HABER

Balici ve tinercilere darbe vuracak düzenleme

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, temini kolay ve ucuz olduğu müddetçe uçucu maddelerin çocuklar tarafından kullanılma riskinin arttığına işaret ederek, "Bu maddelerin üretiminden tüketimine varıncaya kadar bir kısım tedbirler getiriliyor" dedi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Komisyonu, 22. dönemden kalan ve hükümet tarafından yenilenen "Çocukların Uçucu Maddelerin Zararlarından Korunmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine başladı. Cevdet Erdöl tarafından hazırlanan kanun teklifinin komisyondaki görüşmelerine katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çocuklar ve dolayısıyla Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir kanun teklifini görüşeceklerini söyledi. Uçucu maddeler denilebilecek olan alışkanlık yapan maddelerin toplumda çok yaygın olarak kullanılan, özellikle evlerde birçok ürünün içinde bulunabilen maddeler olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, çocukların da bu maddeleri koklamaya başladığı ve bağımlılık oluşturma açısından riskli olan dönemin erken ergenlik dönemleri, yani çocukluktan ergenliğe geçilen yaşlar olduğunu söyledi. Kanun teklifinin bu anlamda uçucu maddelerin kullanıldığı endüstriyel ürünlerin kontrol altında tutulması ve çocukların eline geçmemesi açısından çok önemli tedbirler ortaya koyduğunu vurgulayan Akdağ, "Temini kolay ve ucuz olduğu müddetçe bu çeşit maddelerin yavrularımız tarafından kullanılma riski de artıyor. Kanun teklifi bununla ilgili gayet güzel sınırlar ortaya koyuyor. Üretiminden tüketimine varıncaya kadar bir kısım tedbirler getiriyor. Bu tedbirlere uyulmaması durumunda da cezai müeyyideler getiriyor. Yararlı bir sonuç oluşturacağına inanıyorum" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Akdağ, son 3 yıl içinde İçişleri Bakanlığı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın birlikte özellikle uçucu maddelerin bağımlılığıyla ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, ortak bir grupla hazırlıklar yapıldığını, bir takım eylem planları gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu çeşit maddelerin biraz daha yaygın kullanıldığının bilindiği iller öncelikli olmak üzere il valilikleriyle birlikte ciddi çalışmalar
yürüttüklerini kaydeden Akdağ, "Henüz geniş bir araştırma yapmış değiliz, ama bu çeşit kullanımda bir azalma eğilimi görülüyor. Demek ki tedbir alınca sonuçlarını alabiliyoruz toplum olarak. Bu tedbirlere görüşeceğimiz kanun teklifinin de önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Çocukların Uçucu Maddelerin Zararlarından Korunmasına Dair Kanun Teklifi, bağımlılık yapan ve özellikle temini kolay ve ucuz olduğu için çocuklar tarafından rahatça elde edilebilen uçucu ve çözücü maddelerle ilgili düzenlemeler içeriyor. Ayakkabı, boya, mobilya ve otomobil tamiri gibi önemli iş kollarında kullanıldığı gibi öğrencilerin birebir içinde oldukları kırtasiye sektöründe de kullanılan bu maddelerin üretimi, satışı ve tüketimiyle ilgili sınırlamalar getiren teklifle, xylol, toluol, hexol gibi
özellikle yapıştırıcı sanayisinde kullanılan maddeler ile tiner gibi boya çözücüsü olarak kullanılan maddelerin çocuklara temasının azaltılması amaçlanıyor.

UÇUCU MADDE İÇEREN KIRTASİYE MALZEMELERİ OKULLARDA KULLANILAMAYACAK Teklife göre kanun kapsamına giren ürünler ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verdiği özel izinle üretilebilecek. Kanun kapsamına giren ürünleri satan veya devreden kişi, her ay sonunda satışı veya devri kime yaptığını, satılan veya devredilen ürün miktarını mahalli mülki amire bildirecek. Ürünler, hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak ve devredilemeyecek. Bu ürünlerin üretildiği veya kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak. Bu ürünlerin kırtasiye malzemesi olarak kullanıldığı
işyerleri, bu yasak kapsamına dahil olmayacak. Bu ürünleri ihtiva eden yapıştırıcı kırtasiye malzemeleri, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacak. Yükseköğretim kurumları bu yasak kapsamı dışında bulunacak.

Bu ürünlerin bağımlılık yapıcı özelliğe sahip olduğu ambalajına okunur şekilde yazılacak. Bu kanun kapsamına giren ürünlerin kullanıldığı yerlerde su bazlı yapıştırıcıların kullanılması teşvik edilecek. Sanayi Bakanlığı'ndan izin almadan bu ürünleri üretenler 500 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Cezanın miktarı üretilen ürünün piyasa değerinin 5 katından az olmayacak. Satış ve devir bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenler 500 YTL ile cezalandırılacak. Bu ürünlerin üretildiği veya
kullanıldığı yerlerde çocuk çalıştıranlar, her çocuk için 500 YTL para cezası ödeyecek. Bu ürünleri eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullananlar 100 YTL idari para cezası ödeyecek. Ürünlerin ambalajlarına gerekli uyarı yazısını yazmayanlara, malın piyasa değerinin iki katı kadar idari para cezası verilecek. Bu cezanın miktarı 500 YTL'den az olmayacak.

En Çok Aranan Haberler