KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Acısını çeken bilir! Böbrek taşının belirtileri nelerdir?

    Böbrek taşı her 11 kişiden birini etkilemekte olup yüksek rakımlı ve tropikal bölgelerde yaşayanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Genellikle erkeklerde ve yaz döneminde görülen böbrek taşının nedenleri saptanarak mutlaka tedavi edilmelidir. Bu nedenle böbrek taşının belirtileri doğrultusunda hastalığın tespit edilmesi son derece önemlidir.

    Böbrek taşı, idrarın toplanarak vücut dışına atıldığı kanallarda oluşan mineral içerikli partiküllerin çeşitli nedenlere bağlı olarak birleşmesi ve büyümesi sonucunda ortaya çıkan sert kitleler olarak adlandırılır. Tedavi edilmeyen böbrek taşı kronik iltihaba ve böbrek yetmezliğine yol açarak hayati tehlike doğurur. Bu nedenle böbrek taşının belirtileri ile ilgili bilgi sahibi olmak, tedavi sürecine başlanmasında hız kazandırabilir.

    Böbrek taşı tanısı röntgen grafi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve kan tetkikleriyle konulur. Temel olarak 5 böbrek taşı türü vardır. İdrarda kalsiyum atılımının fazlalığı ile oluşan kalsiyum taşları en sık görülen böbrek taşıdır. Diğer böbrek taşları ise idrar yolu enfeksiyonu ile gelişen struvite taşları, ürik asit taşları, sistin taşları ve ksantin taşlarıdır.

    BÖBREK TAŞININ BELİRTİLERİ

    Böbrek taşı dökmenin en ağrısız yolu!

    Böbrek taşı kendini ciddi rahatsızlıklar ile gösterir. Belirtiler görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve bu belirtiler göz ardı edilmemelidir.

    SIRT VE KARIN AĞRISI

    Böbrek taşı oluştuğunda en sık karşılaşılan belirti şiddetli, kıvrandıran ağrıdır. Ağrı 20-60 dakika sürebilir, aniden ortaya çıkıp artabilir veya azalabilir.

    KANLI İDRAR

    Böbrek taşını gösteren kanlı idrarda kan açıkça belli olmuyorsa da yapılan tetkikler ile idrarda kan görülebilir.

    KUM

    Böbrek taşının en kuvvetli belirtilerinden biri de idrarda kum veya ufak taş biçimde görülen ürik asit taşlarıdır.

    BULANTI

    Böbrek taşı ağrısı ile birlikte, ağrı taşıyan yollar ile bağırsak sinirlerinin arasındaki bağdan kaynaklanan bulantı da görülebilir.

    BÖBREK TAŞI NASIL DÜŞER?

    bobrek tasi tedavi

    Böbrek taşı yol açtığı şiddetli ağrı ve boşaltım sorunlarıyla kişinin yaşamını ciddi derecede etkiler. Bilimsel ve doğal böbrek taşı düşürme yolları ile böbrek taşında tedavi sağlanır.

    İLAÇLAR

    Böbrek taşı oluştuğunda çoğunlukla acil servislere başvurularak ağrı kesici ilaçlar alınır. Bu ilaçların dışında hem ağrıyı azaltan hem de kas spazmı sorununu çözebilen alfa bloker (tamsulosin) ilaçlar taş düşürmek için yardımcıdır.

    BOL SIVI TAKVİYESİ

    Böbrek taşı sorunu olan kişi günde 1,5-2 litre idrara çıkabilecek kadar fazla su tüketmelidir.

    TERMOFOR (SICAK SU TORBASI)

    Ağrının kaynağının böbrek taşı olduğu kesin ise doktorun bilgisiyle ağrıyan bölgeye sıcak su torbası konulabilir. Sıcak kan akışının hızlanmasını ve ağrının azalmasını sağlar.

    BÖBREK TAŞI KIRMA

    5 mm'den büyük olan taşlar için antispazmodik ilaçlar, sıcak su torbası uygulanması ve bol sıvı takviyesi yeterli değildir. Bu nedenle ESWL (vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma) yöntemi uygulanarak taşın idrarla atılması sağlanır. 2 santimetreden büyük ve ESWL ile kırılamayan böbrek taşı endoskopik (kapalı) bir ameliyat olan PNL (perkütan nefrolitotomi) ile parçalanır.
    PNL genel anestezi ile 1 cm'lik kesi açılıp bu kesiden girilerek taşların bütün olarak veya kırılarak çıkarılmasıdır. URS (üretoroskop) ise üreter kanalındaki taşlar düşmediğinde, ESWL ile kırılmadığında uygulanan bir yöntemdir. URS yönteminde 2,5-3 mm çapındaki üretoroskoplar ile idrar yolundan giriş yapılarak böbrek taşının kırılmasıdır.

    BÖBREK TAŞI AĞRISINA NE İYİ GELİR?

    Böbrek taşı ağrısı kişinin gündelik yaşamını etkileyecek kadar şiddetli kıvrandırıcı bir ağrıdır. Öyle ki bu ağrıyı "doğum sancısından beter" olarak tanımlayanlar olmuştur. Genellikle bu ağrının giderilmesi için sıcak su torbası ve ağrı kesici ilaçlara başvurulsa da doğal besinlerle de ağrıyı azaltmak mümkündür.

    LİMON VE PORTAKAL

    Limon ve portakal, idrarın asitliğini gideren sitrat maddesini yüksek oranda içerdiğinden ağrı için portakallı limonata içmek ağrıya iyi gelir.

    ELMA

    Elma, lif içerdiğinden böbreğin süzme işlemini gerçekleştirmesine yardımcı olur.

    MAYDANOZ

    Bir litre kaynamış suya bir bağ maydanozun saplarını atın ve 3 dakika kaynatın. Bu çayı günde 3 bardak içmek ağrılara iyi gelir ve taşı düşürmeye yardımcı olur.

    YOĞURT

    Probiyotik bir besin olan yoğurt böbrek için çok faydalıdır.

    BAL KABAĞI

    Yüksek lif içeren bal kabağı toplumumuzda yaygın olarak tüketilmese de sayısız faydası olan bir besindir. Böbrek taşı tedavisinde destekleyicidir.

    ARPA SUYU

    Arpa suyu alkali özellikte olduğundan vücudun pH dengesini korur, böbrek taşı üretimini kısıtlar. Arpa suyunu hazırlamak için bir litre temiz içme suyuna bir yemek kaşığı arpa tohumu atıp en az 30 dakika kısık ateşte kaynatın ve süzdükten sonra gün boyu tüketin.

    Böbrek taşı düşürmüş kişide tekrar böbrek taşı oluşumu olasılığı % 50'dir. Böbrek taşı oluşumunun tekrarlamaması için özellikle yaz adöneminde bol sıvı tüketmek, tuz tüketimini kısıtlamak, düzenli egzersiz veya yürüyüş yapmak, ani kilo kayıplarından kaçınmak gereklidir.

    KABAK ÇEKİRDEĞİ

    Çinko ve demir içeren kabak çekirdeği omega-3 etkisi ile böbreği koruyucudur.

    BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

    Böbrek taşını düşüren ilginç ve doğal yöntemler

    Böbrekler sağda ve solda karnın arka duvarını oluşturan kasların önünde bulunan fasulye görünümünde organlardır. Böbreklerin görevi, kandaki zararlı maddeleri filtreleyerek idrar yoluyla vücuttan atılmasını, vücudun su ve tuz dengesini sağlamaktır. İdrardaki koruyucu maddeler eksik üretildiğinde böbreğin pelvisindeve havuzcuğunda böbrek taşı oluşur. Oluşumun tetikleyici nedenleri ise şunlardır.

    GENETİK YATKINLIK

    Taş oluşumundaki en önemli risk faktörü genetik yatkınlıktır. Birinci dereceden yakınlarda böbrek taşı öyküsü var ise risk fazladır.

    BESLENME VE SU TÜKETİMİ

    Protein ve karbonhidrat bakımından zengin gıdaların fazla tüketilip lifli gıdaların az tüketilmesi, içilen günlük su tüketim miktarının az olması riski artırmaktadır. Günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Günlük sıvı tüketimi 1,5 litrenin altında olanlarda böbrek taşı görülme olasılığı fazladır. Çünkü yetersiz sıvı alımı taş oluşumu için uygun ortam olan konsantre idrarı (yoğun) oluşturur. Sıvı yeterli oranda alındığında idrarın yoğunluğu düşer, berraklaşır.

    FAZLA D VİTAMİNİ

    Sürekli sıcağa maruz kalan makinistler üzerinde yapılan çalışmalar hava sıcaklığı ile taş oluşumu arasında doğru orantı olduğunu göstermiştir. Bunun sebebi D vitamini sentezinin artmasının kalsiyum gibi maddelerin fazla emilimidir.

    SİSTEMİK İLAÇLAR, HASTALIKLAR

    Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, böbreklerdeki bazı hastalıklar, uzun süreli kullanılan bazı ilaçlar, gut hastalığı gibi metabolik hastalıklar idrarda kristallerin oluşmasına yol açarak böbrek taşı oluşma riskini artırır.

    COĞRAFİ KOŞULLAR

    Sıcak bölgelerde yaşayan kişilerde taş oluşumu riski yüksektir. Bunun sebebi sıcaklığın sıvı kaybına, sıvı kaybının ise yoğun idrara neden olmasıdır.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler