ANKARA (İHA) - Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, ağırlıklı olarak kadınlara yönelik 'Aile İçi Şiddetle Mücadele El Kitabı' hazırladı.
25 bin adet basılan kitapta, kadının sokağa çıkarken nasıl giyineceğine karışan koca, 'fiziksel' ve 'psikolojik' şiddet uyguluyor diye kabul edildi. Bu durumdaki bir kadın, isterse kocasını yetkili mercilere şikayet edip kocası hakkında 'şiddet uygulama kovuşturması'na uğratabilir. Başbakanlık rehberinde, 'Kadına yönelik psikolojik şiddet' sıralanırken, "Kadının nasıl giyineceği, nereye gideceği, kimlerle görüşeceği konusunda baskı yapmak, kadının kendini geliştirmesine engel olmak gibi eylemler psikolojik şiddettir" denildi. Yine "kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak" ve "başka kadınlarla kıyaslamak" da psikolojik şiddet maddeleri arasında sayıldı.
Kadına yönelik fiziksel şiddetin en ağır biçimlerinden birinin "töre/namus bahanesiyle kadına uygulanan şiddet" olduğunu belirten rehberde "Kadının giydiği kıyafet, gittiği yer, yabancı kişilerle konuşması, evlilik dışı ilişkisinin olması, evlilik dışı hamile kalması, bakire olmaması, ailenin ya da akrabalarının uygun gördüğü kişi ile evlenmek istememesi, boşanması gibi bahanelerle kadına eşi ya da akrabaları tarafından şiddet uygulanması ya da öldürülmesi töre/namus bahanesiyle uygulanan şiddettir.
Töre/namus bahanesiyle kadına uygulanan şiddet yasalarımıza göre suçtur ve cezalandırılmaktadır" denildi.
Şiddet rehberinde, tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalamak, kolunu bükmek, boğazını sıkmak, saçını çekmek, kezzap veya kaynar suyla yakmak, vücudunda sigara söndürmek, "fiziksel şiddet" sıralamasında yer aldı. Rehberde "Cinsel şiddet"in neler olduğu sıralanırken de, "Telefonla-mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak" da bu şiddet türü arasına girdi.
Para vermemek, az para vermek, ailenin gelir gideri konusunda kadına bilgi vermemek, çalışmasına izin vermemek, kadına danışmadan ailenin ekonomiyle ilgili kararlarını almak ise "Ekonomik Şiddet" türleri arasında sayıldı. Rehberde yer alan diğer bazı şiddet türleri de şöyle sıralandı:
"- Bir kişiyi, kendisinin izni olmadan kısırlaştıran kişi cezalandırılmaktadır.
- Bir kişiyi, hukuka aykırı olarak bir yere gitmeye veya bir yerde kalmaya zorlayan kişi cezalandırılmaktadır.
- Yetkili hakim ya da savcı kararı olmaksızın, kişiyi bekaret kontrolüne götüren ve bu muayeneyi böyle bir karar olmaksızın yapan kişi cezalandırılmaktadır.
- Sırf bir kimsenin huzurunu bozmak için ısrarla telefon eden ya da gürültü yapan kişi cezalandırılmaktadır."
Rehber, herhangi bir şiddete maruz kaldığını iddia eden kadınlara, bu durumda hangi yasalardan yararlanabileceğini de açıklıyor. Buna göre, kendisini şiddete maruz kalmış görenler, Ailenin Korunmasına Dair Kanun, Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanun'un maddelerinden yararlanabilecekleri bildirildi. Şiddete maruz kalanların başvuracağı yerler de şöyle sıralandı:
"İl sosyal hizmetler müdürlükleri, ALO 183 Hattı, sağlık kuruluşları, polis merkezleri, jandarma karakolları, cumhuriyet savcılığı, belediyelerin ve baroların kadın danışma merkezleri, kadın sivil toplum kuruluşları."
"Aile İçi Şiddetle Mücadele El Kitabı" ilk etapta 25 bin adet basılarak özel ve resmi kurumlara dağıtıldı. Erlerin eğitimi için garnizonlara ve imamları bilgilendirmek için de diyanet teşkilatına da dağıtılan kitabın amacını Genel Müdür Esengül Civelek şu sözlerle açıkladı:
"Elinizde bulunan bu el kitabında, aile içi şiddete maruz kalan kadının şiddetle başetmesine destek olmak üzere başvurabileceği kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan hizmetler ve yasal haklar herkesin yararlanabilmesine imkan verecek şekilde açıklanmaktadır."