Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ergun Özbudun, AKP’nin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunmaya hazırlandığı Anayasa taslağında öngörülen “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın bir parti hakkında dava açmasının Meclis’in iznine bağlanması” yönündeki değişikliğe ilişkin, “Sayın başbakan bahsettiği parlamentonun karar vermesi değil, parlamentonun onayı olmadan, talebi olmadan bu kapatma sürecinin başlamamasıdır. Başbakan’ın sözleri saptırılıyor. Yoksa her şartta kararı Anayasa Mahkemesi verecek” dedi. Özbudun, AKP’ye yönelik olası bir kapatma davasının açılması durumunda ise “Türkiye’nin daha çok kaosa sürükleyeceğini” öne sürdü.
Anayasa değişikliği taslağını ANKA’ya değerlendiren Özbudun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerinin saptırıldığını ileri sürerek, şöyle konuştu:
“Sayın Başbakan bahsettiği parlamentonun karar vermesi değil, parlamentonun onayı olmadan, talebi olmadan bu kapatma sürecinin başlamamasıdır. Başbakan’ın sözleri saptırılıyor. Yoksa her şartta kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Yanlış anlama var. Ben Başbakanın metnine tekrar tekrar baktım. Aslında yanlış anlamaya meal verecek bir ifade de yok. Olay şu, ya Meclis’in talebi üzerine Başsavcı davayı açabilir, ya da Başsavcı talep eder Meclis kabul ederse açabilir Ama karar mercii yine Anayasa Mahkemesi’dir. Başbakan’ın başka bir şeyi kastettiğini zannetmiyorum. Almanya ve İspanya modeli baz alınıyor.”
Özbudun, ayrıca AKP’ye yönelik olası bir kapatma davasının açılması durumunda ise kapatma davasının açılabileceğini fakat, bunun uluslararası standarda uymayacağını vurguladı. Özbudun, “Açılacak bir kapatma davası, ülkeyi daha da çok kaosa sürükler. Başka da hiçbir işe yaramaz” dedi.
-HSYK’NIN YAPISI-
Özbudun, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında öngörülen değişikliklerin hatırlatılması üzerine ise “HSYK’nın kararlarına yargı yolunun açılması çok doğru. Ona senelerdir herkes taraftar. Muhalefet eden de yok zaten. Üzerinde uzlaşı olan nadir konulardan biridir. HSYK yargısal bir kuruluş ve idari görev ifa eder. İşlemlerinin idari yargı denetimine açık olması hukuk devletinin şartı. Onda bir kuşku yok. Öte yandan, yapısının değişimi konusunda tartışmalar var. Ben, kurulun daha geniş bir yargısal temsile dayanması ve hakim olmayan üyelerin de parlamento tarafından seçilmesini isabetli bulunuyorum” dedi. (ANKA)