Türk askeri varlığının ancak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kararı ile bölgeden çıkabileceği belirtilirken, Kürt yönetiminin, “Bölge bizim kontrolümüzde. Kararı biz veririz” görüşünde olduğu öğrenildi
Milliyet’in haberine göre Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakın bir kaynak, Türkiye’nin Kuzey Irak topraklarında 8 askeri üs ve 12 irtibat bürosunun bulunduğunu, bu üsler arasında Erbil-Süleymaniye arasındaki Çarkurna bölgesindeki askeri istihbarat biriminin faaliyetlerinin dikkat çekici olduğunu açıkladı. Aynı kaynak, Çarkurna’daki askeri istihbarat biriminin bölgedeki telsiz ve telefonları da dinleme yeteneğine haiz olduğunu aktardı.
**'Barzani imzalamaz'**
Kürt kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bağdat yönetiminin aldığı kararın Kuzey Irak Yönetimi nezdinde “bağlayıcı” bir yanı bulunmuyor. Türkiye ile ilişkilerinde olumlu bir sürece giren Kürt yönetiminin, özellikle Barzani’nin, merkezi yönetimin kararı yönünde bir tavır sergilemeyeceği belirtildi. Kuzey Irak Yönetimi’nin, iç kamuoyu ve muhalefetin tepkisine karşı kararın tartışılmasını önlemeye yönelik manevralar yapmayı deneyeceği öğrenildi.
**Karar Kürt yönetiminin**
KDP üst düzey yönetiminde yer alan bir kaynak ise, Türkiye’nin askeri varlığının 7 kez Kürt parlamentosunun gündemine geldiğini, ancak genel kurula indirilemediğini belirterek, “KDP ve KYB yönetimleri ilk anlaşmayı 1996’da imzaladı. 6 askeri üs ve 4 istihbarat bürosu kurulması konusunda karara varıldı. 1998’de istihbarat büro sayısı 10’a çıkarıldı. Anlaşma 2010’a kadar geçerliydi. 2011’de Kürt yönetimi üslerin süresinin 6 yıl uzatılmasına karar verdi. Kürt yönetimi, ‘Yetki Kuzey Irak Yönetimi’nde’ diyor” diye konuştu.