Birleşmiş Milletler'in ev sahipliği yaptığı toplantıda Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Irak dışişleri bakanları rapor sunacak.
Suriye'de devam eden iç savaşta iki milyondan fazla Suriyeli ülkeyi terk etti; çok sayıda insan da ülke içinde göç etmek zorunda kaldı.
BM Mülteci Örgütü UNHCR, bir süredir Suriyeli mülteci sayısının tüm bölgenin siyasal ve sosyal yapısını tehdit ettiği uyarısında bulunuyordu.
BBC muhabiri Imogen Foulkes, Ürdün ve Türkiye'nin 500'er bin Suriyeli mülteci için 2 milyar dolardan fazla harcama yaptığını, Lübnan'ın ise mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kaynaklardan yoksun olduğunu belirtiyor.
Muhabirimiz, Suriye'ye komşu ülkelerin sınırlarını mültecilere kapatmasını engellemek amacıyla diğer ülkelerden uluslararası finansal yardım ve zor durumda olan mültecilere kapılarını açma önerisi getirileceğini kaydetti.
UNHCR sözcüsü Peter Kessler, "mültecileri barındıran ülkelere doğrudan yardımın yanı sıra, sağlık, eğitim, altyapı ve diğer projelerde de yardım sağlanması çağrısı yapılacağını" belirtti.
Esad: BM planına uymak zorundayız
Bu arada Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ülkedeki kimyasal silahların ortadan kaldırılması için Birleşmiş Milletler'in planına uyacağını açıkladı.
İtalyan RAI News 24 kanalına açıklamalarda bulunan Esad, "Elbette uymak zorundayız. Bu bizim tarihimiz; imzaladığımız her anlaşmaya uymak zorundayız." dedi.
BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki kimyasal silah yığınağının 2014 yılı ortası itibariyle ortadan kaldırılması konusunda Cuma günü bağlayıcı bir karar çıkarmıştı.
Planı uygulamakla görevlendirilen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPWC) denetçiler bugün Suriye'ye gidecek.
Suriye'de kimyasal silah saldırısı iddialarını araştıran ayrı bir BM denetçi grubunun ülkedeki incelemelerini bugün tamamlaması bekleniyor.