Birleşmiş Milletler, bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin itirazlarına rağmen Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin ülkeyi Genel Kurul toplantılarında temsil etmesini kabul etti.
193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 114 üye, Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya temsilciliğini üzerine alma başvurusuna olumlu oy kullanırken, 17 üye aleyhte oy verdi.
Kimi Afrika ülkeleri bu konuda bir karar alınmasının ertelenmesini istediler.
Libya ziyaretini sürdüren Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ülke halkına destek mesajları verdi
Trablus'ta Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdulcelil ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, ''Önümüzdeki dönemde kardeş Libya halkının özellikle her alandaki ihtiyaçları noktasında, siyasi, askeri, ekonomik, ticari, altyapı, üstyapı bütün çalışmalarda bizler Türkiye olarak yanında olacağız; el ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Libya halkının, yıllardır özlemini çektiği özgürlük, demokrasi ve adalet mücadelesinde hedefi doğrultusunda tarihi bir eşiğe gelmiş olduğunu söyledi.
Libya'da okulların yakında açılacağını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin okulların restorasyonuna yönelik her türlü hizmeti vereceğini açıkladı. Aynı şekilde karakol, adliye gibi tahrip olan yerlerin onarımını süratle yapacaklarını belirten Erdoğan, Misrata'da bir yetimhane inşa edeceklerini söyledi.
Libya'da bir fizyoterapi merkezini hizmete sunacaklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Trablus'ta parlamento binasını yapalım istiyoruz ve bu parlamento binasıyla da yeni süreçte gerçek demokrasinin olduğu Libya'da parlamento üyeleri hizmetlerini bu yeni binada vermeye başlasın'' dedi.
Libya'daki geçici yönetime bağlı güçlerin, Kaddafi'ye bağlı kuvvetler tarafından kontrol edilen Sirte ve Beni Velid'e yeniden saldırdıkları bildirildi.
Muammer Kaddafi'nin memleketi olan Sirte'ye dün düzenlenen operasyonda şehrin merkezine kadar ilerleyip, geri çekilen geçici yönetime bağlı güçler bugün şehre yeniden saldırıya geçti.
Aynı saatlerde, Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin hakim oldukları ve iki haftadır kuşatma altında bulunan Beni Velid'e de operasyon düzenlendi.
Bölgedeki muhabirler Beni Velid'den gelen çatışma sesleri ve yükselen dumanlara şahit olduklarını söylüyor.
Sirte ve Beni Velid, Kaddafi'ye bağlı güçlerin elinde kalan az sayıdaki yerleşim biriminden ikisi.
Ulusal Geçiş Konseyi'nin sözcüsü Ali Gilivan, Sirte kentine dün yapılan saldırıda Kaddafi'ye bağlı güçlerin savunma hattını aştıklarını ancak kent içinde ağır bir direnişle karşılaştıklarını söyledi.
Sözcü Misrata'dan gelen iki taburun, kent merkezine 8-10 kilometre yaklaştığını ancak keskin nişancıların ve özel birliklerin direnişi nedeniyle yaralıların tedavisi için birkaç kilometre geri çekilmek zorunda kaldığını belirtti.
Öte yandan Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim, bir Suriye kanalına "binlerce gönüllünün Libya'yı Ulusal Geçiş Konseyi'nden kurtarmaya hazır olduğunu" söyledi. İbrahim telefonla yaptığı açıklamada, "Biz güçlüyüz. Tüm Libya'yı kurtaracak gücümüz ve planlarımız var" dedi. Libya'da Mart ayında Kaddafi'ye karşı ayaklanan ve NATO'dan hava desteği alan muhalifler başkent Trablus dahil ülkenin büyük bir bölümünü denetimi altında bulunduruyor. Kaddafi'nin nerede olduğu ise hala bilinmiyor.
Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, BBC'ye Kaddafi'nin ülkenin güneyinde olduğunu ve intikam saldırıları planladığını söylemişti.
Bu arada Ulusal Geçiş Konseyi Libya'dan kaçırıldığı öne sürülen altınların geri alınması konusunda temaslarda bulunmak üzere komşu ülke Nijer'e bir heyet gönderiyor. İngiltere Başbakanı David Cameron'la birlikte dün Trablus'a giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de Nijerli liderlerle görüşeceği belirtiliyor. Kaddafi'nin yakın çevresinden en az 36 kişinin Cezayir ve Nijer'e kaçtığı ve giderken ülkenin altınlarını da kaçırdıkları öne sürülüyor.
Bu kişiler arasında Kaddafi'nin eşi ve dört çocuğuyla generaller de bulunuyor.