UŞAK (İHA) - Gediz Nehri'nde meydana gelen toplu balık ölümlerinin nedeni yapılan analiz sonuçları ile tespit edildi.
Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker ile Tarım İl Müdürü Atilla Arslan konuyla ilgili yaptıkları ortak açıklamada balık ölümlerinin suda oluşan yoğun bulanıklık sonucu oksijenin sıfıra düşmesi ile meydana geldiğini bildirdiler. Yaklaşık 20 gün önce Gediz Nehri'nin Uşak il sınırları içerisinde bulunan kolunda meydana gelen toplu ani balık ölümleri büyük yankı uyandırmış ver ölümlerin Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nden kaynaklandığı iddia edilmişti. Olayın ardından Çevre Müdürlüğü yetkilileri ile Tarım Müdürlüğü'nün ekipleri bölgede inceleme başlattı. Nehir suyundan ve ölü balıklardan alınan numuneler analiz için gönderildi. Numunelerden alınan analiz sonuçlarına göre ölümlerin organize sanayiden kaynaklanmadığı tespit edildi. Ayrıca nehirde ıslah çalışması yapılacağı bununla ilgili proje çalışmalarına başlandığı bildirildi.
Konuyla ilgili ortak bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ve Çevre İl Müdürü Ramazan Toker, "Yapılan analizlerde suda endüstriyel kirlilik ve balıklarda toksikolojik etki tespit edilmemiştir.Bölgede Gediz Nehri, Akarca ve Hayıtlı derelerinden beslenmektedir. Derelerin su toplama havzasına uzun süredir yağmur yağmaması ve nehir suyunun Güre, Güneli ve Yenişehir sulamalarında kullanılması nedeniyle nehir suyunun debisi oldukça azalmıştır. Ayrıca hava sıcaklığının etkisiyle suyun sıcaklığı artmıştır. Debinin azalması, suyun durgunlaşması ve su sıcaklığının artması nedeniyle sudaki çözünmüş oksijen oldukça azalmıştır. Ayrıca balık ölümlerinin olduğu 05 Eylül 2008 günü yağan sağanak yağış nedeniyle Akarca ve Hayıtlı derelerinden yoğun sel gelmiş ve selin taşıdığı mil nedeniyle nehir suyunda aşırı bulanıklık oluşmuş ve bu durum zaten yetersiz olan çözünmüş oksijen miktarını sıfıra indirmiştir" dedi.
Sel nedeniyle nehir suyuna taşınan yoğun mil partiküllerinin balıkların solungaç lamellerini tıkadığını da bildiren Ramazan Toker ile Atilla Arslan, " balıkların solungaç lamelleri tıkanınca Oksijen alımını sınırlamış ve suyun sıcaklığında da ani bir düşüş oluşturarak balıklarda şok etkisi meydana getirmiştir. Sonuç olarak nehir suyunun debisinin azalması, akışın durgunlaşması, sudaki ani ısı değişimleri, mil taşınmasıyla oluşan yoğun bulanıklık nedeniyle sudaki çözünmüş oksijen sıfıra düşmüş, solungaç lamelleri tıkanmış, balıklar şoka girerek ani ölümler oluşmuştur"diye konuştu.