Alınan kararların Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) öneri olarak sunulacağı Bursa Küçük Millet Meclisi'nin Aralık ayı toplantısının konusu, 'Aleviler ve Dersim' oldu. Konusunda uzman pek çok sivil toplum ve siyaset adamını 'Önyargılar Giremez' sloganıyla Kervansaray Termal Otel'de bir araya getiren mecliste, ülke gündeminden düşmeyen demokratik açılım konuşuldu. Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, idealist düşünmeyle realitenin farklı olduğunu belirterek, "İdeallerimiz var ama bunların
uygulanabilirliği çok önemli. Herkes bin 400 yıllık Alevilik meselesini 'Neden bu kadar uzatıyorsunuz?' diyor. Alevilikle ilgili 7. çalıştayımızı yapıyoruz. Bu meseleye son nokta, Alevilerle-Sünnilerin tartışıp ortak bir çözüm bulmasıyla konulacak. Bu açılımın en güzel yanı toplumsal önyargıların kırılmış olmasıdır. Aleviler artık kendilerini ifade eder hale geldiler. Bizim derdimiz Aleviler. Tabandaki Aleviler kendilerine değer verilmesini istiyor. Halbuki bu konu, derneklerin yarışı haline geldi. 6 ayrı
çalıştay yaptık. Aleviler Sünni, Sünniler de Alevi gibi konuşuyor. Alevilerle güzel güzel konuştuğumuzda onlar bunu yeni bir sıkıntının habercisi olarak görüyor" dedi.
"KAŞIYACAK YARAYI KAŞIRIZ"
Bakan Çelik, Alevilikle alakalı olarak, "Biz bu olaya çok samimi başladık. Bana bugüne kadar hiçbir müdahale olmadı. Zaten olursa da bırakırım. Görevimiz hakemlik. Bugüne kadar devlet, olayları bilmesine rağmen bu konuya bir çözüm bulamadı. Siz, ülkenizde kaşıyacak bir yara bırakırsanız, birileri gelir bunu kaşır" diye konuştu.
Demokratik açılımın zeminini hazırlamadan, buna kalkışmanın kuru kabadayılık olduğunu belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de bazı siyasiler Kürt meselesine direkt karşı çıkıyor. 'Türkler ölmesin, Kürtler ölmesin' diye açıklama yapan DTP bu işte en suskun olması gerekirken, Habura'a insan yığıp, İzmir'e gitmek için konvoy yapıyor. Bu bir şeyi yaparken daha büyük bir şeyi yıkmak gibi. Herkes görüyor ki bu işten beslenenler çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır. DTP'nin gerçek yüzü bu olayla ortaya çıkmıştır."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yaptığı Tunceli ziyaretini değerlendiren Bakan Çelik, "Gördüm ki Tunceli 81 ilden biri değil. 16 bin askerin görev yaptığı 70 bin nüfuslu şehirde bir sıkıntıdır yıllardır sürüyor. Ortada herkes tarafından bilinen meseleler, üstü kapatılarak örtbas edilmiş. Tunceli gidip görülmelidir. Buranın bir Elazığ, Sivas gibi illeşmesi, meselelerin çözümü ile hallolacaktır. Ama ilgisiz kalınırsa meseleler daha da büyür" şeklinde konuştu.
İl Genel Meclis üyesi Gıyasettin Bingöl başkanlığındaki Türkiye Küçük Millet Meclisi'nin moderatörlüğünü Tahsin Bulut yaptı. CHP eski İl Başkanı Kemal Ekinci, Aleviliğin tarihsel gelişimini anlattı. Kendi tarihimizdeki bazı gerçeklerin insanlardan gizlendiğini söyleyen CHP Yıldırım Meclis üyesi Nesimi Üçlertoprağı ise, geçmişin hesaplaşması içinde olmadıklarını belirtti.
Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı Mustafa Şenyurt da, Dersim'in bir çatışma değil soykırım olarak görülmesi gerektiğini dile getirerek, bundan sonra mızrağın çuvala girmeyeceğini söyledi.
AK Parti eski Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, devletin iyi niyetini ortaya koyduğunu kaydederken, Günyüzü Kadınları Derneği'nden Çiğdem Tunç ise Aleviler üzerinde büyük toplumsal bir baskı olduğunu söyledi. Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Dersim'i yeni öğrendiğini belirterek, Türkiye'nin üzerine giydirilen 20. yüzyıl elbisesinin artık yırtılmaya başladığını ve hemen 21. yüzyıl elbisesini giymesi gerektiğini vurguladı.
Eski Bursa milletvekillerinden Niyazi Pakyürek, Yahya Şimşek, Bursa Tabipler Odası Başkanı Bülent Aslanhan, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Kemal Bayraktar, Atatürkçü Düşünce Derneği yöneticileri, köşe yazarları da konu hakkında mecliste birer konuşma yaptı.