BERLİN (İHA) - Almanya'nın başkenti Berlin'de, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 26 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen NATO konferansının ağırlık noktasını NATO'daki dönüşüm süreci oluşturdu. Konuyla ilgili konuşan NATO Dönüşüm Hareketi Başkan Vekili Koramiral Sticker, "Türkiye'nin rolü değişmeyecek" dedi.
Konferansın ana gündemini NATO'daki değişim süreci oluştururken, 11 Eylül ve sonrası yaşananlar ile 'asimetrik tehdit' adı verilen terör eylemleri de 2 günlük NATO Berlin Konferansı'nda üzerinde fikir üretilmesi gereken konular arasında yer aldı. Dünya barışını, düzeni, uluslararası güvenliği ve sosyal gelişmeyi korumakla yükümlü olan NATO, jeopolitik boşluk oluşan alanlardaki işlevini de değerlendirdi. Dönüşüme ilişkin düşünce üretimi konferansında, üye ülkeler arası son gelişimler de önemli bir kaynak olarak algılandı. 40 yıldan fazla sadece savunma amaçlı sabit konsept ile varlık gösteren NATO'da, 3 yıl önce başlatılan yeniden yapılanmanın, sağlıklı bir atak olduğu inancı hakim.
İHA'ya açıklamalarda bulunan NATO Dönüşüm Hareketi Başkan Vekili Koramiral Hans Joachim Stricker, dönüşümün Berlin Konferansı'nda 2 gün boyunca ele alınacağını vurguladı. Stricker, Berlin'in bu dönüşümde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Türkiye'nin NATO içindeki önemli rolünde bir değişim yaşanmadığını da söyleyen Stricker, Türkiye'nin NATO'daki değişim sürecine uyum sağladığına dikkat çekti. Stricker, "Bu değişim elbette Türkiye'yi de etkileyecek. Ancak, Türkiye bu dönüşüm hareketinde başarılı çalışmalar yaptı. Türkiye'de, bu konuda geliştirilen projeler de dikkate alınıyor" diye konuştu. Stricker ayrıca, 2 günlük NATO Konferansı'nın Berlin'de yapılmasının Berlin'in tarihi özellikleri nedeniyle farklı bir önem kazandığını da ifade etti. Stricker, NATO'nun, Askeri Atlantik Yüksek Komutanlığı ve Manş Komitesi Komutanlığı ile Amerika ve Kanada Bölgesi Komutanlığı olmak üzere dört büyük komutanlığı olduğunu söyledi. Günümüzde farklı askeri oluşumlara, daha hızlı konuşlanma gücüne sahip olduklarını da belirten Stricker, 3 yıl önce başlatılan bu sürecin henüz yolun başında olduğuna vurgu yaptı. Kuzey Virjinya'da NATO görevlisi olduğunu bu nedenle de Alman ordusuyla doğrudan bir ilişkisi olmadığını da kaydeden Stricker, Almanya'yı üye 26 ülkeden biri gibi algıladığını belirtti.
Değişim hareketinin Türkiye ve NATO ilişkisini de etkileyeceğini anlatan Koramiral Stricker, Türkiye'nin değişim hareketinde aktif bir rol üstlendiğini de sözlerine ekledi.
Dünyadaki değişimin NATO Berlin Konferansı'nda terör bazında gözden geçirileceğini anlatan Stricker, 'asimetrik tehdit'ten de bahsetti. NATO'nun değişen çehresinin son Pakistan depreminde de, yardım çalışmalarıyla kendini gösterdiğine de dikkat çeken Striker, ittifak için önümüzdeki yıllarda tek cepheli oluşum beklenmemesi gerektiğini ifade etti.