Birleşmiş Milletler, yeni yayımladığı bir raporda, İsrail'in işgal ettiği topraklarda yerleşim birimi kurarak Filistinlilerin insan haklarını çiğnediğini söylüyor.
Rapor, bu yerleşim birimlerinin Filistinlileri topraklarından sürdüğünü, tarlalarını ve evlerini yok ettiğini, ve onları şiddete maruz bıraktığını yazıyor.
İsrail, üç Birleşmiş Milletler görevlisinin başlattığı araştırmaya katılmamıştı.
İsrail dışişleri bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyi'nin kaleme aldığı raporun "zarar verici" olduğunu ve barış sürecini sekteye uğratacağını söylüyor.
Bakanlık yaptığı açıklamada, "İsrail ve Filistinliler arasındaki, yerleşim birimlerinin de dahil olduğu meseleler ancak koşulsuz doğrudan görüşmelerle çözülebilir. İnsan Hakları Konseyi, İsrail'e karşı tek yönlü ve taraflı tutumunu ne yazıkki yine göstermiştir. Rapor bunu hatırlatıyor." dedi.
BBC Cenevre muhabiri Imogen Foulkes, bu raporun Birlemiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'yle İsrail arasında hali hazırda kötü olan ilişkileri daha da zedeleyebileceğine dikkat çekiyor.
Fransız, Pakistanlı ve Botsvanalı araştırmacılar İsrail'in "büyük insan hakları ihlalleri" işlediğini belirtip hükümetin tüm yerleşim birimi faaliyetlerine son vermesini istiyor.
Botsvanalı araştırma görevlisi Unity Dow yaptığı yazılı açıklamada "İsrail'in mülke el koyma, tahliye, yıkım ve uzaklaştırma politikalarının boyutu, bu insan hakları ihlallerinin ne kadar yaygın olduğuna işaret ediyor." diyor.
Dow ayrıca, "Filistinlilerin maruz kaldığı şiddet ve tehdittin arkasında, yerli halkın topraklarından uzaklaştırıp yerleşim birimlerinin genişlemesini sağlama hedefi bulunmakta." diyor.
Birleşmiş Milletler'in raporu, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 250 yerleşim biriminde yaklaşık 520 bin İsraillinin yaşadığına dikkat çekiyor. Yerleşim birimlerinin bazıları izinsiz inşa edildi.
İsrail'deki büyümeye oranla yerleşim birimlerdeki nüfusun arttırılmasına son on yılda daha büyük hız verildi. Rapor, 2009 yılının Nisan ayından beri görevde olan Binyamin Netanyahu hükümetinin yerleşim birimlerinin "güçlendirilmesi ve genişletilmesine" destek sağladığına dikkat çekiyor.
Rapor ayrıca, yerleşim birimlerinin, işgalci bir gücün kendi halkını işgal edilen topraklara kaydırmasını yasaklayan Dördüncü Cenevre Anlaşması'na aykırı olduğunu yazıyor.
Rapor, "Uluslararası insan hakları kanunlarına ve uluslararası ceza kanunlarına aykırı olmasına rağmen İsrail vatandaşlarının işgal altında olan Filistin topraklarına kaydırılması, ülkenin ana politikalarının kalbinde yer alıyor." diyor.
İsrail, iki gün önce insan hakları sicilinin değerlendirilmesi için Birleşmiş Milletler'in düzenlediği toplantıya katılmamıştı.