HABER

Bilim adamından 'hamsi' tavsiyeleri

TRABZON (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Teletar, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yörede bolca tüketilmeye başlanan hamsinin beyin işlevlerini arttırarak daha iyi çalışmasını sağladığını söyledi.

İnsan vücudu için gerekli olan protein ve fosfor bakımından zengin bir besin olan hamsinin kolesterolü yüksek bir besin olmadığını belirten Prof. Dr. Münir Telatar, her balıkta olduğu gibi hamsinin de tazesinin tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Telatar, "Bayat yenildiğinde hamsi zarar verebilir. Sıcak ortamda kalırsa hamsi üzerinde bakterilerin üremesi için iyi bir zemin hazırlanmış olur ve gıda zehirlenmesine yol açar" dedi.

Hamsinin içerisinde bulunan fosforun beyin işlevlerini arttırdığını ve beynin gelişmesi için hamsi yenilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Telatar, özellikle gelişim çağındaki çocukların hamsi yemesi gerektiğini vurguladı. Tuzlu hamsinin de taze hamsi gibi özelliğini koruduğunu ifade eden Prof. Dr. Telatar, "Konserve yapılan tuzlu hamsi tuzu alınmadan yenildiğinde hipertansiyon hastalarına zarar verir" diye konuştu.

"İYOT EN FAZLA DENİZ ÜRÜNLERİNDE BULUNUR" Prof. Dr. Münir Teletar, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde balığın yoğun olarak tüketilmesi gerektiğini çünkü yeteri kadar iyotlu besinlerle beslenemeyen Karadenizliler'in "iyot" eksikliğinden kaynaklanan "guatr" hastalığına sıkça yakalandığını söyledi. Hastalıklara karşı balık yemeyi tavsiye eden Prof. Dr. Teletar, şöyle devam etti:
"İyot normalde gıdalarla alınır. Günlük ihtiyaç 100-150 mikrogram kadardır. En fazla deniz ürünlerinde bulunur. Hekim olarak bölge insanına bol bol balık yemeyi öneriyoruz. Ancak tüketilen balık mutlaka deniz balığı olmalı. Zira tatlı sularda yaşayan balıklarda da iyot az bulunmaktadır. İyot eksikliği başta beyin olmak üzere, vücudun tüm sistemlerinin gelişimini olumsuz etkilemektedir."

Hamilelikte annede iyot eksikliği varsa doğacak çocuğun zihinsel gelişiminde bozukluk oluşacağını söyleyen Prof. Dr. Telatar, "Anne adaylarının iyot konusunda hassas olması gerekir. İyot eksikliği çocuklarda ağır zeka ve sinir bozukluklarına neden olur. Vücutta 20 miligram kadar bulunan iyot elementi, T3 ve T4 denilen tiroit hormonlarının yapıtaşı olması nedeniyle büyük önem taşır. İyodun bulunmaması halinde bu hormonlar sentezlenemeyecek ve vücudun metabolizmasında özellikle beyin gelişimi, kalp ve kemik dokusu olmak üzere vücudun genelinde etkili bir tahribat olacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler