VAN (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu (İHK) Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk, "Bölgedeki intiharlar gerçekten bir intihar mı? Yoksa bunlar aslında kadına yönelik şiddetin başka biçimleri veya namus adına işlenen suçlarla ilişkilendirilebilir mi?" dedi.
Bugün karayolu ile Şanlıurfa'dan asistanı Jan Arno Hessbruegge ve 2 tercümanıyla öğlen saatlerinde Van'a gelen İHK Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk, Van Valiliği'ni ziyaret etti. Valilik Toplantı Salonu'nda Vali Yardımcısı Ömer Özcan başkanlığında, Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi, Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim, Sağlık, Halk Eğitim Merkezi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı müdürlükleri ile Mikro Kredi Uygulama Merkezi, Kadınlarla Elele Platformu, Van
Kadın Derneği, Kadın Girişimciliği Destekleme Derneği ve Van Bölge Barosu temsilcilerinin davet edildiği basına kapalı bir toplantı düzenledi.
Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ertürk, kadına yönelik şiddetin Türkiye gündeminde olduğunu, bunun doğru bilgilendirmeyle anlatılması gereken bir olay olduğunu belirtti. Burada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak değil, İnsan Hakları Komisyonu'na rapor veren, kadına yönelik şiddeti inceleyen bir raportör konumunda bulunduğunu ifade eden Ertürk, Türkiye'nin inceleme yaptığı 9. ülke olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Ertürk, buraya geliş amacının son aylarda Batman'daki intihar vakalarının gündemde olması ve onun öncesinde de Türk Ceza Kanunu'nun reformu sırasında kadına yönelik şiddetin Türkiye'nin gündeminde bulunması olduğunu kaydetti.
Kadına yönelik ve aile içi şiddetin yakın zamana kadar dünya gündeminde özel meseleler olarak algılandığını vurgulayan Prof. Dr. Ertürk, bu anlayışın doğal olarak algılanması nedeniyle bu gibi konuların çok tartışma konusu yapılmadığını, ancak bu konuların artık tartışılmaya başlandığını söyledi. Evrensel olarak kadına yönelik şiddetin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Ertürk, "İntihar olguları 2 nedenle yeniden dikkat çekti. Türkiye ve dünya genelinde, Batman özelinde ortaya atılan rakamların aslında çokta fazla olmadığını gördük. Öğrendiğime göre, Batman'ın Türkiye'deki intihar ortalaması çok fazla değil. Ancak Batman üzerinde çok duruldu. Aksine Van'da intiharlar Batman'a göre daha fazla. Ancak Van gündeme gelmedi" ifadelerini kullandı.
Batman'ı 2 nedenden dolayı incelemeye değer bulduklarını belirten Prof. Dr. Ertürk, 2006 yılında çok kısa zamanda 5 kadının intihar ettiğini, bunun izlenmesi gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Ertürk, "Batman 1999 yılında intiharlarla gündeme geldi. Ancak 2000 yılından sonra tekrar bir düşüş yaşandı. 2006'da yeniden bir artış yaşandı.
Acaba bu bir tesadüf mü? Yoksa belli nedenlerden dolayı intiharları körükleyen bir şeyler mi yaşandı? İncelemeyi ilginç kılan bir diğer neden ise, kadın intiharları erkeklerden daha fazla. Aksine dünya genelinde erkekler daha fazla intihar eder. Hatta intihar erkek olgusu olarak bilinir. Bölgede Van, Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır illerinde kadın intiharları erkeklere göre daha fazla. Olaylarla ilgili basında birçok yazı çıktı. Bilimsel araştırmalar yapıldı. Acaba bunlar bir intihar mı? Yoksa kadına yönelik şiddetin başka biçimleri veya namus adına işlenen suçlarla ilişkilendirilebilir mi? 'Bunlar aslında birer cinayet mi?' sorusunu akla getiriyor. Bu çok ciddi bir soru.
Bu sorunun yanıtını ben veremem. Şu ana kadar ki görüşmelerimde bu sorunun yabana atılmayacak olduğunu gördüm. Bunun için çok yönlü ve titiz çalışmalar yapılmalı. Van, çalışmamın son halkası. Bu gezilerimin sonucunda bir rapor hazırlayacağım" diye konuştu.
Yarın Van'da çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kadın dernekleri ile de görüşeceklerini ifade eden Prof. Dr. Ertürk, hazırlayacakları raporu Çarşamba günü Ankara'da düzenleyeceği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacağını kaydetti.