WASHINGTON (İHA) - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın, ABD Başkanı George Bush'a gönderdiği 18 sayfalık mektup, Beyaz Saray tarafından 'saçma sapan' olarak nitelendirildi.
BBC'nin Türkçe internet sitesi " http://www.bbc.co.uk/turkish/ " adresinde yer alan habere göre, İran'ın hükümet sözcüsü Gulamhuseyin Elham, dün düzenlediği basın toplantısında, Ahmedinecad'ın mektubunda dünyanın mevcut durumu ve sorunların kökenlerini değerlendirdiğini, ayrıca çözüm önerileri getirdiğini açıklamıştı. Washington mektubu aldığını doğruladı; ancak verilen tepkiye bakılırsa, diplomatik ilişkileri 1979'da kesilen iki ülke arasında, mektupla da olsa ilk resmi temas girişimi başarısız olmuşa benziyor. Amerikalı yetkililer, mektubun 'BM Güvenlik Konseyi'ndeki tartışmaları erteleme ya da kesintiye uğratma girişimi' olduğunu ima ederken, kimi çevreler mektubun gönderiliş amacını, 'Tahran ile Washington arasında bir iletişim kanalı açmaya yönelik, samimi bir adım' olarak niteledi. Ahmedinecad'ın Bush'a bir mektup gönderdiğini duyulmasının ardından, ABD'nin mektuba ne tepki vereceği merak edilmişti. ABD'nin tepkisi sert ve uzlaşmaz oldu.
Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, mektubun uluslararası toplumun İran ile kaygılarının hiçbirine hitap etmediğini dile getirirken, ABD'nin BM Büyükelçisi John Bolten da, 18 sayfalık bu mektubu 'BM'den İran'a yaptırım kararı çıkması savunanların gözüne kum atma girişimi' olarak niteledi. Aslında İran Cumhurbaşkanı'nın Amerikan Başkanı'na bir mektup yazdığı haberi başta büyük umutların oluşmasına sebep oldu. İki ülke ilişkileri, 1979'da Tahran'daki Amerikan Büyükelçiliği'ne yönelik baskının ardından kesilmişti ve mektup, o tarihten bu yana ilk doğrudan iletişim örneğiydi. İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili kriz derinleştikçe, ABD'nin birçok müttefiki, Tahran ile Washington'un bir şekilde temas kurması gerektiğini savunuyor. Amerikan Senatosu'nun önde gelen üyeleri arasında da bu görüşü savunanlara rastlamak mümkün. Mektup aynı şeyi savunan ve bu yöndeki tartışmaları yakından izleyen İranlılar'a da başta umut vermişti. İran kamuoyunun bir kısmında ve Tahran'ın söylemine daha yakın duran bazı ülkelerde, Ahmedinecad'ın mektubu olumlu bir izlenime sebep oldu. Ancak Bush yönetimi, ödün verecek gibi görünmüyor. Metnin Beyaz Saray tarafından 'saçma sapan' sözleriyle değerlendirildiğine bakılırsa, iki ülke arasında bir diyalog kanalı açılması, en azından mevcut ortamda imkansız görünüyor.