HABER

Bakan Akdağ'dan, "sağlık şehirleri" müjdesi

Bakan Akdağ'dan, "sağlık şehirleri" müjdesi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık şehirleri için Bakanlık olarak düğmeye bastıklarını ve ilk kentin 1 milyon metre karelik alan üzerinde Ankara'nın Etlik Semti'nde kurulacağını açıkladı. Bakan Akdağ, özellikle Avrupa'da sigara tiryakiliğinden insanları kurtarmak ve yeni sigaraya başlayacaklara engel olmak için fiyatların yükseltildiğini, Türkiye'de de buna benzer bir çalışmanın yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılı bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Bakan Recep Akdağ, müzakereler sırasında milletvekillerinin sordukları soru ve yönelttikleri eleştirilere cevap verdi. Bakan Akdağ, konuşmasında tek amaçlarının sağlıkta verimlilik olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki günlerde 'tıbbi direktörlük' dönemine başlanacağını, bununla ilgili çalışmalar yapıldığını kaydetti. "Hastanelerin yeni işletmelere dönüştürülmesine çalışıyoruz" diyen Bakan Akdağ, hastanelerdeki bir dönem yaşanan 'rehin' olaylarının bittiğini söyledi. Münferit bazı olayların yaşandığını ancak sistematikte bu sorunun çözüldüğünü kaydeden Akdağ, bundan sonra da bu tür olayların önüne geçileceğini belirtti. Sağlık şehirlerinin geliştirilmesine devam ettiklerini Etlik'te 1 milyon metre karelik bir alanda Avrupa'nın en mükemmel sağlık şehrini kuracaklarını ifade eden Bakan Akdağ, Türkiye'de anne ve çocuk ölümlerinin hala yüksek olduğunu ifade etti. "2010 yılı için bebek ölüm oranlarının yüzde 20'ye düşürülmesini planlamıştık. Ama biz bunu 2008 olarak düşünüyoruz. Çok zor ama başarmaya çalışacağız" ifadelerine yer verdi. Kuş gribi ile ilgili Türkiye'nin hastalığın ortaya çıkışından sonlanmasına kadar süreci çok iyi takip ettiğini, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde sorununu üstesinden gelindiğini kaydeden Akdağ, bu başarının Avrupa tarafından da tebrik gördüğünü söyledi.

"BAKAN AKDAĞ'DAN ÜNİVERSİTELERE ELEŞTİRİ"

Aile i-hekimliğini başarıyla sürdüğünü, pratisyen hekimlere hizmet içi eğitimi verilerek bu konuda çalışmalar yapıldığını söyleyen Akdağ, sigara kullanımı konusunda yeni bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Bakan Akdağ, bilimsel makalelerde bile sigaradan insanları vazgeçirmek ve alışkanlık edinmemeleri için fiyatının yüksek tutulması üzerinde durulduğu ve Avrupa ülkelerinde bunun uygulandığını ifade ederek, "Sağlık Komisyonu'na bununla ilgili bir teklif gelecek" dedi. Bakan Akdağ, bunun sigara kullanımını kısıtlayıcı bir yönü olacağı mesajını da verdi. Bakan Akdağ, "Başka türlü caydırıcı olamıyorsunuz" ifadelerini kullandı. Okullarda süt dağıtımının 1997 yılında durdurulduğunu ifade eden Akdağ, bunun yeniden başlatılması için Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarına dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Akdağ, devlet hastanelerinde hekim başına günde ortalama 20, yine devlet Araştırma hastanelerinde doktor başına 10, üniversite hastanelerinde ise 2 hasta düştüğünün altını çizerek, "Üniversiteler kendi verimliliklerini arttırmalı" dedi. Ülkenin bütün kaynaklarının Üniversitelere verilemeyeceğini ifade eden Bakan Akdağ, bu konuda hükümete suçlama yöneltenlerin de bunu yapmamalarını istedi. Yine 50'ye yakın üniversite hastanesi olduğunu devlet hastanelerinin ise 700-800 civarında bulunduğunu, üniversite hastanelerine bütçeden ayrılan payın ise devlet hastaneleri kadar olduğunu bazen bunu geçtiğini ifade etti. "Ülkenin kaynaklarının hepsi üniversitelere verilemez" diyen Bakan Akdağ, "Doğrusu üniversiteler hükümeti suçlamak yerine, üniversitelerin daha verimli hale getirmelidirler" ifadelerine yer verdi.
Bakan Akdağ, açıklamalarında Türkiye'de kızamık verem gibi hastalıkların salgın halde bulunmadığına da işaret etti. Bakan Akdağ'ın konuşmasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılı bütçesi oylandı ve kabul edildi.

En Çok Aranan Haberler