HABER

Başbakan Erdoğan dev projenin temelini attı

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.

Erdoğan, “Her zaman bir lafım var. Yol, medeniyettir. Medeni olmak, modern olmak lafla olmuyor. İşte bu tür yatırımların hayata geçirilmesiyle oluyor” dedi.

Yalova’nın Altınova ilçesindeki Hersek asma köprü şantiyesinde düzenlenen İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolunun toplu temel atma törenine katılan Başbakan Erdoğan’a, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de eşlik etti.

1550 metre orta açıklığı ve 2682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük asma köprüleri arasında yer alacak olan köprü inşaatında çalışmaları havadan ve karadan inceleyen Erdoğan, bugün tarihi bir anı yaşadıklarını anlatarak, "Brifing öncesinde Bursa güzergahında viyadük, tünel çalışmalarını bizzat helikopterle gezdik ve gördük. Biraz sonra da temel atma törenini yapacağız. Ben temel atma törenine fazla katılmam. Sizlerle tarihi bir anı yaşıyoruz. Bir tarih, sizlerle beraber şu an yazılıyor. Tarihe kayıt düşüyoruz. İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik bir yolun çok önemli bir noktasındayız. Ülkelerin dünya kamuoyunda isimlerini duyurmadaki en önemli özellikleri aslında bu tür attıkları adımlardır. Tarih, bu körfez geçişi ile olsun, İstanbul-İzmir otoyolu ile olsun bizi anacaktır. Türkiye’yi anacaktır. Bu körfez geçişini anacaktır” dedi.

“Yıllar yılı 1,5 saatte geçilen mesafeyi köprü ile 6 dakikada geçme imkanını yaşayacağız” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bunun vatandaşa, halka kazandırdığını düşünün, zaman noktasında kazandırdığını düşünün, kaza riskleri bakımından kazandırdığını düşünün, her şey ortada. Her zaman bir lafım var. Yol, medeniyettir. Medeni olmak, modern olmak lafla olmuyor. İşte bu tür yatırımların hayata geçirilmesiyle oluyor. Biz projeye imzaları attığımızda yap-işlet-devret anlayışıyla bu adımı attık. Toplam bedeli takribi olarak eski rakamla 16 katrilyon civarında bir yatırımdır. Böyle bir yatırım Cumhuriyet tarihimizin bir ilkidir. Bunun adımını atıyoruz.”

Köprünün yapımında görevli olan İtalyan bir yetkiliye de başarılar dileyen Erdoğan, “Hep birlikte el ele azimle ve gayretle bu milletin evlatlarının neyi yapabileceklerini göstermek bakımından bu proje çok önemli. İtalyan bir arkadaşımız var. Bir Türk kızı da aldı. Bolu Tüneli'ni de bizimle el ele çalışarak bitirdi. Yoksa orası patates deposu olacaktı. Bu süreci de hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz” diye konuştu.

“1,5 SAATLİK MESAFE 6 DAKİKA OLACAK”

2015’in ilk 6 ayında Bursa’ya kadar olan kısmı, İzmir tarafından da 50 kilometreyi bitirmeyi hedeflediklerini anlatan Erdoğan, “2016 yılı sonuna kadar da bu işin tamamını bitirmekle kararlıyız. Size de bu yakışır. Bunu ispat etmeniz lazım. Geçmişteki malum alışkanlıklar vardı. Bunları ayaklarımızın altına alacağız. Her taraf şantiye. Yol boyu İznik’e, Gemlik’e kadar uzandık. Tünel ve viyadüklerde çalışmalar sürüyor. Dilovası-Hersek arasında köprümüzü süratle bitireceğiz. Bu körfezde 1,5 saat çile çekilmeyecek. 6 dakikada Hersek burnundan Dilovası’na geçeceğiz” açıklamalarında bulundu.

“MARMARAY 29 EKİM’DE AÇILACAK”

İstanbul’da 3. köprü inşaatının sürdüğünü ifade eden Erdoğan, “Onun da kısa bir sürede yine resmen temellerini atıyoruz. İnşallah 29 Ekim’de Marmaray tüp geçidinin ve raylı sisteminin açılışını yapıyoruz. 2015’te iki katlı orada lastik sistem dediğimiz otomobillerin geçeceği denizin altından ikinci adımımızı atıyoruz. Bütün bunlarla 21. asrın 2023’e kadar olan çılgın projelerini hayata geçiriyoruz. Bizim için önemli olan bir adım şu. Üçüncü havalimanımızın ihalesini yapmak suretiyle bunu da süratle 2016 yılı gibi ülkemize kazandırmanın gayreti içinde olacağız. Kanal İstanbul'un ihale hazırlıkları sürüyor. Ama 29 Ekim’de Eskişehir-İstanbul yüksek hızlı trenini de hizmete alıyoruz” dedi.

“BU PROJE GURUR PROJESİDİR”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, projenin ülkeye ve millete hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Bu proje büyüyen ve kalkınan Türkiye’nin bir önemli projesidir, gurur projesidir. Bu proje 1970’li yıllardan beri gündemdeydi. Defalarca girişimde bulunulmuş, her seferinde başarılamamış bir projeydi. Talimatlarla ülkenin gecikmiş, yapılamamamış, her seferinde insanların umudunu bir başka bahara bırakan bu tarihi projeleri hayata geçiriyoruz. Küresel krizin en çetin şekilde yaşandığı 2009 yılında yap-işlet-devret modeliyle, kamu özel ortaklığıyla dünyanın maddi büyüklüğü olarak en büyük projesi gerçekleştiriliyor” dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, inşaat alanına yürüyerek gidip ilk harcı koydu. Erdoğan, daha sonra protokol üyeleri ile birlikte geçiş köprüsünün deniz ortasındaki ayağının temelini inceledi.

En Çok Aranan Haberler