HABER

Bakan Çelik'ten, 10 yeni üniversite müjdesi

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'e, 15 yeni üniversiteye ilave olarak 10 ilde yeni üniversite kurulması için resmi yazı yazdıklarını ve bu yazının cevabını beklediklerini belirterek, "YÖK'ten cevap bekliyoruz. Bu cevabın gelmesi halinde çalışmalar hızlanacak. 2006 yılı içerisinde onu da TBMM'ye getirmeyi ümit ediyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 15 ilde 15 yeni üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı ele alınıyor. Milletvekillerinin eleştiri ve konuşmaları üzerine tasarının üzerinde söz alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite kapılarındaki yığılmayı ortadan kaldırmak için yeni devlet üniversitelerin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına devletimiz destek olacak, bunu teşvik edecektir. Kalkınmış ülkelerdeki okullaşma oranına baktığımız zaman gelişmiş ülkelerde yüzde 50'nin üzerinde olduğunu görüyoruz. Bizim ülkemizde okullaşma oranı örgün öğretimde şu anda bulunduğumuz nokta 18.7'lik nokta açık öğretimle yüzde 27.8'lik oranı yakalamış durumdayız. 8. 5 yıllık kalkınma planının bir hayli gerisindeyiz. Geriye 26 vilayetimiz daha kalıyor. Buralarda da gerekli altyapı çalışmaları yapılıyor, yapılmakta, yapılması gerekiyor. 15 yeni üniversite kurulduktan sonra 10 yeni üniversite kurulması için YÖK'e resmi yazı yazılmıştır. Çankırı, Nevşehir, Kilis, Karaman, Karabük, Siirt, Ağrı, Bilecik, Artvin ve Sinop İlleri'nde. YÖK'ten cevap bekliyoruz. Bu cevabın gelmesi halinde çalışmalar hızlanacak. 2006 yılı içerisinde onu da TBMM'ye getirmeyi ümit ediyoruz. 15 üniversitesi kurarken asgari bu illerimizde iki fakülte vardı. Bir fakültede biz ilave ettik. Biz hükümet olarak, AK Parti olarak 81 vilayetimize eşit mesafedeyiz. Bu konuda herhangi bir haksızlık, kayırma söz konusu değildir. 81 ilimizi ve 81 ilimizdeki insanımızı aynı ölçüde saygıdeğer kabul ederiz. Hiçbir ilimize karşı peşin hükümlü olmak gibi bir lüksümüz olamaz. Bu kriterler hesaplamalar son derece hesaplamalar yapılmıştır. 7 kriter esas alınmıştır. Bir ilde kaç fakülte var, bu fakültelerin hangisi faal hangisi faal değil, öğretim elemanı sayısı kaçtır, öğrenci sayısı nedir, yüksekokul sayısı nedir, meslek yüksekokulu sayısı nedir, sosyo-ekonomik gelişme seviyesi, öğrenci yurdu kapasitesi nedir?" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, açıklamalarında hükümetin üniversitelere ve YÖK'e finansman desteğinde de çok önemli bir yerde olduğunu belirterek, "Bu iddialar doğru iddialar değil. Doğru mesnedi olan iddialar değil. Bütçe açısından üniversitelere finansman açısından hangi tutumu sergilemiş. 2002 yılında 53 devlet üniversitesine ve YÖK'e ayrılan bütçe 2 katrilyon 495 trilyon lira, 2006 yılındaki bütçesi 5 katrilyon 846 trilyon TL. Bu artış oranını takdirlerinize sunuyorum. Öğrenci başına ayrılan bütçe ne idi? 2002 yılında bin 463 dolar, öğrenci başına örgün öğretim. Şu anda 2005 yılında, 3 bin 72 dolar. Soruyorum, biz üniversitelerden bütçe esirgemiş miyiz? Yüzde 120'ye varan artış. Araştırma geliştirme 21 trilyon 2002 yılında. 2006 yılında TÜBİTAK'a DPT'ye ve üniversitelere AR-GE için ayrılan para 566 trilyon TL. Bunu birileri hayal bile edemezdi. Bu yeterli mi? AR-GE için yeterli değildir. 30-40 kat artış sağlanmışsa birilerinin de bu hakkı teslim etmesi lazım. Üniversitelere 14 bin 800 kadro verildi. Profesör ve öğretim üyesi kadrosu dahil değil" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler