Meclis Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, müzik, sinema, tiyatro, edebiyat, bilim, kültür ve sanat alanında telif haklarından fikri sınai mülkiyet haklarına, patent, ticari marka ve ticari sırlar rejimi dahil her alanda eser sahiplerinin haklarının ihlal edildiği kaydedildi.
Teknik ve bilişim alanındaki gelişmelerle, dijital ortamdaki eserlerin, istenilen sayıda kopya edilebildiğine işaret edilen önergenin gerekçesinde “Yaşar Kemal’in, Orhan Pamuk’un, Elif Şafak'ın eserleri, korsan olarak ertesi gün her yerde satılabiliyor. Sinema alanında binbir emek ve büyük maliyetlerle çekilen filmler, Yılmaz Güney’in ‘yol’ filmi ekranların sevilen dizileri CD/DVD’lerle anında tezgahlarda, Sezen Aksu’nun ‘Gülümse’, Tarkan’ın ‘Şıkıdım’, Şıwan Perwer’in ‘Xalepçe’, Zülfü Livaneli’nin ‘Özgürlük’ Ahmet Kaya’nın ‘Diyarbakır Türküsü’ gibi binlerce eser MP3’lerde” denildi.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle beraber telif haklarının internete taşındığı vurgulanan gerekçede “Yazarların, sanatçıların, yazılım tasarımcılarının, ilgili kuruluşların, Kültür ve Turizm Bakanlığının çabaları da soruna çözüm getirmedi. İnternet üzerindeki eserlerin telif hakkı sahipleri, eserlerine izinsiz erişimi, şifreleme, parola gibi tekniklerle engelleyebilirler. Bu koruma engellerini aşmak, telif hakkının ihlalidir”görüşüne yer verildi. Gerekçede, böyle bir ihlalde kullanılabilecek her türlü aracın üretimi, ithali ve dağıtımının yasaklanabileceği, yeni düzenlemelere gidilebileceğine dikkat çekilerek bu konuda Türkiye’nin ev sahipliğinde dünyanın tanınmış, sanatçıları, uzmanları, kuruluşları ve bilişim dünyasının da katılacağı uluslar arası bir konferans düzenlenebileceği kaydedildi.
ANKA