BERLİN (İHA) - Resmi bir ziyaret için Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, başkent Berlin'deki temaslarına devam ediyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Bakan Gül onuruna akşam yemeği verdi. Yemekten sonra oteline dönen Bakan Gül, burada gazetecilerle bir araya geldi. Temasları hakkında gazetecilere bilgi veren Gül, Irak, Afganistan ve Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Berlin'e ilk defa geldiğini belirten Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Almanya bizi iyi anlayan ülkelerden birisi. Almanya, AB ile ilişkilerimizde rol oynuyor. Türkiye için önemli olan aralık ayında alacağı kesin tarihtir" şeklinde konuştu.
Gazetecilerle sohbeti sırasında Irak'taki gelişmelerle ilgili görüşlerini açıklayan Bakan Gül, "Türkiye'nin bütün Irak konusunda hassasiyeti var. Sadece kuzey ya da güney Irak ayırımı yapmıyoruz. Irak'ın bir an önce huzur ve istikrara kavuşması, demokratikleşmesi, seçimlerin yapılması ve gerçek temsilcilerin işbaşına getirilmesi, bizim için önem ifade ediyor" dedi. "Almanya'nın Irak'ta daha aktif olmaya niyeti var mı?" şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Gül, önümüzdeki haftalarda Mısır'da bir toplantı yapılacağını, Irak'a komşu ülkeler ile G-8 ülkelerinin bir araya geleceği toplantıda bu konunun da gündeme geleceğini belirtti.
GELECEKTE AFGANİSTAN'DA YENİ GÖREVLER ALACAĞIZ
Afganistan'la ilgili bir soruya yönelik Gül, "Biz ISAF'ın başkanlığını Almanya'ya devrettik. Seçimin neticesi çıksın, neler olacak göreceğiz. Türkiye tarihi olarak Afganistan'la bağlantısı olan bir ülke. Önümüzdeki yıllarda orada tekrar görevler alacağız. İşadamları ve müteahhitler oraya gidecek. Atatürk zamanından beri Afganistan'la tarihi ilişkilerimiz var. Türkiye'nin Afganistan'ın gelişimde çok önemli katkıları olmuştur. Almanya'nın Kafkaslar'da yatırım yapmak için Türkiye'nin köprü olacağına yönelik beklentileri var" dedi. Bu konunun Fischer'le yaptığı görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bakan Gül, "Tabii, Kafkaslar da bizim bölgemiz. Türkiye-Almanya ilişkileri burada da söz konusu. Bu konuları da konuştuk" dedi.
Bakan Gül, gazetecilerle sohbet toplantısında Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci hakkında da görüşlerini açıkladı. Almanya'nın 3 yıldır somut olarak Türkiye'nin üyeliğinden yana olduğunu hatırlatan Gül, bir gazetecinin, Almanya'nın bu desteğinde stratejik çıkarların belirleyici olup olmadığını sorması üzerine, "Bu proje, her iki tarafın da kazanacağı bir proje. 'Türkiye neden AB'ye girmek istiyor?' sorusu sorulduğu zaman, 'Stratejik, siyasi bazı kazançlarımız olacak' diyoruz. Aynısı Almanya için de geçerli. Almanya, kuvvetli bir AB'nin Türkiye'nin üyeliğiyle olacağını öne çıkarıyor. AB Türkiye ile yeni bir vizyona kavuşacak" dedi. Türkiye'de nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olmasının üyelik sürecinde soruna yol açıp açmadığının sorulması üzerine Bakan Gül, "Türkiye'de nüfusun çoğunluğu son 10, 15 yılda müslüman olmadı ki. Türkiye öteden beri yüzde 98'i müslüman olan bir ülke. Asıl değer ifade eden de müslüman olması. Farklılık ve zenginlik buradan kaynaklanıyor. En üst seviyede insan hakları standardını yakalaması, serbest piyasa ekonomisine sahip olması Türkiye'nin ayrıcalıklarıdır" diye konuştu.
Bakan Gül, daha sonra Türk kökenli Alman parlamenterlerle biraraya geldi. Görüşme halen devam ediyor.