BM Güvenlik Konseyi, Sudan'ın güney sınırındaki petrol sahası için çatışmalara derhal ve koşulsuz son verilmesi çağrısında bulundu.
Güvenlik Konseyi, sertleşen çatışmalar konusundaki "derin kaygılarını" dile getirerek, gidişatın tarafların geniş çaplı savaşına doğru evrildiğini ifade etti.
Güney Sudan birlikleri, Salı gününden bu yana Sudan ile tartışmalı sınır bölgesindeki Heglig petrol sahasını işgal altında tutuyor.
BM, Güney Sudan birliklerinin Heglig'den çekilmesini ve Sudan hava kuvvetlerinin de bombardımanı durdurmasını talep etti.
Güvenlik Konseyi, iki tarafın birliklerinin sınırdan 10'ar km içeri çekilmelerini isteyerek, daha önce planlandığı gibi bu ülkelerin başkanlık seçimlerini bir an önce yapmaları çağrısını tekrarladı.
Sudan'ın BM elçisi Daffa-Alla Elhag Ali Osman bu talepleri sıcak karşıladığını belirtti.
Osman, Güney Sudan'ın bu çağrıya uymaması halinde Sudan'ın o topraklara girerek onları "kovalayacağı"nı ifade etti.
Sudan'ın hava saldırılarını durdurması yönündeki BM çağrısını ise dikkate almayarak bu saldırı iddialarının asılsız olduğunu söyledi.
Güney Sudan BM elçisi Agnes Oswaha ise diyalog fikrini desteklediklerini, ancak ülkesinin Heglig'den çekilmesi için önce uluslararası birliklerin bölgede mevzilenmesi gerektiğini ifade etti.
Daha önce Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, parlamentoda yaptığı konuşmasında birliklerini geri çekmeyeceğini söylemişti.
Kiir, Sudan'ın görüşmelere yanaşmaması halinde, milletvekillerinden seçmenlerini harekete geçirerek savaşa hazırlanmalarını istedi.
Bu arada Güney Sudan ordu temsilcisi BBC'ye açıklamasında, Sudan uçaklarının iki kenti bombaladığını ve bir kişinin öldüğünü söyledi.
Güney Sudan geçen Temmuz'da bağımsızlığını kazandığından bu yana, petrol bakımından zengin sınır bölgesinde çatışmalar en kötü döneminden geçiyor.
Sudan'ın petrol üretiminin yarısına tekabül eden Heglig bölgesi uluslararası arenada Sudan toprakları olarak tanınıyor olsa da Güney Sudan bu durumu reddediyor.
Güney Sudan, Sudan ordusunun bu bölgeden düzenlediği saldırılara engel olmak için Heglig'i işgal ettiğini belirtiyor.
İşgale cevap olarak Sudan, "gerekli tüm araçlar"la karşı koyacak şekilde bir genel askeri seferberlik ilan etti.
Güney Sudan'ın başkenti Cupa'da Perşembe günü yaptığı meclis konuşmasında Devlet Başkanı Kiir, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a "ben sizin emrinizde değilim" dediğini ve Sudan ile savaştan yana olmasa da ülkesini savunmak için harekete geçmekten kaçınmayacağını belirtti.
BBC Cupa muhabiri Nyambura Wambugu, milletvekillerinin Kiir'in konuşmasına sevgi gösterisiyle karşılık verdiğini ve aylardır süren Sudan bombardımanına karşı Güney Sudan'da beliren öfkeyi yansıtmasından memnun olduklarını bildirdi.
Sudan'ın başkenti Hartum'da ise Devlet Başkanı Ömer El-Beşir, savaşın her iki ülkenin çıkarına olmadığını vurguladı.
FP haber ajansı, Beşir'in "Güney Sudan'daki kardeşlerimiz savaş yolunu seçti; iç savaş sırasında kendilerini destekleyen dış güçlerin dikte ettiği planları uyguluyorlar" dediğini duyurdu.
Güney Sudan'ın ayrılmasıyla petrol sahalarının çoğunu kaybeden Sudan'ın daha fazla petrol kaybına müsamaha göstermeyeceği düşünülüyor.