Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mart ayında Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin batmasına yol açan saldırının kınandığı bir açıklamayı oy birliğiyle kabul etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Konsey'e sunduğu açıklamada, Kuzey Kore saldırı nedeniyle doğrudan suçlanmıyor.
Metinde bunun yerine, olayı soruşturan çok uluslu komisyonun bulgularının derin kaygı yarattığı belirtiliyor.
Güney Kore'ye ait Cheonan adlı geminin Mart ayında batması sonucu 46 denizci ölmüştü.
Birleşmiş Milletler bünyesindeki çok uluslu komisyon Güney Kore gemisinin batırılmasından Pyongyang yönetimini sorumlu tutmuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği açıklamada ise, Kuzey Kore'nin olayla ilgisinin olmadığında ısrar ettiği vurgulanıyor.
Açıklamada, Pyongyang Yönetimi'nin doğrudan suçlanmamasının, Kuzey Kore'nin müttefiklerinden ve Konsey'in daimi üyelerinden Çin'e bir taviz olarak görüldüğü kaydediliyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu tür başkanlık açıklamalarını ancak 15 üyesinin tümünün onayı halinde yapabiliyor.
Bu açıklamaların, Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin de karşı çıkmaması halinde ve en az dokuzunun onayıyla alınan Konsey kararlarının aksine, uluslararası hukuk nezdinde bağlayıcılığı bulunmuyor.
Kuzey Kore 'askeri yanıt' tehdidinde bulunmuştu ABD Başkanı Barack Obama geçen ay, Güvenlik Konseyi'nin 'Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun kabul edemeyeceği saldırgan davranışlar içinde bulunduğunu açıkça ifade etmesi' gerektiğini söylemişti.
Batılı diplomatlar, Pekin'in kısmen, ne yapacağı pek kestirilemeyecen Kuzey Kore'nin atabileceği adımlardan kaçınmak ve bölgede gerilimin yükselmemesi için Kuzey Kore'nin kınanmasına yönelik girişimlere engel olduğuna inanıyor.
Kuzey Kore yetkilileri daha önce, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kendilerini cezalandırması durumunda askeri bir yanıt verecekleri tehdidinde bulunmuşlardı.
Cheonan'ın batmasının ardından, Güney Kore Kuzey Kore'yle ticari ilişkileri dondurmuştu.
Kuzey Kore de buna Güney Kore'yle tüm ikili ilişkileri keserek yanıt vermişti.