ANKARA (İHA) - TEAŞ eski Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Köseoğlu ve TEAŞ eski yönetim kurulu üyeleri ile AK Parti Siirt Milletvekili Öner Gülyeşil'in yargılandığı 'Beyaz Enerji' davasına bugün devam edildi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanık avukatları ve müdahil Hazine avukatları katıldı. Duruşmada, savcı Ahmet Mutlu esas hakkındaki mütalaasını verdi. Mutlu, dönemin TEAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Köseoğlu ve diğer yönetim kurulu üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ve Danıştay'ın dosyadaki eylemlerin 4616 sayılı Erteleme Yasası kapsamına girdiğini hatırlattı. Dosya incelendiğinde İskenderun İthal Kömür Santrali ihalesinde üç konsorsiyumun ihaleye katıldığını kaydeden Mutlu, ihalenin yüksek teklif veren birinci konsorsiyuma değil ikinci konsorsiyuma verildiğini söyledi. Değerlendirme komisyonunun, ihalenin birinci konsorsiyuma verilmesi konusunda siyasi iradeye bağımlı seçenek hakkının kullanmadığını belirten Mutlu, yap-işlet-devret komisyonunun önerileri ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda değerlendirme yapılmadan TEAŞ'ın muhatap seçildiğini söyledi. İhalenin verildiği ikinci konsorsiyum ile TEAŞ arasında sözleşmenin imzalandığını ve onaylandığını kaydeden Mutlu, bu süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın herhangi bir müdahale olmadığını ve onaylama sistemlerinin devreye girmediğini söyledi. Mutlu, TEAŞ Yönetim Kurulu'nun kartelleşme ve ileride yapılabilecek muhtemel tehlikeyi gözardı etmediğini kaydetti. Mutlu, günün şartları ve ülkenin enerjisi gözönüne alındığında yetkili olan ve plan ve programı yerine getirileceği düşünülen TEAŞ'ın genişletme çabalarının maddesel olarak yetkisi olmadan genişletmek suretiyle yaptığının değerlendirilemeyeceğini söyledi. Mutlu, dosyadaki belgelere bakıldığında siyasi iradenin ve bürokratların da hiç yol göstermediği anlamı taşımayacağını belirtti.
Siirt Milletvekili Öner Gülyeşil'in 3 Kasım 2002 tarihinde milletvekili olmasını hatırlatan Mutlu, olayların seçimden önce olduğunu, bu nedenle Gülyeşil'in Anayasa'nın 83. maddesine göre yargılamasının devam etmesi gerektiği yönünde görüş beyan etti. Suçun af kapsamına girdiğini belirten Mutlu, işlenen suçların çıkarılan yasadan sonra olduğunu ve buna göre değerlendirme yapıldığını kaydetti. Bilirkişinin de sanıklar lehine rapor hazırladığını belirten Mutlu, şöyle devam etti: "Sanıkların ihaleye fesat karıştırdıkları yönünde suç için teşekkül oluşturmadıkları, uygun teklif veren ikinci konsorsiyumun ülke menfaati için verildiğini ve bu nedenle ihaleye fesat karıştırılması sözkonusu değildir. Bu nedenle sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini mütaala ediyorum".
Sanık avukatları ise esas hakkındaki savunmalarında, Savcı Mutlu'nun mütaalasına katıldıklarını ve müvekkillerinin beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti, dosyanın incelemeye alınarak bir dahaki duruşmada kararın açıklanmasına karar verildiğini açıkladı.