HABER

Bir akıllı telefon uygulaması ırkçı olabilir mi?

ABD'nin New York kentinde kullanıcılarla yeni buluşan bir uygulama, kullanıcı verilerine dayanarak kentteki bölgelerdeki "sorunlu" durumları işaretliyor. Fakat "sorunu" kimin nasıl tanımladığı ayrımcılık eleştirilerini beraberinde getirdi.

Bir akıllı telefon uygulaması ırkçı olabilir mi?

Kim Gittleson

BBC Ekonomi Muhabiri, New York

BBC, New York'ta yaşayan çalışanlarına tehlikeli bir bölgede oldukları gerekçesi ile ek ödeme yapmıyor.

Belki de yapmalı.

En azından Cuma günü tanıtımı yapılan SketchFactor isimli yeni uygulamaya göre.

Uygulama kullanıcılardan elde edilen verileri kullanarak, güvenli yürüyüş yollarını ve insanların çeşitli "sorunlar" yaşadığı bölgeleri tespit ediyor.

Örneğin, BBC'nin New York'taki ofisinin hemen aşağısında "çok uzun çok iri yarı bir kişinin" yoldan geçen insanlara iradeleri dışında sarıldığını bildiriyor.

Hatta uygulamadan kontrol ettiğinizde ofisin etrafında bir sürü kırmızı uyarı noktasının çıktığını görüyorsunuz.

Ama yorumları okuduğunuzda çıkan her noktanın o kadar da tehlikeli olmayabileceği anlaşılabiliyor.

Bir yorumda "Burada yoksullara ev sahipliği yapan bir sığınma evi benzeri birşey var. Sakinleri dışarıda takılıyor kimseyi rahatsız etmiyorlar, yine de başka koşullar altında güzel bir bölge olduğu için buradan geçerken tedirgin hissedebiliyorsunuz" yazıyor.

Irkçılık ve ayrımcılık eleştirisiİşte bu ve bunun gibi yorumlar uygulamanın yaratıcıları olan Allison McGuire ve Daniel Herington'u eleştirilerin odağına yerleştirdi.

Basında çıkan başlıklardan biri "Beyaz insanlar, yani nasıl demeli 'sorunlu' alanlardan kaçınmak için korkunç uygulamalar geliştiriyor."

Bir başkası "Siyahların yaşadığı mahallelerden uzak mı durmak istiyorsunuz? Bunun için artık bir uygulama var."

Uygulamanın yaratıcıları mülakat talebimize yanıt vermediler, ancak uygulamanın internet sitelesinde bu tür suçlamalara cevap olarak kabul edilebilecek ayrıntılar var.

"SketchFactor herkes için, her yerde her zaman kullanabilecekleri bir uygulama" diyorlar.

"Irka göre sınıflandırmaya dayalı , taciz, kötüleme, ıssız alanlar, garip şeyler ya da aklınıza gelen her neyse hepsi için bir bildirme mekanizmamız var" diye ekliyorlar.

Ayrıca uygulamayı New York'ta 100 kişi arasında denediklerini söylüyorlar.

Uygulamayı Washington'da yaşarken tasarlayan McGuire ve ortağı Herrington, BigApps isimli bir uygulama yarışmasında finale kalmış ve birkaç bin dolarlık bir yatırım desteği almışlar.

Kullanıcılardan gelen verilerin yanında uygulama suç verilerine ve başka güvenilir kaynakları da kullanıyor.

Irkçılık ve ayrımcılık suçlamasına maruz kalan ilk uygulama SketchFactor değil. Daha önce GhtettoTracker isimli uygulama da benzer suçlamalara özellikle de ismi nedeni ile maruz kalmıştı.

Uzmanlara göre, burada belirleyici olan kullanıcılar.

En Çok Aranan Haberler