İSTANBUL (İHA) - Yılbaşı ve bayram tatilleri dolayısıyla ara verilen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile para ve sermaye piyasalarında 16 Ocak'tan itibaren işlemler yeniden başlayacak. Borsada hisse bazlı hareketlerle düzeltmelerin görülebileceği, döviz ve faizde aşağı yönlü seyrin devam edeceği bildiriliyor.
İMKB Bileşik Endeksi en son işlem gördüğü 6 Ocak'ta kapanışını 41905.41 puandan tamamladı. Borsa senenin ilk haftası olan 2-6 Ocak bandında rekorlara imza attı ve yüzde 5.35 değer kazandı. Endeks haftanın son gününde tarihi seans içi rekoru olan 42354.18 direncini yukarı kıramadı ve gelen satışlarla endeks 41905.41 puana çekildi.
Bu arada henüz dolar bazında tarihi rekorlara ulaşamayan endeks, 6 Ocak tarihini 31319.44 kapanış, 31654.84 puandan kapattı.
ABD Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından faiz artırım politikasına yönelik beklentilerin yansımalarının hem dış, hem de iç piyasalarda devam ettiği gözlendi.
ABD'de açıklanacak ekonomik verilerin takip edildiği İMKB'de, Bayram tatili öncesinde risk almak istemeyen yatırımcıların yaptıkları satışlar alımlarla karşılanırken,
Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yaptığı olumlu açıklamalar ve alternatif piyasalardaki hareketler de piyasa üzerinde etkili oldu.
Yatırım Finansman Menkul Değerler Özel Portföy Yönetimi Yönetmeni Ümit Şener, endeksin 32000 dolar seviyesine doğru yükselişini sürdürdüğünü, ancak bu arada hisse senetlerinde değişim yaşandığını söyledi. Ümit Şener, İMKB'de değerlenmiş hisselerden daha az değerlenen kağıtlara dönük hareketler gözlendiğini ifade
ederek, "Bu esnada teknik olarak borsanın 32000 dolara yaklaştıkça kuvvetini kaybettiği görülüyor" dedi.
Şener, muhtemelen bayram tatili sonrasında bir düzeltme ve sindirim hareketi yaşanacak gibi göründüğünü, ancak bu hareketin çok büyük boyutlu olmayacağını bildirdi ve "YTL bazında 42000 puanın üzerindeki seviyelerde değerlendiği düşünülen çeşitli kağıtlara satış gelerek beklenen düzeltme ve sindirim hareketi gerçekleşebilir" dedi.
Ata Yatırım Fon Yöneticisi Cem Martı ise Tahvil ve Bono Piyasası'nı yorumlarken bayram öncesi arefede yarım gün işlem yapması nedeniyle piyasadaki hacmin çok
düşük geçtiğini söyledi ve en fazla işlem hacmi gören 27.06.2007 vadeli kağıdın 13.58 ortalama bileşik seviyesine gerilediğini hatırlattı.
6 Ocak Cuma günü özellikle Ali Babacan'ın yeni borçlanma programıyla ilgili yaptığı açıklamaların ardından Hazine ihale programının biraz daha netlik kazanmış durumda olduğunu ifade eden Martı, "Hazine'nin Ocak ayı için açıkladığı borçlanma programı sonrasında hem iskontolu kağıtlara hem de kuponlu kağıtlara önemli satış geldi" dedi.
Hazine'nin bundan sonra hem değişken hem sabit kuponlu ihale yapacak olmasının piyasada varolan kağıtlara satış gelmesinde en önemli sepet olduğunu kaydeden Cem Martı, "Ancak bugün hacmin çok düşük olmasından dolayı piyasanın asıl tepkisinin ihale sonrasında şekillenmesi beklenmelidir" dedi.
Cem Martı Hazine'nin borçlanma programını da açıklarken, "Hazine'nin yeni uygulamaya başladığı ve aylık olarak açıkladığı programa göre, 17 Ocak 2006 Salı günü, 18.01.2006 valörlü olmak üzere, 12.01.2011 itfa tarihli, 6 ayda bir değişken kupon ödemeli, Yeni Türk Lirası cinsinden Devlet Tahvili ihalesi yapılacak. Hazine ayrıca, 17 Ocak tarihinde 18 Ocak valörlü, 5 yıl vadeli (1820 gün) 12 Ocak 2001 itfa tarihli YTL cinsi değişken kuponlu tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Hazine'nin Ocak ayı için son ihalesi 24 Ocak tarihinde yapılacak. 24 Ocak tarihindeki ihale 25 Ocak 2006 valörlü, 19 Ocak 2011 itfa tarihli 5 yıl vadeli (1820 gün)YTL cinsi sabit kupon ödemeli olacak" diye konuştu.
Uzmanlar döviz piyasası ile ilgili de borsa ve bonoya yönelik yabancı akımı çerçevesinde dövizde hareketlenmelerin olabileceğini, ancak yönün aşağı olduğunu kaydettiler. Uzmanlar serbest piyasada doların 1.3380 YTL, euronun 1.6130 YTL seviyesinde hareket ettiğini, diğer taraftan uluslararası piyasalarda altının zirve yaparak 556.60 ons/dolar seviyesine yükseldiğini, yurt içinde külçe altının 23.1830 YTL, Cumhuriyet altınının ise 156.0000 YTL'den satıldığını hatırlattılar. Uluslararası piyasalarda paritenin 1.21 seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden uzmanlar, "Geçen hafta açıklanan dolar, ABD'deki olumsuz tarım dışı istihdam verileri, Kasım ayı revize edilmiş Dolar olumlu tarım dışı istihdam verileriyle beraber euronun dolar karşısında değer artışı sürmüş ancak bu artış, derilerin birbirini desteklememesi sonucunda sınırlı kalmıştı. Önümüzdeki haftaya bakarken en önemli veriler bu hafta içinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve bu kararı destekleyen konuşmaların nasıl bir tona sahip olacağı ve Cuma günü açıklanacak olan ABD dış ticaret açığı olacak" yorumunu yaptılar.
Avrupa Merkez Bankası kararının az çok belli olduğunu, yüzde 2,25 olan kısa vadeki borçlanma faizlerinde bir değişiklik yapmasının beklenmediğini hatırlatan uzmanlar, "Buna karşın, son haftalarda gelen bazı güçlü ekonomik göstergeleri göz önünde tuttuktan sonra nasıl bir açıklama yapılacağı önceli olacak. Yakın bir gelecekte faiz artırımı yapılıp yapılmayacağıyla ilgili açık bir sinyal verilmediği durumda euro bir miktar baskı altına girebilir. Diğer yandan ABD'nin Kasım ayı dış ticaret açığı önem kazanıyor. Bu veri sermaye hareketleriyle anlam kazanıyor olsa da ABD'nin her geçen ay artan dış ticaret açığı bu Kasım ayında da devam etmiş olduğu anlaşılırsa bu durumda da dolar baskı altına girecek. Yukarıda birbiri ardına açıklanacak verileri göz önüne alacak olursa bu verilerin zaman sıralamasına göre beklenti olarak euroyu pazartesi günü yine Cuma günkü tepe seviyelerini zorladıktan sonra bir miktar düşebileceğini ancak bu düşüşün hafta ortasında kesileceğini düşünüyorum. Daha sonra piyasalar rekor kıran ticaret açıkları karşısında nasıl bir tepki göstereceğine bakacak olursak hareketlerin hafta ortasından sonra yeniden euronun lehine döneceğini tahmin ediyorum. Geçen haftaki yükseliş yüzde 50'lik düzeltme seviyesine gelirse 1.1990 seviyesinden alım yapılabilir" değerlendirmesinde bulundular.