Koronavirüs pandemisinin eğitim sisteminde değişikliğe gidilmesine neden olması ebeveynlerin çocukların geleceği ile ilgili duyduğu endişenin artmasına neden oldu. Uzmanlar, okulların uzaktan eğitim sistemi ile devam edildiği şu dönemde çocukların verimli çalışması için ne yapılması gerektiğine dikkat çekti. İşte ebeveynlerin endişelerini dindirecek o öneriler...
Edirne'nin Havsa ilçesinin Kaymakamı Neslihan Kısa, Türk İdareciler Derneğinin ödülüne kadınlara yönelik eğitim toplantıları ve kooperatif çalışmalarıyla layık görüldü - Kaymakam Kısa: - "Kadınlar karşılarında kadın mülki idare amiri gördüğünde derdini çekinmeden ifade edebiliyor. Biz de buradan yola çıkarak kadınlarımızla iç içe samimi ilişkiler kurarak çalışmalar yürüttük"
Burdur'da yatalak olduğundan bakılamadığı gerekçesiyle 6 yaşında bakım ve rehabilitasyon merkezine emanet edilen Ümmühan, gösterilen sevgi ve şefkatin yanı sıra aldığı fizik tedaviyle yürümeye başladı - İsmail Şerife Sarı Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sebahat Gökmen: - "Ümmühan'ın diğer çocukların yürüdüğünü gördükçe gözlerinin içine baktığını fark ettik. Biz onun bu halinden çok etkilendik, mutlaka onun da bir gün yürüyebileceğine inanıyorduk" - "Ölmeden önce babası buraya geldiğinde kızının yürüdüğünü görünce çok duygulandı, şaşırdı. Ümmühan, artık devletimize emanet, devletimizin şefkatli kucağında sevgiyle yaşayacak" - Fizyoterapist Rüstem Sağlık: - "Çok güzel bir sonuç aldık. Onun ilk kez bağımsız adım attığını görmek, çok güzel bir duyguydu"
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem: - "Kadınlar kamu alanında, hükümetlerde, diplomaside, ekonomide ve kalkınmada daha öncül roller üstlendiğinde aslında yeni bir çağ bizi bekleyecek" - Hırvatistan'ın İstanbul Başkonsolosu Ivana Zerec: - "İyi bir ilham için geleceğin genç liderlerine ve genç kadınlarına iyi bir örnek teşkil etmek durumundayız. Diplomasi değişiyor. İş dünyası değişiyor. Dünya değişiyor aslına bakarsanız. Bugün, bulunduğumuz durumdan çok mutluyum"
Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Nurettin Kaden, öğrencilerini, mutlu etmek ve motivasyonlarını artırmak için okulun girişine serdiği kırmızı halıda karşıladı, onlara şeker ikram etti - Kaden: - "Öğrencilerimizin kendini değerli hissetmesi için bu etkinliği haftanın belirli bir gününde yapacağız. Bir öğrencinin mutlu olması onun başarısına da etki edecektir"
Birinci nesil fabrika işçisinin oğlu Bahri Bulut, 4 yaşında geldiği Hollanda'da eğitim hayatında yaşadığı zorluklara ve engellere rağmen doktor olmayı başardı - Doktor Bahri Bulut: - "Doktor olmaya ortaokulda karar verdim. Annemin durumu da biraz etkiledi beni, birkaç rahatsızlığı vardı. Doktorların ona yardım etmesi beni etkiledi çünkü insanlara yardım edecek bir meslek seçmek istiyordum" - "İlkokul son sınıfta seviye tespit sınavında neredeyse bütün soruları bilmeme ve Üniversite Öncesi Hazırlık Eğitimine gitmeye hak kazanmama rağmen öğretmenim bana 'en düşük seviyede olan okula gitmem gerektiğini' söyledi" - "Hekelingen köyünde, doktor olan eşimle 6 yıl önce bir sağlık ocağını devraldık. Bu köyde bizimle beraber iki Türk ailesi var" - "Köye ilk geldiğimizde kolay olmadı, bizi kabullenmeleri zaman aldı fakat şu anda herkes bizden çok memnun"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Kaan Kırali: - "Türk hekimleri olarak kabiliyeti ve kapasitesi yüksek insanlarız, belki biraz daha cengaveriz. Bunlar, hekimsel başarıyı da beraberinde getiriyor. Gelişmiş ülkelerdeki teknik donanım ve alt yapı ile sistem üstünlüğü bizi bir miktar geriletiyor gibi görünse de, birebir hekimsel başarıya geldiğiniz zaman özellikle kalp cerrahisinde Türk hekimler iddialı, yetenekli ve başarılı" - "(Sık görülen kalp hastalıkları) Koroner arter bizim öncelikli hastalığımız. İkincisi de, kalp kapaklarına ait problemler. Gelişmekteki ülkelerde veya kırsal alanlarda romatizmal ateşe bağlı kalp kapak tutulması görülürken, gelişmiş ülkelerde 60'lı yaşlardan sonra dejeneratif veya yaşlanmaya bağlı kapak sorunları ortaya çıkıyor. Dünya nüfusu olarak yaşlanan bir popülasyonuyla karşı karşıyayız. O sebeple, bu tip hastalıklar da zaman içerisinde artışa yol açacaktır" - "Gizli kalp diye bir şey yoktur. Bu hastalıklar mutlaka çocukluk ya da erişkinlik çağında ortaya çıkar ve gelişir. Gizliden ziyade, 'Tetkik edilmemiş, tanısı konulmamış veya atlanmış kalp rahatsızlığı.' demek daha doğru. Özellikle spor yapan bireylerin detaylı kalp muayenesinden geçmeleri gerekiyor"
Balveren beldesinde 8 gönüllü öğretmen, evlerinde ders çalışma ortamı bulamayan gençleri tek odalı kütüphanede YKS'ye hazırlıyor - Bu yıl YKS'ye giren 51 öğrenciden 40'ı tıp fakültesinin de arasında yer aldığı çeşitli bölümlere yerleşti - Hemşirelik bölümünü kazanan Sosin Atak: - "Buradaki 8 idealist öğretmen, öğrencilerin üniversite hayalini gerçekleştirmek için büyük fedakarlıkta bulunuyor"
Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Yetkin: - "Yaz tatili boyunca uyku düzenleri bozulan öğrencilerin, okul dönemine yeniden adapte olabilmeleri için uyku disiplini önemli" - "Haftanın her günü biyolojik saatin sağlıklı çalışması için sabah aynı saatte kalkma alışkanlığı edinilmeli" - "Yatak ve yatak odası çalışmak, kitap okumak veya plan yapmak için değil, sadece uyumak için kullanılmalı"
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta: - "Salgılanan bir protein türü olan BDNF, çocuğun okul başarısını direkt etkiliyor. Bilimsel çalışmalarda üzüm, nar, ceviz, zerdeçal ve brokoli gibi besinlerin direkt olarak BDNF miktarını artırdığı ortaya koyuldu" - "Çocuğumuzun başarılı olması için B12, D, B ve C vitaminlerini hiç eksik etmememiz lazım. Mümkün olduğunca doğal yollardan, gerekirse takviyelerle çocuğa vermek zorundayız"
Filistinli şehit ya da tutukluların eş ve çocukları üniversiteye giriş sınavı hükmündeki lise sonu genel değerlendirme sınavında kazandıkları başarıyla hem babalarının yokluğuna rağmen ayakta kalmaya hem de ailelerinin itibarını korumaya çalışıyor - Babası 15 yıldır tutuklu olan Tevhid Müeyyed Hamad: "Kazandığım başarı, hiçbir şeyin bizi hayallerimizi gerçekleştirmekten alıkoyamayacağını ispatlamak içindi" - Babası 17 yıldır tutuklu olan Cumane Ebu Cezer: "Yaşadığım zorluklar hiçbir zaman beni çaresiz hissettirmedi aksine ailemin doktor olmam hususundaki hayalini gerçekleştirebilmem adına bana güç verdi. Babamın doktor kızı olacağım" - Necah Ulusal Üniversitesi Siyaset Sosyolojisi Profesörü Mustafa eş-Şennar: "Ebeveynlerden birinin yokluğu çocukların kişiliklerinin gelişimini olumsuz etkiler. Ancak tutuklu ya da şehit çocukları realiteye meydan okumaya ve yaratıcılıklarını ortaya koymaya çalışıyor"
Yükseköğretim Kurumları Sınavı sözel puan türünde 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olan Alptuğ Karakoyunlu, hukuk fakültesinde okumak istiyor - Antalya Anadolu Lisesi mezunu Karakoyunlu: - "Derslerde konulara çok iyi odaklandığım için sonradan yük olmadı. Konuları derste anlıyordum. Bence başarının sırrı öz güven" - Baba Azmi Karakoyunlu: - "Hiçbir zaman devletten şaşmadık. Oğlum başarılı olduğu için özel okullardan çok talep geldi ama biz kabul etmedik"
Yükseköğretim Kurumları Sınavı sayısal puan türünde 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olan Mehmet Berke İşler, tıp fakültesinde okumak istiyor - Mehmet Berke İşler: - "Dünyada söz sahibi olmak ve gelecekte bizim de bir payımızın olmasını istiyorsak, dünyayı anlamanın en kestirme yolu kitap okumak ve bu şekilde bilgi sahibi olmak"