Çocuk ve gençlerde ani gelişen ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen baş ağrısının Kovid-19 belirtisi olabileceğine işaret eden Nöroloji Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, 72 saatten uzun süren şiddetli baş ağrılarında mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi.
Baş ağrısı, hafif de olsa şiddetli de olsa tüm bünyenizi altüst etmeye tek başına yeter. Baş ağrısının en büyük nedeni stres ve gerginlikten kaynaklanıyor. Baş ağrısını gidermek için en etkili yöntemler sayesinde dayanılmaz ağrılara savaş açabilirsiniz.
Beyin tümörü belirtileri ile ilgili bilgi veren uzmanlar, iyi huylu beyin tümörleri ve tedavi şekilleri ile ilgili bilgi verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Op. Dr. Eyüp Baykara, “Yavaş büyüyen bazı tümörler ilk başta herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Sonunda, tümör beyne baskı uygulayabilir. İlk belirtiler baş ağrısı veya nöbet olabilir.” dedi.
Avustralya'da yaşayan 25 yaşındaki kadın, son yedi yıldır yaşadığı baş ağrılarının nedenini öğrenince şaşkına döndü. Ağrıları için yıllardır migren ilacı kullanan kadın beyin MR'ı sonucunda 'tümörün' aslında tenya larvalarıyla dolu bir kist olduğunu gördü.
Beyin tümörü oluşum nedenleri arasında cep telefonunun bulunup bulunmadığı uzun süredir tartışma konusu olmayı sürdürdü. Ancak uzmanlar, beyin tümörü nedenleri arasında telefon kullanımından çok genetik faktörlerin rol oynadığını düşünüyor. Ayrıca beyin tümörü tedavisinde cerrahi müdahalenin gerekliliğine de vurgu yapmadan geçmiyorlar. İşte detaylar...
Yaz ayları günün uzaması ile birlikte enerjiyi artırdığı düşünülse de güneş ışınlarının etkisinin artması bazı sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Yaz aylarında nörolojik hastalıklarda artış olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçük, güneş ışınlarının etkisini artırdıkça, baş ağrısı, baş dönmesi ve MS gibi hastalıkların şiddetinin de artabileceğine dikkat çekti.
Sıkça karşılaştığımız baş ağrıları; hafif olanlardan ağrısına dayanamadığımız ve bizi günlük işlerimizden alıkoyanına kadar çeşitli derecelerde olabiliyor. Birçok baş ağrısı türü olsa da, en yaygın görüleni stres ve gerginlik kaynaklı olanlar. Fakat size iyi bir haberimiz var. Baş ağrısını gidermek için kullanılan en etkili yöntemleri bu yazımızda derledik. İşte bu yöntemler...
Söğüt ağacı, yerlere kadar uzanan, güzel mi güzel dal ve yapraklarıyla bilinir. Ancak gözden kaçırılan bir nokta, söğüdün kabuğunda sağlığa yararlı pek çok maddenin bulunduğudur. Bu kabuk yardımıyla uygulayabileceğiniz kürler ve çözebileceğiniz sağlık sorunları oldukça çeşitlidir. İşte tam da bu yüzden, bu yazıda söğüt kabuğunun sağlığa olan faydalarından bahsedeceğiz.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sıcak havaların etkilerini anlatan beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdulkerim Gökoğlu ani baş ağrılarının ciddiye alınmasını belirterek, “Sıcak havalarda oluşan sıvı kaybı, pıhtı atmasına ve felçlere sebep olabilir” dedi.
Herkeste baş ağrısı farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrısı için bireysel olarak bazı tedavi yöntemlerini uygulamaya başlamadan önce baş ağrısının nedenleri ve ne tip bir baş ağrısı olduğu yönünde yeterince bilgi sahibi olmak gerekir. Bazı baş ağrılarının altında farklı sebepler yattığı için tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulur. Stres kaynaklı baş ağrısı için doğal yöntemler uygulanabilir.
Baş ağrısı çoğunlukla stres, uykusuzluk, yoğun iş temposu gibi sebeplerden kaynaklanabileceği gibi bazen beyin kanaması, beyin tümörü ve anevrizma gibi yaşamı tehdit edebilecek hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Tüm dünyada doktora başvurma nedenlerinin ilk sırasında baş ağrısı gelir.
Çinli bilim insanlarının Covid-19 hastaları üzerinde yaptığı araştırmaya göre virüs insanların sinir sistemine de zarar verebiliyor. Baş dönmesi, baş ağrısı ve koku ve tat alma kaybı bu nedenle ortaya çıkabiliyor.
Beyin tümörü belirtileri çok farklı şekillerde kendini gösterebiliyor. Bazen koku alma ya da görme sorununa neden olan beyin tümörü belirtileri arasında bazen de baş ağrısı, kişilik değişiklikleri ya da kulakta çınlama gibi gözlemlerle karşılaşmak mümkün. Bu belirtilerin her zaman beyin tümörü belirtileri olmayabileceğini dikkat çeken uzmanlar, bu davranışlardan herhangi biri ya da bazıları gözlemlenirse dikkate alınması gerektiğine vurgu yağıyor.
Sinüzit havaların soğumasıyla daha çok ortaya çıkıyor. Sinüzit tedavisi gerçekleştirilmediğinde enfeksiyonun kronikleşmesine neden olacağından kronik bronşit, amfizem, pnömoni gibi akciğer hastalıkları ya da çok nadir de olsa menenjit, beyin apsesi, kronik farenjit gibi hastalıklara yol açabilir.
Migren ülkemizde her 6 ya da 7 kişiden birinden görülen bir hastalık. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülen migren ağrısı farklı nedenlerle tetiklenebiliyor. Mevsimlere göre farklılık gösteren migren atakları soğuk havanın etkisiyle daha sık görülebiliyor. Konuyla ilgili konuşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bazı kişilerde hava değişimine duyarlı migren olabilir ve kış aylarında soğuk hava, rüzgar ve hava basınç değişiklikleri migren ataklarını artırabilir” dedi.
Migren hastaların günlük hayatını devam ettirmesini zorlaştırarak yaşam konforunu düşürüyor. Peki bu şiddetteki migren ağrısını ne tetikler? Farklı faktörlere bağlı olarak harekete geçen migreni tetikleyen durumlar arasında uykusuzluk, kötü beslenme gibi etkenler de yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Berkan Kaplan, günlük davranışların yanı sıra migreni tetikleyen unsurlar arasında hava değişimlerinin ve aşırı rüzgarda kalmanın da sebep olabileceğini söylüyor.
DEÜ Acil Servisi'nde yapılan ve 3 ay süren araştırmada, baş ağrısı şikayetiyle hastanenin acil servisine başvuranların yüzde 8'i ağır olmak üzere yüzde 56'sında depresyon saptandı - DEÜ Acil Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı: - "Baş ağrısıyla gelenlerin yarısı depresyonda olduğunu bilmiyor, ağrılarına çare bulmak için geliyorlar ama analjezik ilaçlarla ağrıları geçmiyor çünkü altında psikiyatrik rahatsızlık var"
Geleneksel tedavi yöntemi olarak geçmişten bugüne kullanılan ve uygulama alanı Sağlık Bakanlığının geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları projesi kapsamında genişleyen hacamat, Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de uygulanıyor - Hastanede her gün aralarında çevre illerden gelenlerin de olduğu yaklaşık 40 hastaya hacamat tedavisiyle ilgili hizmet veriliyor - Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uzmanı Özgür Aslan: - "Bu tedaviyi insanlar, binlerce yıldır birçok hastalığın tedavisinde uygulamışlar. Hacamat, günümüzde de etkin bir şekilde hastalıkların tedavi edilmesi için kullanılıyor"
Yıllardır baş dönmesi ve baş ağrısı yaşayan 24 yaşındaki Jodie Baitson-Horrocks, migreni olduğunu sanarken büyük şok yaşadı. Son konulan teşhise göre genç kızın beyinciği sarkmıştı. Giderek artan şikayetleri üzerine başka doktora yönlendirilmesiyle ortaya çıkan hastalık genç kızın ailesini şaşkına çevirdi. Çünkü yapılan araştırmalar sonucu Jodie doğduğundan beri farkında olmadan bu hastalıkla savaşıyordu.