Yeşilay Genel Başkanı Necati Özfatura, "Beyin tümörlerinin yüzde 99'u, akciğer kanserinin yüzde 90'ı, gırtlak kanserinin yüzde 99'u sigara kaynaklıdır" dedi.
Özfatura, "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sigara içen kadınların içmeyenlere oranla 15 yaş fazla ihtiyarladığını belirtti.
Sigaranın zararlarının bilinenden daha fazla olduğunu ifade eden Özfatura, "Tiryakileri topluca bugün sigarayı bırakmaya çağırıyorum" dedi.
Özfatura, tütün dumanında 4 bin zararlı madde bulunduğunu kaydederek, sigara içen annelerin çocuklarının oksijen azlığı nedeniyle özürlü doğabileceğini kaydetti.
Sigara içenlerin vücuduna yüzde 15 ila yüzde 33 oranında daha az oksijen gittiğini belirten Özfatura, şöyle devam etti: "Beyin tümörlerinin yüzde 99'u, akciğer kanserinin yüzde 90'ı, gırtlak kanserinin yine yüzde 99'u sigara kaynaklıdır. Tiryaki kadınların çocuklarında sakatlık ihtimali yüzde 65 gibi ciddi bir çizgidedir. Sigara içen kadınlarda kısırlık, içmeyenlere göre 10 kat fazladır. Erken doğum ve düşüklerin yüzde 80'inin sebebi sigaradır."
Özfatura, sigarayı bıraktıktan sonra vücudun yavaş yavaş normale döneceğini belirterek, kalp krizi geçirme riskinin de azalacağını ifade etti. Vücudun 24 saat sonra karbonmonoksitten arınacağını, 48 saat sonra kan nikotin düzeyinin azalacağını, tat ve koku duyusunun aratacağını, peptik ülserli hastaların tedaviye verdiği cevabın artacağını kaydeden Özfatura, sigarayı bırakmakla birlikte vücuttaki dolaşımın düzeleceğini, 12 ay sonra koroner kalp hastalığı riskinin yarı yarıya azalacağını, 12-36 ay sonra mesane kanseri riskinin yüzde 50 düşeceğini bildirdi.
Özfatura, sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski, yemek borusu, ağız boşluğu kanserleri gibi hastalıkların riskinin yüzde 50 azalacağını ifade ederek, 10-25 yıl sonra ise kalp krizi geçirme riskinin tamamen ortadan kalkacağını, akciğer kanseri riskinin de sigara içenlere oranla yüzde 50 düşeceğini kaydetti.