HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Baharda "sistit" riski artıyor

SBÜ Ankara SUAM Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berat Cem Özgür: - "İdrar yolları ile ilgili enfeksiyonlar özellikle çocuklar, hamileler, ileri yaştaki ve diyabet gibi kronik hastalıklara sahip kişiler için daha fazla risk teşkil etmekte ve erken önlem alınmaz ise hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilmektedir" - "Bu sebeple havaların düzensizlik gösterdiği bahar aylarında gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Ancak hastalık belirtilerinin olması halinde mutlaka bir hekime başvurulmasını öneriyoruz" - "Bahar aylarında bünyenin değişen duruma ayak uydurabileceği zamana kadar geçen sürede beslenmeye, uyku düzenine ve sıvı alımına önem verilmelidir. Sigara ve alkol kullanmak da bağışıklığı olumsuz etkiler. Ayrıca yaş ve genel sağlık durumuna göre vücudu yormayacak şekilde düzenli egzersiz yapılmasını da önermekteyiz"

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berat Cem Özgür, idrar yolları ile ilgili enfeksiyonların özellikle çocuk, hamile, ileri yaştaki kişilerle, diyabet gibi kronik hastalıklara sahip kişiler için daha fazla risk teşkil ettiğini ve erken önlem alınmaz ise hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabildiğini belirterek, "Bu sebeple havaların düzensizlik gösterdiği bahar aylarında gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Ancak hastalık belirtilerinin olması halinde mutlaka bir hekime başvurulmasını öneriyoruz." dedi.

Doç. Dr. Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar aylarında özellikle ani ısı değişikliği nedeniyle, soğuk ve sıcak havayla arka arkaya temasın, birçok enfeksiyona olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonuna da zemin hazırlayabildiğini aktardı.

Bu durumun kadınlarda daha çok mesane iltihaplanması (sistit) olarak görülürken, erkeklerde prostat bezi iltihabı (prostatit) olarak ortaya çıktığını söyleyen Özgür, bu tip enfeksiyonların kadınlarda, erkeklere oranla sık izlenmesinin en önemli sebebinin anatomik farklılıklar olduğunu dile getirdi.

Özgür, hastalarda sık idrar hissi, idrar yaparken yanma, idrarda kötü koku, kasık bölgesinde ağrı, idrarda kan gibi bulgular görülebileceğini anlatarak, "Eğer enfeksiyonlar kontrol edilemez ise böbreklere yayılım olabilir ve piyelonefrit denilen daha ağır bir tablo ortaya çıkabilir. Bu tablo genellikle hastanede yatmayı ve uzun süreli tedaviyi gerektirir." diye konuştu.

- "Sıvı tüketimine dikkat"

Bu tip enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yolunun, özellikle alt ekstremite denilen bacak ve ayakların soğuk havayla temasından kaçınılması olduğuna işaret eden Özgür, şu bilgileri verdi:

"Bu aylarda çok kalın veya ince giyinmek doğru değildir. Yaşadığımız ortam koşullarına göre hareket edilmelidir. Terletmeyen kumaşlar içeren kıyafetlerin tercih edilmesi uygundur. Ayrıca yanımızda ortam ısısına göre giyip çıkarabileceğimiz birkaç kat giysi muhafaza edilmelidir.
Bunun dışında günlük yaşa, vücut ağırlığına göre değişmekle birlikte erişkinler için yaklaşık 2 litre idrar çıkışını sağlayacak miktarda sıvı tüketilmesini önermekteyiz. Vücudumuz için en sağlıklı içeceğin su olduğu unutmayalım. Öğün atlamayarak, düzenli ve protein karbonhidrat oranı dengeli beslenmeye çalışılmalı. Taze sebze ve meyveleri tüketmek de hem ihtiyaç olan su miktarına katkı yapacak hem de vücut direncini artıracaktır.
Bahar aylarında bünyenin değişen duruma ayak uydurabileceği zamana kadar geçen sürede beslenmeye, uyku düzenine ve sıvı alımına önem verilmelidir. Sigara ve alkol kullanmak da bağışıklığı olumsuz etkiler. Ayrıca yaş ve genel sağlık durumuna göre vücudu yormayacak şekilde düzenli egzersiz yapılmasını da önermekteyiz."

Doç. Dr. Özgür, "İdrar yolları ile ilgili enfeksiyonlar özellikle çocuklar, hamileler, ileri yaştaki ve diyabet gibi kronik hastalıklara sahip kişiler için daha fazla risk teşkil etmekte ve erken önlem alınmaz ise hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilmektedir. Bu sebeple havaların düzensizlik gösterdiği bahar aylarında sayılan önlemlerin alınması önemlidir. Ancak hastalık belirtilerinin olması halinde mutlaka bir hekime başvurulmasını öneriyoruz." şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler