HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Bir Dünya Barış'ı" 14 Şubat'ta başlayacak

Anadolu rock müziğinin ünlü ismi Barış Manço, vefatının 20. yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Bir Dünya Barış'ı" başlıklı etkinliklerle anılacak - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran: - "(Manço) Şarkılarıyla ve söylemleriyle modern bir Dede Korkut, seyahatleri ve televizyon programlarıyla da modern bir Evliya Çelebiydi bizim için. Onu rahmetle ve minnetle anıyoruz" - Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço: - "Barış Manço ismi, Türk tarihine bir değer olarak kazınmış olup, miras bekçileri olarak sadece biz değil, tüm Türkiye tarafından sürekli olarak anılan, sahip çıkılan bir isim olmaya devam edecek"

İSTANBUL (AA) - Anadolu rock müziğinin önemli ismi, şarkıcı, besteci, söz yazarı ve televizyon programcısı Barış Manço, vefatının 20. yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Bir Dünya Barış'ı" başlıklı etkinliklerle anılacak.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından organize edilen etkinlikler, İstanbul Üniversitesi ile 7'den 77'ye Doludizgin Barış ve Sevgi Derneği'nin iş birliğinde gerçekleştirilecek.

Projeye ilişkin Malta Köşkü'nde düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, Manço'nun gelenekten geleceğe köprü kurabilen ender sanatçılardan biri olduğunu belirterek, "(Manço) Şarkılarıyla ve söylemleriyle modern bir Dede Korkut, seyahatleri ve televizyon programlarıyla da modern bir Evliya Çelebiydi bizim için. Onu rahmetle ve minnetle anıyoruz." dedi.

- "Bizim gittikçe büyüyen bir ailemiz var"

Ünlü sanatçının eşi Lale Manço Ahıskalı, çok büyük onur duyduklarını dile getirerek, "Bugünleri 2017 yılından beri hayata geçirmeyi planlıyorduk. Birçok projemiz oldu bugüne kadar. Nihayet sonunda çok titiz bir çalışmayla proje hayata geçiriliyor." diye konuştu.

Ahıskalı, Barış Manço ailesinin ve sevenlerinin gün geçtikçe arttığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bu 20 yıl Barışsız ama aslında bizim için Barışlı bir dönemdi. Büyük bir aile olarak dilimizden, ruhumuzdan, kalbimizden hiçbir zaman Barış düşmediği için bu 20 yılı fark etmedik. Sevenleriyle çok şeyler paylaştık. Geçen gün binlerce seveniyle kabristanına gittik ve orada gördük, bizim aslında ne kadar büyük bir ailemiz olduğunu. Sağ olsun aileler ve öğretmenler de yeni nesillere Barış sevgisini, Barış kültürünü aktarıyorlar. Bu etkinliklerle bir daha Barış Manço'nun şarkılarını dinleyeceğiz. Onun hakkında yeni bilgiler öğreneceğiz. Yeni bir Barış Manço çıkacak karşınıza. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

- "Barış Manço ismi, Türk tarihine bir değer olarak kazınmıştır"

Usta sanatçının oğlu Doğukan Manço da etkinliğin gerçekleştirilmesine katkısı olanlara teşekkür ederek, 20 yılın ardından babasına gittikçe artan bir özlem duyduğunu ifade etti.

Doğukan Manço, babasının 20 yıl sonra hala bir devlet sanatçısı olarak çok sevildiğini ve ilgi görmeye devam ettiğini kaydederek, şunları aktardı:

"Bu 20 yılın ardından diyoruz ki bizlere kalmış Barış Manço ismi, Türk tarihine bir değer olarak kazınmış olup, miras bekçileri olarak sadece biz değil, tüm Türkiye tarafından sürekli olarak anılan, sahip çıkılan bir isim olmaya devam edecek. Gerek yakın, gerek uzak geçmiş tarihe bakıldığında, komşu ülkeler de dahil Barış Manço'nun ismi kültür ve sanat merkezlerine, duraklara ve sokaklara en çok verilen isimdir."

Sanatçının oğlu Batıkan Manço da babası adına böyle kapsamlı bir çalışmanın bugüne kadar gerçekleştirilmediğinin altını çizerek, "Gün geçtikçe heyecanım artıyor. Bu proje hepimiz için heyecanlı bir süreç. Herkese çok teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlikte konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, proje bünyesinde "Çağdaş Halk Ozanı Sempozyumu" düzenleyeceklerine işaret ederek, "Türkiye'nin bu önemli değerinin anlaşılması ve felsefesinin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz." dedi.

- "Global dünyayı anlayan ilk insan Barış Manço oldu"

Proje kapsamında açılacak "Barış'ın Dünyası" sergisine ilişkin bilgi veren serginin küratörü Mehmet Lütfi Şen ise şunları anlattı:

"Global dünyayı anlayan ilk insan Barış Manço oldu. Anlamakla kalmadı. Global dünyayı hem bize anlattı hem de bizi geleceğe taşımak için inanılmaz imgeler bıraktı arkasında. O yüzden Barış Manço'yu çok önemsiyorum. Sergide de Barış Manço'nun dünya sanatçılığının arkasındaki ipuçlarını bulmak mümkün olacak. Mesela Belçika'da Güzel Sanatlar Akademisinde kendi elleriyle yaptığı eserlerinin yanı sıra satın aldığı sanat eserleri, el yazıları, özel eşyaları olacak ama hepsinden öte sergide global bir Barış Manço görmek, hissetmek ve empati kurma imkanımız olacak. Ben Barış Manço'nun yaptıkları üzerinden bir emek vermenin bu millete katkı sunacağını düşünüyorum."

Toplantıda ayrıca İzzet Öz, Eser Taşkıran ve Prof. Dr. Abdülkadir Emeksiz, Gökhan Türkmen, Burak Kut ve Özgün de konuşma yaptı.

Barış, sevgi ve hoşgörü değerlerini vurgulayan Barış Manço'nun temsil ettiği değerlerin daha anlaşılır kılınması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan proje kapsamında, 14-15 Şubat'ta İstanbul Üniversitesi ile Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda etkinlikler yapılacak.

Sanatseverler, "Çağdaş Halk Ozanı Barış Manço" sempozyumu, "20 Yılın Ardından Barış'a Özlem" paneli, "Barış'ın Dünyası" başlıklı sergi ve "Bir Dünya Barış'ı" başlıklı konserleri izleyebilecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler