HABER

Bakanlar kurulu sona erdi

Hükümet, gündemine aldığı yeni istihdam paketini son bir değerlendirmeye tabi tutmak üzere Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na havale etti. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, istihdam paketiyle ilgili çalışmaların kurulda ele alındıktan sonra süratle uygulamaya geçeceğini söyledi. Çiçek, bu paketle yatırım ve istihdamın önündeki engelleri kaldırmayı, işsizliği azaltmayı, genç ve kadın istihdamını teşvik etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı, yaklaşık 7 saat 20 dakika sürdü. Toplantının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Toplantıda Tapu Kadastro Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri ele aldıklarını belirten Çiçek, bir kısım yerlerin kadastro hizmetini Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, ormanla ilgili bölgelerde de ise orman teşkilatının yürüttüğünü hatırlattı.

Bu işin tek elden yürütülmesi gerektiğini belirten Çiçek, teknik imkanlar ve personel donanımı gözönüne alındığında bu işin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmesinin uygun olacağını kaydetti. Buna imkan veren bir düzenlemenin yapılacağını anlatan Çiçek, tasarının bazı teknik değişiklikleri de içereceğini bildirdi.
Bakanlar Kurulu'nda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nu da değerlendirdiklerini ifade eden Çiçek, yasanın yeni baştan ele alınması gerektiğini bildirdi. Toplumda davaların uzadığı yönünde genel bir kanaatin olduğuna işaret eden Çiçek, bunun yargının yıpranmasına yol açtığını söyledi. Yasada yapılacak değişiklikle her işin mahkemeler aracılığı ile çözülmesi yerine, idari yargı mercileri tarafından çözülmesine imkan sağlanacağını dile getiren Çiçek, adil yargılama açısından ortaya çıkan eksikliklerin de bu yasayla birlikte giderileceğini açıkladı.

MEDENİYETLER İTTİFAKI ULUSAL PLANI GELİYOR

Türkiye'nin İspanya ile birlikte Medeniyetler İttifakı Projesi'nin eşbaşkanlığını yaptığını ifade eden Çiçek, böylesine kapsamlı bir konu ile ilgili ulusal plan hazırlanması gerektiğini belirtti ve İspanya'nın bu çerçevede ulusal plan hazırlayarak, Bakanlar Kurulu'ndan geçirdiğini hatırlattı. Türkiye'nin de böyle bir ulusal plan hazırlaması gerektiğini belirten Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın bununla ilgili Bakanlar Kurulu'na bir taslak dağıttığını, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten
sonra kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.

İSTİHDAM PAKETİ, EKONOMİK KOORDİNASYON KURULU'NA HAVALE

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında istihdam paketinin de ele alındığını belirterek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in bu konuda kurula özet bilgi sunduğunu söyledi. Çiçek, istihdam paketiyle ilgili çalışmanın Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda son bir değerlendirmeye tabi tutulacağını açıkladı. İstihdam paketinin ileriye dönük iyi hesaplanması gereken bir paket olduğuna dikkati çeken Çiçek, getireceği ekonomik yükler açısından Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda değerlendirilmesinin önemli olduğunu bildirdi. Çiçek, böyle bir paketle yatırım ve istihdamın önündeki engelleri kaldırmak istediklerinin altını çizerek, işsizliğin azaltılması, genç ve kadın istihdamının teşvikinin de önemli hedefleri arasında yer aldığını söyledi. Ekonomik göstergelere bakıldığında ekonominin yüzde 47'sinin kayıtdışı olduğunu ifade eden Çiçek, bununla ilgili de hukuki, idari bir dizi tedbirin de paketin içerisinde yer alacağını kaydetti. Çiçek, "Bu kurul çalışmasını kısa sürede tamamladıktan sonra, düzenlemeyi uygulamaya koyacağız" dedi.

"2B DÜZENLEMESİ GÜNDEMİMİZDE"

Çiçek, Tapu Kadastro Kanunu kapsamında 2B düzenlemesinin gündeme gelip gelmediği konusunda ise, "O konu bugün gündemimize gelmedi ama orman kadastrosu ile ilgili yapılan çalışmalar hukuki anlamda bir değer ifade ediyor. Teknik anlamda en doğru çalışmayı yapan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'dür. Türkiye'nin kadastro çalışmaları da hala bitmemiştir. İki başlı kadastro hizmeti yürütmek yerine bu hizmetlerin tek elden yürütülmesinde fayda görüyoruz. 2B konusu da gündemimizdedir. 2B ile ilgili anayasa değişikliği de belki gerekebilir. Anayasa değişiklği yapılmadan nasıl bir düzenleme yapılacaksa da onunla ilgili de çalışma yapılıyor" diye konuştu.

BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMALARI

Çiçek, 'Bir hukukçu olarak başörtüsü tartışmaları çerçevesinde MHP ve AK Parti'nin yürüttüğü çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce 10. madde değişikliği yeterli olur mu?' yönündeki bir soruya da şu karşılığı verdi:
"Bir konu uzunca bir süre ülkenin gündemindeyse artık konuşulacak bir yanı kalmamış demektir. Türkiye'de bu konu çok konuşuldu, herkes söyleyeceğini söyledi. MHP'nin teklifine karşı AK Parti bir açıklama yapmadı. Ancak anayasa hukukçuları bu teklifin yeterli olmadığını söylüyor. 'Olumlu bir adım ama sorunu çözmüyor' şeklinde yorumlar yapıldı. Bu, hükümetlerin konusu değil. Anayasa değişiklikleri hükümetin görev alanı değil, bir teklifle görüşülebilecek bir konudur. Bu konuda ihtiyaç olursa arkadaşlarımız
açıklama yapar. Bu konunun çok fazla konuşulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Parti bu konuda açıklama yapmadı. Bu teknik bir konu."

En Çok Aranan Haberler