HABER

Biyoçeşitlilik Japonya'da mercek altında

Japon Çevre bakanı, iki hafta sürecek uluslararası zirvenin açılışında biyoçeşitliliğin azalmasını önleyecek yollar bulunmadığı takdirde geri dönüşü olmayan bir yola girileceği uyarısında bulundu.

Biyoçeşitlilik Japonya'da mercek altında

İki hafta süresince doğal hayata ve biyoçeşitliliğe verilen zararın durdurulmasına ilişkin yolların tartışılacağı uluslararası konferans, bilimadamları, hükümet yetkilileri ve iktisatçıların katılımıyla Japonya'da başladı.

Zirvede iktisatçılar, hükümet temsilcileri ve bilimadamları yer alıyor

Ekonomi uzmanları, doğal hayatın ve hayvan türlerinin yokolmasının, özellikle yoksul ülkelerde insanların refah düzeyine de etki ettiğine inanıyor.

Zirvede, doğal hayatın korunması için yeni hedefler belirlenmesi amaçlanıyor.

BBC çevre muhabiri Richard Black'ın aktardığına göre BM zirvesinin ilk gününe sert eleştiriler damgasını vurdu.

Japonya Çevre Bakanı Ryo Matsumoto, biyoçeşitliliğin azalmasını önleyecek yollar bulunmadığı halde, geri dönüşü olmayan bir yola girileceğini vurguladı.

Çevre ve ekonomi Matsumoto, önümüzdeki on yıl içinde biyoçeşitliliği korumak için ileriye dönük çabalar sarfedilmediği takdirde, insanlığın giderek daha da yaklaştığı bu eşiği geçeceği uyarısında bulundu.

BM Çevre Programı'nın başkanı Achim Steiner, bu zirvenin çok basit bir olguyu ele aldığını söylerken "Dünya'da hayatı yokediyoruz" diye konuştu.

Delegeler, doğaya verilen zararın ülke ekonomilerine de etki ettiğini dile getirdi.

Bazı konuşmacılar, dünyada canlıların soyunun tükenmesinde, dinozorları yeryüzünden silen ölçekte bir aşamaya doğru ilerlendiği yorumları yaptı.

Zirvede bazı canlı türlerinin yok olma hızının, doğal sürecin en az 100 katına ulaşacağı görüşü dile getirildi.

BM Biyolojik Çeşitlik Konvansiyonu, bundan 17 yıl önce oluşturulmuştu.

2002 yılında, bu seneye dek canlı türlerinin yokolmasını önlemeye yönelik ilerleme sağlanması hedefine ise ulaşılamadı.

Öte yandan iktisatçılar, ormanlara, nehirlere, mercan kayalıklarına verilen zararın küresel ekonomiye maliyetinin yılda 2 ilâ 4 trilyon doları bulduğunu tahmin ediyor.

En Çok Aranan Haberler