ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların anlaşarak tutanak tutması uygulamasının günlük hayatını çok kolaylaştıracağına dikkat çekerek, vatandaşların tereddüt etmemesini istedi.
İçişleri Bakanı Atalay ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların anlaşması imkanı tanıyan uygulamaya ilişkin İçişleri Bakanlığı'nda toplantı düzenledi. Toplantıya Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, Sigorta Genel Müdürü Ahmet Genç, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Taşkın ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Atalay, trafik kazalarının her yıl binlerle ifade edilen can kaybına ve 200 bine yakın insanın yaralanmasına neden olduğunu hatırlatarak, bu sorunu çözmek için nerelerde tedbir alınacağı yönünde bir çalışma yapılarak tedbir paketinin açıklandığını kaydetti. Atalay, maddi hasarlı trafik kazalarında trafik kusurunun tespiti ve değerlendirilmesinin büyükşehirlerde her an yaşanılan bir sorun olarak karşımıza çıktığını belirterek, 1 Nisan'dan itibaren uygulamaya başlanılacak olan uygulamayla ilgili hiçbir
sorun kalmadığını ve yarından itibaren uygulamaya başlanacağını söyledi.
Her yıl 850 bin trafik kazası olduğunu ve bunların tespitinin trafik ekipleri tarafından yapıldığına dikkat çeken Atalay, en küçük kaza için bile trafik ekibi çağrıldığını vurgulayarak, "Bu çok büyük bir iş yoğunluğu getiriyor. İş, zaman ve eleman kaybına neden oluyor" dedi.
Ankara'da 250, İstanbul'da ise günlük 650 maddi hasarlı kazanın yaşandığını bildiren Bakan Atalay, bu sayının yağışlı ve sisli havalarda 4 katına kadar çıkabildiğini belirterek, kazalarda trafik zabıtasının beklenmesinin trafik akşınını durdurarak hayatı alt üst ettiğini anlattı. Bundan sadece vatandaşların değil aynı zamanda ambulans, itfaiye, polis gibi ekiplerin de etkilendiğini açıklayan Bakan Atalay, amaçlarının yaşanan bu aksaklıkları önlemek olduğunu kaydetti. Trafik ekiplerinin sayısının artırılmasının bir çözüm olmadığını açıklayan Bakan Atalay, bu kazaların ortalama 1.5 saat bir ekibin vaktini aldığını ifade ederek, trafik ekiplerinin mesailerinin tamamını bu kazalara ayırmalarına neden olduğuna işaret etti.
Trafik ekiplerinin normal görevlerini yapmalarının kazanç olacağını belirten Atalay, bu tür kazalarda sürücülerin sigorta ödemesi için trafik ekiplerini beklediklerine işaret ederek, "Bizim sağlamak istediğimiz kendi aralarında anlaşan sürücülerin sorunlarının bir an önce çözülmesi. Gönüllü ve uzlaşma esasına dayanmakta. Hiçbir zorunluluk getirmemekte. Ben beklemek istiyorum diyen yine trafik ekibi bekleyecek" dedi.
Kazaya karışanlardan ikiden fazla ise bir kişi karşı çıkarsa trafik ekibinin geleceğini söyleyen Bakan Atalay, kazadaki kusur oranlarının sigorta şirketleri tarafından belirleneceğini ifade etti. Arzu edilmesi durumunda fotoğraf çekilebileceğini vurgulayan Bakan Atalay, bunun sigorta şirketlerine yardımcı olacağını anlattı. Atalay,"Lütfen bu uygulamada tereddüt edilmesin. Çağdaş hayatın içinde bunları kolaylıkla çözmeliyiz. Günlük hayatımızı çok kolaylaştıran bir uygulama" ifadelerini kullandı.
Uygulamanın olumlu sonuçlarının kısa sürede görüleceğini söyleyen Bakan Atalay, ölümlü kazalarda, trafik sigortasının olmadığı durumlarda, sürücü belgesinin olmadığı durumlarda ve sürücülerden birinin alkol aldığı şüphesinin olduğu durumlarda bu uygulamanın yapılmayacağını kaydetti.
Bakan Atalay, trafik denetimlerinin her yerde yapıldığını belirterek, "Otomobilin direksiyonundaki kişi sadece sürücüdür, mesleği eğitimi önemli değil, hiçbir ayrıcalık yok" diye konuştu.
Devlet Bakanı Şimşek ise, Hazine Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin katılımıyla yapılan ortak çalışmaların konu hakkındaki usul ve esasları gösteren genelgenin uygulamasına 1 Nisan'da başlanılacağını hatırlatarak, taraflarca tespit edilecek trafik kazalarının sadece maddi hasarlı kazalar olduğunu belirtti. Şimşek, genelgede yer alan 8 durumda eskiden olduğu gibi trafik polisi ve jandarma tarafından tutanağın düzenleneceğine dikkat çekerek, aynı şekilde tarafların kazayı tutanak düzenleyerek tespit konusunda anlaşmamaları halinde de eskiden olduğu gibi görevlilerin tutanak tanzim etmeye devam edeceğini bildirdi.
Şimşek, tutanaktan 6.5 milyon adet bastırıldığını ve sigortalılara ücretsiz dağıtılmak üzere sigorta şirketlerine iletildiğine dikkat çekerek, 1 milyon adet formunda ilere dağıtılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü'ne teslim edildiğini söyledi. Şimşek şöyle devam etti:
"Trafik kazalarına karışan vatandaşlarımızın kendi aralarında anlaşarak tutanak düzenlemeleri suretiyle kaza yerinden ayrılmalarına imkan sağlayan bu yeni uygulamayla hükümetimizin yılardır sürdürdüğü vatandaşa güven politikasının yeni bir örneği hayata geçirilmiş olacaktır."