HABER

Bakan Babacan'ın Londra temasları

Bakan Babacan'ın Londra temasları

LONDRA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İngiliz ve Türk işadamları Derneği'nin (TBCCI) 27. yıl balosuna katıldı.

Çok sayıda seçkin bürokrat ve işadamının katıldığı baloda, TBCCI Başkanı Remzi Gür, İngiliz Parlamentosu Bakanlarından Haze Blears, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu konuşma yaptı. İngiltere'deki farklı sektörlerde faaliyet gösteren Türk işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği baloda, İşçi Partili Enfield bölgesi milletvekili Joan Ryan, Lord Ahmet, modacı Neslihan Yargıcı, İngiltere'nin Türk büyükelçiliğinden elçi müsteşar Atılay Saygın, Başkonsolos Bahadır Kaleli, geçtiğimiz hafta Enfield Belediye Başkanı olan Doğan Delman, Haringey Belediyesi meclis üyesi Nilgün Canver de hazır bulundu.
Açılış konuşmasının ardından İngiliz Bakan Hazel Blears, İngiltere'nin, Türkiye'deki en büyük 5. yatırımcı ülke olduğunu ve Shell, Unilever, Tesco, Capri, Sheweps gibi önemli markaların Türkiye'de sağlam yatırımlarda bulunduğuna ve bu iş ilişkilerinin İngiltere için oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Blears, iki ülke arasındaki ticaretin önemli boyutlarda olmasının yanı sıra, Türkiye'den İngiltere'ye, eğitim, çalışma yada sürekli yaşama amaçlı göç yaşandığını ifade etti.

Blears ayrıca, İngiltere'de yaşayan Türk toplumunun 350 bininin Türkiye'den, 130 bin kişinin de Kuzey Kıbrıs'tan geldiğini ve Londra'da en çok konuşulan 6. dilin Türkçe olduğunu söyleyerek, Türklerin İngiltere'ye farklı bir coşku getirdiğini ve İngiltere'ye göç eden Türklerin, göçmenlik ve entegrasyon sürecinde de, diğer toplumlara örnek olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Başmüzakereci Ali Babacan konuşmasında, Türkiye ve İngiltere arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirdi. Babacan, Türk İngiliz İşadamları Derneği'nin ilişkiler anlamında büyük öneme sahip olduğunu belirterek, 2002 yılında İngiltere ve Türkiye arasında ticaret hacminin 5.5 milyon dolar civarında olduğunu, günümüzde ise bu miktarın 12 milyon doların üzerine çıktığını söyledi. Babacan, 4 yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 kattan daha fazla arttığını söyledi.

Bakan Babacan ayrıca, İngiltere'nin gelişmiş dinamik bir ekonomisinin olduğunu, Türkiye'nin ise, gelişmekte olan dinamik bir ekonomisi olduğunu belirtti.
Türkiye'de yaşanan gelişmelere de değinen Babacan, Türkiye'nin çok önemli bir dönüşüm sürecine girdiğini ve İngiliz insanının bunu çok yakından izlediğini ifade etti. Babacan ayrıca, geçtiğimiz yıl, 2 milyon İngiliz'in tatil için Türkiye'yi tercih ettiğini ve Türkiye'yi ikinci evleri gibi görmeye başladıklarını da belirtti.
Son olarak söz alan, TOOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret bağının güçlenmesine gösterdiği katkıları nedeniyle TBCCI Başkanı Remzi Gür'e teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, İngiltere ve Türkiye arasındaki ekonomik verilere değerlendirerek, Türkiye'nin 4. büyük ticaret ortağının İngiltere olduğunu belirtti.

Kensington'da Royal Garden Hotel'de gerçekleşen ve geç saatlere kadar süren balonun basına kapalı bölümünde, yemekler yendi ve canlı müzik dinlendi.

"IMF İLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, seçimlerin ardından tekrar hükümette görevlendirilmeleri durumunda, Uluslararası Para Fonu IMF ile çalışmaya devam edip edilmeyeceğinin sorulması üzerine, seçim ortamında yapılan yorumların ideolojik kaygılarla yapıldığını, yorum yapanlardan bazılarının ise siyasi bazı güdü ve amaçlarla bu tür yorumlar yaptığını söyledi. Babacan, "2007 yılında kararlılıkla ekonomik programımızı uygulamaya devam edeceğiz. 2008 yılından sonra IMF ile hangi formatta ve nasıl çalışacağımızın kararı da günü gelince alınacaktır. Alternatif pek çok format var. Biz 184 üye ülkeden biri olarak, üstelik geçen yıl hissesi artan 4 ülkeden biri olarak, uluslar arası kuruluşlarla tabii ki çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'yi içe kapatmak değil, dışarı açmaktan; uluslararası ekonomiyle, global ekonomiye entegre etmeden yana olduk hep" dedi.

Muhalefet partilerinin ekonomik programlarına ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine ise Devlet Bakanı Ali Babacan, "Şu ana kadar söylenenlere bakıyoruz, hiçbir tutarlılığı yok. Söyledikleri rakamları alt alta topluyorsunuz tutmuyor. Açıkçası en basit bir esnaf, bir bakkal dükkanının dahi yapabileceği hesaptan dahi uzak hesapsız açıklamalar duyuyoruz. Onun için yazsınlar görelim. Ne yapmak istiyorlar, Türkiye'yi nereye götürmek istiyorlar, yazdıkları birbiri ile tutarlı mı değil mi? Ondan sonra yorum yapmayı daha uygun görüyorum" yanıtını verdi.

Türkiye'deki seçim süreci nedeniyle sağ ve sol partilerin birleşmesi konusunda görüşleri sorulan Babacan, tüm partilerin iktidar olacakmış gibi değil, muhalefet olmak için çalışıyor olduklarını ifade ederek, "Biz iktidarız, iktidar hazırlığındayız. Bu şekilde hazırlığı olan herhangi bir oluşum görmüyoruz" şeklinde konuştu.
Sarkozy'nin Fransa Cumhurbaşkanı olmasının ardından Avrupa Birliği (AB) ilişkileri konusunda düşünceleri sorulması üzerine ise Babacan; "AB'yi AB yapan değerlerden biri de, hukukun üstünlüğüdür, ahde vefadır. Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri, 27 ülkenin 'evet' demesi ile devam etmektedir. Bu sürecin, bu şekilde devam etmesi, tüm ülkelerin oy birliği ve siyasi konsensüsü ile başlamıştır. Dolayısıyla bizim beklentimiz sadece, AB'nin değerlerinin yine AB tarafından korunması, benimsenmesi ve uygulanmasıdır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler