Halk sağlığını hiçe sayarak sözde ‘‘ilaç’’ satan 5 bin 300 internet sitesi kapatıldı. Firmalara da 96 milyon lira para cezası kesildi.
Türkiye’de üretimi ve satışı sağlanan her beş üründen biri güvensiz çıktı. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl denetime giren 221 bin 258 ürün partisinden 40 bin 113’ü uygunsuz ya da güvensiz.
Sağlık Bakanlığın radarına takılan ürün sayısındaki artış denetimlerin ciddiyet kazandığını ortaya koydu. Denetlenen ürün partilerinden 67 bin 895’i teste gönderildi. Yapılan kontrollerde güvensiz bulunan 1.307 ürün partisinden 1.042’si yasaklandı. Firmalara ise toplamda 96 milyon lira para cezası kesildi.
ETERJANA DA DÜZENLEME GELECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, 2015’te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın alanına giren 3 bin 194 firmaya ait 76 bin 479 adet oyuncak ve kırtasiye ürününde güvensizlik tespit edildiğini ve firmalara toplam 1 milyon 870 bin TL para cezası kesildiğini söyledi. Karaaslan, “AB yönetmelikleri uyarınca kullanımına kısıtlama getirilen ağır metal sayısı 8’den 19’a çıkarıldı. 55 alerjen kokunun oyuncaklarda kullanımı yasaklandı. Gıdaların içine konan ya da gıdalarla birlikte verilen oyuncakların ayrı paketlere konulma zorunluluğu getirildi. Önümüzdeki günlerde deterjan ile ilgili alanlarda da yeni bir düzenleme ile AB mevzuatına tam uyum sağlanacak” diye konuştu.
YANILTICI BEYAN ENDİŞESİ
Uygunluk Değerlendirmesi Derneği tarafından yapılan ankette en çok endişe duyulan sektörler sıralamasında ilaç- kozmetik sektörünün birinci sırada yer aldı. Tüketiciler sırasıyla gıda-tarım ürünleri oyuncak-kırtasiye, tekstil-ayakkabı ve inşaat alanında ürünlerden ciddi endişe duyduğunu ortaya koydu. İlaç-kozmetik grubunda tüketicilerin yüzde 26’sı “yanıltıcı beyandan”, diğer ürün gruplarında ise sağlığa zararlı olması ve Bakanlık onayı olmaması endişe oluşturuyor.