HABER

Basın meslek örgütleri olağanüstü toplandı

Basın meslek örgütleri olağanüstü toplandı

İSTANBUL (İHA) - Basın meslek örgütleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin olağanüstü çağrısıyla Başbakan Erdoğan'ın boykot çağrısını değerlendirmek için toplandı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç Başbakan Erdoğan'ın boykot çağrısının gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları başka bir mecraya soktuğunu ifade ederek, "Umarım bu yanlış yaklaşım daha da tırmanmaz" dedi. Basın meslek örgütleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğan Medya Grubu'na yönelik boykot çağrısını değerlendirmek için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya geldi. Toplantıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ile yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Ferai Tınç, Basın Konseyi Genel Sekreteri Özer Yelçe, Basın Senatosu Başkanı Necmi Tanyolaç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ve çok sayıda basın meslek örgütü temsilcisi katıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Başbakan Erdoğan'ın boykot çağrısının gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları başka bir mecraya soktuğunu ifade ederek, "Almanya'daki dava ile başlayan Başbakan ve Doğan Grubu arasındaki tartışma bugün daha da genişlenmiş durumda. Bu grubun dışındaki bazı televizyonlar ve gazeteler haksız suçlamalara uğrayan yayın organları arasına katıldılar. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile diğer meslek kuruluşlarımızda özellikle ifade özgürlüğü ve çok sesliliğin sağlanması konusunda üzerine düşleni yapmaya çalışırken, çok seslilik konusunda rahatsız olunması Türkiye'deki demokrasi anlayışı yorumunu da birlikte getirdi" dedi.

Medyanın var olmasının ancak demokratik koşullarda mümkün olabileceğini savunan Erinç, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün tanımının altına imza atıldığı için Türkiye'de de geçerlidir. Bu konuyu basın çalışmaları sırasında bir Türk hukuku kapsamına koydurmuş olduk. Ancak 10. maddedeki çok önemli bir ibare bizde yer almıyor. Türk hukukuna Maddede resmi makamların müdahalesi olmaksızın ifade özgürlüğünün kullanılabileceği ibaresi çıkarılmış. Konulmamış olmasının nedenleri bugün daha açık seçik şekilde ortaya çıkmaktadır. Biz basın meslek kuruluşları olarak ifade özgürlüğü ve çok sesliliği savunmak ile yükümlüyüz. O nedenle meslek çalışanlarına bu çağrıyı yaptık. Meslek kuruluşlarının neler yapabilirizi ortak gözden geçirmek adına bu çağrı yapıldı. Toplantıda neler yapabileceğimizi, nasıl bir tepki koyabileceğimi gözden geçireceğiz. Umarım bu yanlış yaklaşım daha da tırmanmaz" diye konuştu. Toplantı Orhan Erinç'in açıklamasının ardından basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

En Çok Aranan Haberler