HABER

Bebeklerde gaz sancısı

İSTANBUL (İHA) - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, annenin beslenmesi ile bebeklerdeki gaz sancısı (kolik) arasında bir bağlantı olduğunu ifade ederek, "Çikolata, soğan ve kahvenin bebekte gaz sancısı oluşturma ihtimali yüksektir" dedi.

Kolikin tedavi gerektiren tıbbi bir sorun olmadığına dikkat çeken Uzman Dr. Asuman Akça, "Bebeklerde gaz sancısı genellikle akşam saatlerinde başlar ve gece yarısına doğru artar. Bu sancılar bebek 2 haftalıkken başlar 4 haftalık olduğunda daha şiddetlenir, 3. ayda genellikle kaybolur. Ancak bazı bebeklerde bu sancılar 9 aya kadar devam edebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Asuman Akça, kolikin tehlikeli bir rahatsızlık olmadığını ifade ederek, "Kolik ebeveynleri huzursuz etmek ve bebeği uykusuz bırakmak dışında bir tehlike arz etmez. Ancak yinede bebeğin bir hekim tarafından muayene edilip başka bir hastalığı olup olmadığı kesinleştirilmelidir. Öte yandan, gaz sancısı olan bebekler sağlıklı bebeklerdir. Ortalamanın üzerinde büyür ve gelişirler, gaz sancılarından herhangi bir zarar görmezler" şeklinde konuştu.

Annenin beslenmesi ile bebeğin gazı arasında bir bağlantı olduğunu vurgulayan Dr. Akça, "Kolik, gerek anne sütü gerekse formül mama ile beslenen bebeklerde görülebilir. Çikolata ve soğanın bebekte Kolik oluşturma olasılığı yüksektir. Ayrıca hamilelik süresince sigara ve cafein tüketimi de anne sütünün kalitesini bozduğu için bu da bebekte kolik oluşumuna zemin hazırlar. Annelerin bir kısmı bebekteki gaz sancısından , baharatlı gıdaları, buğday ürünlerini, kimi sebzeleri Kolik'ten sorumlu tutarlar. Bunda da gerçeklik payı vardır. Bunların dışında baharatlı gıdalardan, kuru fasulye, nohut, lahana, karnıbahar, brokoli ve sarmısak gibi gıdalardan bir kaç gün uzak durmak yarar sağlayabilir" diye açıklama yaptı. Doktor Akça, bebeğin beslenme sırasında hava yutmasını önlemek gerektiğini de ifade ederek, şunları söyledi:
"Anneler, gerek biberon gerekse anne sütüyle beslenen bebeklerin emerken hava yutmamasına özen göstermeliler. Meme başını, etrafındaki kahverengi alanla birlikte, olabildiğince geniş olarak bebeğin ağzına verin, yanlardan hava yutmasın. Biberon alıyorsa, biberonu yatay değil de dik tutun. Bebeğe sadece mama gitsin, hava yutmasın."

Gebelik esnasında psikolojik gerginlik yaşayan annelerin bebeklerinde kolikin daha sık görüldüğüne işaret eden Doktor Akça, "Anne babadaki gerilimler ve çevresel faktörler bebeğin duygularını etkileyebilir" yorumunda bulundu.

Kolikin bilinen bir tedavisi olmadığını kaydeden Dr. Asuman Akça, "Ancak alınan bazı önlemler bebeği de aileyi de rahatlatabilir. Öncelikle bebeği bir hekime götürerek ağlama ve karın ağrısına neden olabilecek diğer bir hastalığın olup olmadığını kesinleştirin. Bebeğin rahat ve tok olmasını sağlayın. Bebeği korkutabilecek ani hareketlerden sakının ve on dakikadan fazla süredir ağlıyorsa yüzüstü yatırmayı deneyin. Eğer bebeği mama ile besliyorsanız mamayı değiştirin" dedi.

En Çok Aranan Haberler