Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu en üst düzey yetkilisi Navi Pillay, Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda karar alamamasının, Esad yönetimini muhaliflere karşı topyekun saldırıya geçmesi için cesaretlendirdiğini savundu.
Pillay BM Kurulu'nda yaptığı konuşmada Şam hükümetinin Suriye ile ilgili karar tasarısında uzlaşma sağlanaması nedeniyle protestoculara karşı aşırı güç kullanmaya başladığını söyledi. Muhalif gruplar, güvenlik güçlerinin bu ay boyunca Humus kentinde muhaliflerin elindeki bölgelere düzenlediği saldırıda en az 400 kişinin öldüğünü söylüyor. Arap Birliği, Birleşmiş Milletler'e Suriye için ortak barış gücü oluşturulması önerisinde bulunmuştu.
Navi Pillay, konuşmasında bu ayın başlarında Rusya ve Çin tarafından veto edilen BM Güvenlik Konseyi kararına gönderme yaptı. Karar tasarısında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a istifa çağrısı yapılıyordu. Pillay, bu kararının Esad yönetimini daha fazla şiddet kullanmaya ittiğini belirterek, "Özellikle Humus'ta devam eden şiddet karşısında dehşete düştüm" dedi.
Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki ayaklanma sırasında ölen ve yaralananların sayısını belirlemeye çalıştığını ancak son iki ayda bunun "neredeyse imkansız hale geldiğini" söyledi. BM temsilcisi, "Ancak ölü sayısının her geçen arttığı kesin" diye konuştu.
Suriye'nin BM'deki temsilcisi Beşar Caferi ise, Esad hükümetinin 'ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan silahlı çeteler'le savaştığını yineledi. Caferi, "Bu terörist gruplar tarafından binalara mayın döşendi. Bunlar barışçıl gösteriler değil. Bu şiddet" dedi.
Avrupa Birliği, Arap Birliği'nin BM'yle ortak barış gücü önerisine olumlu yaklaştı.
Ancak Rusya böyle bir adımdan önce Suriye'de ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.