İZMİR (İHA) - Doğuştan ortaya çıkan ve hastalar için ciddi sıkıntılara yol açan beyincik fıtıklaşmaları, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Nöroşirürji Bilim Dalı'nda endoskopi yöntemiyle ortadan kaldırılıyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Nöroşirürji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yusuf Erşahin, "Bu hastalık doğuştan ortaya çıkmakta, ancak her hastada görülme zamanı değişmektedir. Bazı hastalarda 3 yaşında, bazılarında yetişkinlikte şikayetler görülmeye başlar. Hastada şiddetli ağrı, yutma bozukluğu, ellerde titreme, dengesizlik, uykuda horlama ve gece nefes alamama gibi şikayetlerle kendini göstermektedir. Beyinciğin boyun omurga içine fıtıklaşmasıyla (Chiari Tip 1 Malformasyonu) oluşur" dedi.
Endoskopi yardımıyla uyguladıkları bir yöntemle ense bölgesinden bir kesi açarak ense bölgesindeki kemiğin altının çıkarıldığını anlatan Prof.Dr. Erşahin, sözlerine şöyle devam etti: "Ameliyat esnasında hastanın birinci boyun omurunun arka kısmı alınıyor. Normalde her kalp atışında beyinden omuriliğe doğru bir sıvı akışı olmaktadır. Kalbin dinlendiği anda bu akım ters yönlü olarak görülür. Eğer bu akım fıtık nedeniyle oluşan sıkışma nedeniyle görülmezse operasyon sırasında omurilik zarını açıyor, buraya yama koyarak dar olan kemiği çıkarıyor ve bu sayede sıkıştırılan zarı yamayla genişletiyoruz. Böylece sıkışık olan beyincik ve omur sapı rahatlatılmış oluyor."
Bu yöntemin klasik ameliyatlara göre hastalar için daha avantajlı olduğunu açıklayan Erşahin, sözlerini şöyle tamamladı: "Ameliyat esnasında açılan kesi az olduğu için hasta daha az ağrı duymakta, 1- 2 gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Bu yöntemde dokuya verdiğimiz zarar da minimal düzeyde olmaktadır."