ANKARA (İHA) - Bakanlar Kurulu, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları hakkındaki kanun tasarısı taslağını ele aldı. Köklü değişiklikler öngören taslağa göre TRT'ye RTÜK denetimi geliyor. Radyo ve televizyonların müeyyide sistemini değiştiren kanunla ilgili üç bakandan oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon, ilgili tarafların görüşünü alacak.
Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık 8 saat 40 dakika süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yerine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin bir açıklama yaptı. Kurul gündemine ilişkin bilgi veren Bakan Şahin, toplantıda birçok gündem maddesi olduğunu ancak hepsini görüşme imkanı bulamadıklarını söyledi. Şahin, toplantıda Genel Kadro ve Usulü Hakkındaki Kanun'da değişiklik öngören yasa tasarısının imzaya açıldığını açıkladı.
Söz konusu tasarının Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapmak üzere sportif eğitim uzmanı kadrosu ihdasıyla ilgili olduğuna işaret eden Şahin, "Sporun bilimsel yöntemlerle yapılmasını ve beden eğitimi spor yüksek okulundan alacağımız genç arkadaşlarımızla taşrada sporun kalitesini artırmayı hedefliyoruz" dedi. Toplantıda Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Avrupa Birliği (AB)'ne katılım sürecine ilişkin kurula bilgi verdiğini belirten Şahin, müzakere fasıllarındaki son durumun değerlendirildiğini kaydetti. Bilim ve araştırma faslının açılıp kapandığını hatırlatan Şahin, Babacan'ın yeni bir faslın daha açılma ihtimali bulunduğunu, şirketler hukuku için Türk Ticaret Kanunu'nun bir an önce yasalaşmasının gerekli olduğunu söylediğini ifade etti. Şahin, söz konusu tasarıyı en geç Haziran sonuna kadar parlamentodan geçirerek yasalaştırmayı düşündüklerini bildirdi.
RTÜK KANUNU DEĞİŞİYOR
Bakan Şahin, kurulun gündemini en çok işgal eden konunun 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları hakkındaki kanun tasarısı taslağı olduğunu açıkladı. RTÜK Kanunu'nun 14 yıl önce yürürlüğe girdiğini ifade eden Şahin, bu sürede kanunda 20'ye yakın değişiklik olduğunu söyledi. Tamamen müstakil bir yasa taslağı hazırlandığını belirten Şahin, kurula Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve RTÜK Başkanı Zahit Akman'ın sunum yaptığını bildirdi. Şahin, Aydın ve Akman'ın böyle bir yasa değişikliğinin veya yeni bir yasa olarak sunulmasının nedenlerini kurula anlattığını dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'nin RTÜK Yasası'nın bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle meydana gelen boşluk ve yayın teknolojisindeki değişim nedeniyle böyle bir yasa taslağının hazırlandığını açıkladı.
Şahin, taslağın 53 madde ve 9 geçici madde ile birlikte 62 maddeden oluştuğunu söyledi. Söz konusu düzenlemenin sektörün birikmiş sorunlarının çüzümünü amaçladığını vurgulayan Şahin, düzenleme ile yetki karmaşasını da kaldırmayı hedeflediklediklerini ifade etti. Şahin, "Düzenleme, yayıncılık sektörünün dışa açılmasını ve rekabeti artırmayı da amaçlıyor" diye konuştu.
Yasa hazırlanırken, iletişim fakültelerinden de görüş alındığına işaret eden Şahin, taslakla getirilen yenilikleri şöyle açıkladı:"Müeyyide sistemi tamamen değişiyor. Çalışma, yayın kuruluşlarının karasal lisansa sahip olması, sayısal yayıncılığa geçişi düzenliyor. TRT'nin denetimi RTÜK tarafından yapılacak. İleride getirilecek yayın teknolojilerine uyum amaçlanıyor. Reyting ölçümleri yapacak şirketlerle ilgili düzenleme öngörüyor. Yayın ilkeleri yeniden düzenleniyor. Cevap ve düzeltme hakkında yeni bir yaklaşım getiriliyor. Yerli yapıma yer verilmesi konusunda düzenleme getiriliyor."
Tüm bakanların taslakla ilgili görüşlerini ve eleştirilerini ortaya koyduğunu anlatan Şahin; Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Mehmet Aydın, Binali Yıldırım ve Beşir Atalay'dan kurulu 3 kişilik komisyonun ilgili taraflarla da görüşerek bir çalışma yapacağını bildirdi. Şahin, komisyonun çalışmayı yeniden Bakanlar Kurulu'na getirdikten sonra tasarının imzaya açılacağını söyledi.
M. Ali Şahin, zaman yetersizliği nedeniyle Medeniyetler İttifakı Ulusal Planı ve Belediyeler Kanunu'nun önümüzdeki haftaki Bakanlar Kurulu'nda değerlendirileceğini bildirdi. Şahin, kurulda ayrıca İçişleri Bakanı Atalay'ın güvenlikle ilgili gelişmeler hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in ise sosyal güvenlik yasa tasarısı hakkında bakanları bilgilendirdiğini kaydetti.