daha önceki bir talebinde SSK’lı çalışanların emekliliği için 7 bin 200 gün gerekirken, esnaf ve sanatkârın 9 bin günü doldurmak zorunda olduğuna dikkat çekmiş ve “Arada bin 800 prim günü, yani yaklaşık beş senelik fark var. Tüm kesimlerin eşit haklara sahip olması ve sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanması için prim gün sayısı eşitlenmeli” talebini dillendirmişti.
Taslakta, esnaf ve sanatkarların kredi garantisi temin edebileceği iki kuruluştan biri olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri’ne (ESKKK) ilişkin de önemli bir madde yer aldı. Esnaf ve sanatkarların bu kuruluşların yapılanması ve işleyişiyle ilgili bazı sorunların olduğunu ifade ettikleri vurgulanırken sorunların çözümüne yönelik araştırma ve mevzuat değişikliği çalışması yapılacağı aktarıldı.
Öte yandan, ‘esnaf’ ve ‘sanatkar’ tanımlarının günümüz şartlarına göre güncellenmesi de planlar arasında. Mevcut düzenlemelerde yer alan esnaf ve sanatkâr tanımlarının, esnaf ve sanatkar ile tacir ve sanayici ayrımının yapılmasında yetersiz kaldığı ifade ediliyor. Bu nedenle çalışmalar kapsamında ilgili mevzuattaki tanımlar analiz edilecek. Dünya örnekleri incelenerek diğer kesimlerin de görüşleri alınarak alternatif tanımlar belirlenecek.
Taslaktaki bir diğer hedef ise Mesleki Sorumluluk Sigortası ile ilgili olacak. Özellikle hizmet sektöründeki kuaför, güzellik uzmanı gibi sanatkârların işlerini yaparken oluşabilecek olumsuz durumlar, mesleki sorumluluk sigortası klozları esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdiği meslekleri kapsamayabiliyor. Bu nedenle taslakta, bu mesleklerde çalışanların yüklü tazminatlarla karşı karşıya kalıp işlerini kaybetmelerine neden olabiliyor.