HABER

Boeıng, Türk havacılara 23 uçak satacak

İSTANBUL (ANKA) - Türkiye'yi gelişen ve büyüyen bir piyasa olarak gören Boeing, THY ve özel havayolu şirketlerinden gelen siparişlerle birlikte, önümüzdeki 20 yılda 250 uçak satışı hedefliyor. Halen Türk havacıların filosunda 123 uçağı bulunan Boeing, 4 havayolu şirketinden 23 uçak siparişi aldı. Boeing Ticari Uçaklar Avrupa ve Rusya Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, İstanbul'da düzenlenen geleneksel basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Basile, küresel krizin havacılık sektörüne etkilerini değerlendirdi. Küresel krizin havacılık sektöründe 9 milyar dolarlık kayıp getireceğini hatırlatan Basile, sektörün krizlerle yaşamaya alışkın olduğunu dile getirdi. Basile, "Daha önceki dönemlerde de saras hastalığı, körfez savaşı gibi sıkıntılar yaşadık. Ancak her şey bir gün bitecek ve normale dönecektir" dedi.

ELİMİZDE 3 BİN 513 UÇAK SİPARİŞİ VAR
Boeing'in kriz karşısında nasıl durduğuyla ilgili de bir değerlendirme yapan Basile, "Uçak performans teslimatımızı gayet iyi durumda. 375 uçak teslim ettik. Dolayısıyla güçlü bir teslimat performansı sergiliyoruz. Kriz olsa da havacılık sektörü uzun vadeli düşündüğü için çok uçak iptali görmedik. Şu anda elimizde 3 bin 513 adet sipariş var. Bu siparişler, sadece tek bir bölgeden ve tek bir modele ilişkin değil. Elimizdeki 3 bin 513 sipariş, havayollarını gelişmeye ne kadar önem verdiğini gösteriyor" dedi.
Bununla birlikte artan yakıt fiyatları karşısında havayollarının, yeni teknolojik uçaklara yöneldiğine dikkat çeken Basile, şu anda gürültü ve emisyonun azaltarak, yüzde 2 yakıt verimi sağlayacak olan yeni nesil 737 Boeing model uçağın, 2011'de tamamlanacağını açıkladı. Boeing'in 777 modelinin ise çok büyük başarı sağladığına değinen Basile, "777-300 ER modeli, THY'nin de sipariş verdiği bir model. Yüzde 18 daha hafif ve yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor"dedi.

KRİZDE İNDİRİM YAPMAK UÇAĞIN İMAJINI ZEDELER

Türkiye'nin gelişen ve büyüyen bir piyasa olduğunu söyleyen Basile, sadece THY'nin değil, özel havayolu şirketlerinin de siparişleri olduğunu söyledi. Türkiye piyasasının Ortadoğu'nun üzerinde olduğuna dikkat çeken Basile, "Kriz, elbette planları zorluyor ancak THY, bütün bunlara rağmen güçlü bir şekilde genişlemeye devam ediyor. Biz, Türkiye piyasasında önümüzdeki 20 yıl içerisinde Boeing uçak sayısını 250'ye çıkartmayı hedefliyoruz. Türkiye'de halen kullanılan 123 uçağımız var. Bunların yanı sıra, 4 havayolu şirketine teslim edilecek 23 kesin siparişimiz bulunuyor" dedi. Türk Hava Yolları ile birlikte Pegasus, Sun Express, Saga ve Sky Havayolları gibi şirketlerin filolarının önemli bir bölümünü 737'lerin oluşturduğunu söyleyen Basile, "Geçen hafta SKy Havayollarına ilk uçağını teslim ettik. Bu hafta ikinci uçaklarını alacaklar" dedi.
Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Basile, "Kriz nedeni ile uçakların fiyatlarında indirim yapıyor musunuz? Şeklindeki bir soruya, "Hayır, böyle birşey yok. Alıcı ve satıcı arasında görüşmelerle çözülüyor. Ancak biz büyük indirimler vermiyoruz. O şekilde büyük indirim vermenin, uçağın değerini düşüreceğini, imajını zedeleyeceğini düşünüyoruz. Böyle büyük bir indirim krizde söz konusu değil" yanıtını verdi.

DİĞER SİPARİŞDE ERTELEME OLURSA, THY'NİN TALEBİ ÖNE ALINABİLİR

THY'nin uçak alım ihalesiyle ilgili de bir soruya Basile, "THY ile 737, 777, 787 modellerine ilişkin görüşmeleri sürdürüyoruz. İhale nasıl sonuçlanır bilemiyoruz. THY, pazardaki en önemli müşteri, erken teslimatla ilgili detaylara giremem ancak bazı havayolları siparişlerini iptal etmese de ertelemeye gidebiliyor. Bu da THY için fırsat olabilir" şeklinde yanıtladı. THY'nin Hollanda'da kaza yapan Boeing'e ait uçağın kla ilgiTHY'nin Boeing'e ait uçağın Hollanda'daki kaza sonrasında Boeing'in radyoaltametrelerle ilgili bir uyarı yayınlamasıyla ilgili olarak da Basile, "Kaza sonrası izlenmesi gereken bazı kurallar vardı. Soruşturma devam ediyor. Soruşturmaya sorun getirmemek için hiç bir yorumda bulunamayız" demekle yetindi.

2009 ZOR GEÇECEK AMA TÜRKİYE PİYASASI BÜYÜYOR

Boeing'in Türkiye'de 787 Dramliner modelinin bazı parçalarının Türkiye'de üretilmesiyle ilgili bir network oluşturdukları bilgisini de veren Basile, "Türkiye'de üretilen parçalar da son derece gelişmiş bir durumda ve uluslar arası havacılık programlarında yer alabilecek seviyede" ifadelerini kullandı. Boeing'in bu yıl ciro hedefiyle ilgili olarak Basile, "2009, zorlu bir yıl olacak. Finansal ve ekonomik kaygılar yaşanıyor. Yeni sipariş vermenin iyi bir zamanı değil gibi düşünülebilir, fakat bazı havayolu şirketleri uzun vadeli baktıkları için sipariş vermeyi sürdürüyorlar. Global manzaradan bakıldığında ise 2009'da geçen yılki performansın yakalanacağını düşünmüyorum. Yıl sonuna kadar halen sipariş alabiliriz. Ancak Türkiye piyasası, Ortadoğ'nun üzerinde" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler