Türk Nefroloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, 26. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2006 yılında planladıkları çalışmanın bu yıl bitirildiğini, çalışma kapsamında 23 ilde bölgeyi temsil edecek 15 bin kişiyi taradıklarını belirtti.
Çalışmaları bir makale haline de getireceklerini ifade eden Süleymanlar, ''Türkiye'nin böbrek haritasını çıkardık ve bundan sonra yola devam etmek için bu haritayı kullanacağız. Daha önce elimizde böyle bir harita yoktu.
Bu haritayı izleyerek enteresan şeyler bulduk. Mesela, Türkiye'deki kronik böbrek hastalığındaki oran Avrupa ortalamalarının çok üzerinde. Avrupa'daki oran yüzde 8 gibiyken, bizde 15,7. Dünyada ise yüzde 10 ile 13 arasında'' dedi.
Son 10 yıldır hastalığın kaynağını kurutmanın önemli bir ilgi alanı haline geldiğine dikkati çeken Süleymanlar, diğer ülkelerde de bu yöndeki çalışmaların arttığını belirtti.
Hastalığın hızının kesilmesi için eldeki verilerin iyi bilinmesinin önemine değinen Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, gelecek yıl çalışmanın ikinci ayağını yapacaklarını ve aynı varlığı takip ederek hasta olanların beş sene içerisinde hangi konuma geldiklerini izleyeceklerini açıkladı. Çalışmayı 10 bin 872 yetişkin ve 5 bin çocuk birey üzerinden yürüttüklerini aktaran Süleymanlar, bunları izleyerek çalışmaların süreceğini bildirdi.
Çalışmayı derneğin yanı sıra TÜBİTAK'ın da desteklediğini, Sağlık Bakanlığı'nın da katkı sağladığını dile getiren Süleymanlar, bölgeleri temsil edecek örneklere ulaşırken çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını, bu zorlukların Sağlık İl Müdürlüklerinin de desteğiyle aşıldığını aktardı.
Prof. Dr. Süleymanlar, kadınların böbrek hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna işaret ederek, kırsal bölgede yaşayanlar ile özellikle Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki böbrek hastalarının oranının da Türkiye'nin diğer bölgelerine göre daha yüksek olduğunu söyledi. Süleymanlar, Akdeniz ve Ege bölgesinin ise Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydetti.
AA