MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'da, kaliteli bal üretiminin sağlanması ve biyolojik çeşitliliğinin korunması amacıyla açılan "Arıcılık Okulu" öğrencileri, uzman eğitmenler tarafından arıcılık mesleğine hazırlanıyor.
Bolu Belediyesi ve Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından imzalanan protokolün ardından geçen eylül ayında açılışı yapılan "Arıcılık Okulu", İl Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Halk Eğitim Merkezi, Bolu İli Arı Yetiştiriciliği Birliği ve Bolu Arıcılar Derneği'nin tam desteği ile faaliyete geçti.
Arıcılıkla uğraşan, profesyonel veya hobi amaçlı arıcılık yapmak isteyen herkese eğitim imkanı sunan Mesciler köyündeki okulda, çağdaş arıcılık eğitiminin gereklerine uygun olarak düzenlenmiş derslikler ve eğitim için özel bahçe bulunuyor.
Arı yetiştiriciliğinin tüm boyutlarının, teorik ve uygulamalı derslerle öğretildiği kurumda, polen, arı sütü, propolis gibi katma değeri yüksek arıcılık ürünlerine ilişkin verilen eğitimlerin yanı sıra, 15 kovanlık arılığı, değişik çiçek türleri ve ağaçlardan oluşan bahçesi ile öğrencilere uygulama imkanı sunuyor.
Türkiye'nin arıcılık konusundaki tecrübeli ve donanımlı eğitmenlerinden 20 gün süreyle eğitim alan öğrenciler, arılı kovan hazırlama, arı ürünleri elde etme, arı hasadı yapma ve arıcılık malzemelerinin bakımı konusunda yetkinleşip, sertifika alıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya da Bolu'ya gelerek, arı hastalıkları, numune alma ve verme konularında eğitim veriyor.
- "Bolu organik balın merkezi olacak"
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolu'nun arazisinin geniş olan bir yer olmadığına dikkati çekerek, çiftçilerin sadece patates ve buğday yetiştirdiğini söyledi.Alternatif olarak neler yapılabileceği konusunda belediye olarak çalışmalarda bulunduklarını anlatan Yılmaz, "Bolu karpuzunun üretiminde başarı sağladık. Bolu bulguru konusunda da çalışmalar devam ediyor." dedi.
Yılmaz, kentte arıcılık yapan insanların da çok olduğuna değinerek, "Bolu'nun doğası harika, içeriğimiz bol. Acaba arıcılıkla ilgili geliri daha da arttırabilir miyiz diye bir çalışma daha yürütüyoruz. O da 'Arı Eğitim Merkezi'. Biz arıdan sadece bal üretiyoruz. Biz şu anda bal dışında da neler üretebiliriz, polen, arı sütü.. Arının her şeyini nasıl değerlendirebiliriz, kâr oranımızı ve gelirimizi arttırabilir çalışması içerisindeyiz. Bu kapsamda yine arıcılık okulumuz var." ifadelerini kullandı.
Okuldan iyi neticeler aldıklarını aktaran Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki süreçte bal ormanları ile arıcılığımızın biraz daha gelişmesini sağlayacağız. Öyle iddialarımız var ki. Bolu'nun bazı köylerinde arı balı kalitesinin Anzer Balı kalitesinden aşağı olmadığı iddiaları var. Bunlarla ilgili araştırmalar yapılacak. Arıcılık konusunda Türkiye ve dünyadaki uzmanları Bolu'ya getirip, fikir alışverişinde bulunarak verim artışına katkı sağlamayı hedefliyoruz."
Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Adem Turan ise "Arı Okulu" projesiyle bölgede verilen teorik eğitimlere istinaden uygulama sahası elde ettiklerine dikkati çekti.
Turan, asıl amacın katma değeri yüksek diğer ürünler çıkarmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Propolis, arı sütü üretimi ve ana arının arıcılar tarafından üretilmesi, arıcılığın ve balcılığın geleceği için çok önemli. Kırsal kalkınma için çok gerekli bir durum. Bunun eksikliğini gördük. Uygulama sayesinde vatandaşımızın ve genç çiftçilerin bilgi kapasitesini arttırdığına da şahit olduk."