HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsada parası olan ne yapmalı?

Ulusal 100 Endeksi, 25 Aralık'tan dünkü kapanışa kadar yüzde 11.8 değer kaybetti.

ABD kaynaklı global çalkantı nedeniyle 2008'de en çok değer yitiren borsalar arasında bulunan 5'inci olan İMKB, bugün son zamanlarda yaşanan sert düşüşlere bir miktar tepki vererek 470 puan artıda açıldı. Endeks, saat 10:10 itibariyle yaklaşık 500 puan yukarı hareketle 49600 civarında bulunuyor.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

En çok merak edilen konuların başında yaklaşık bir aydır devam eden "sürekli" düşüş trendinin tamamlanıp tamamlanmadığı konusu geliyor.

Bir başka deyişle, borsada düşüşün sonuna gelindi mi, artık çıkış yaşanacak mı? Bu sorulara uzman piyasa analistlerinin ve yazarlarının verdiği cevapları Mynet Finans takipçileri için derledik.

YİĞİT BULUT: DÜNYA 1 DÜŞTÜ, İMKB HER ZAMANKİ GİBİ 2 DÜŞTÜ

İMKB'nin hiçbir kendi dinamiği yok, dünya genelindeki gaz ile durmaya çalışıyor. Dünya bozulursa bizde çok sert hareketler oluşur. Dünya genelinde "sistemin genleşmesi bitti, büzüşme gelecek, İMKB'den uzak durun, bırakın malın sahipleri yani yabancılar taşısın, nakit kraldır" tezini elimden geldiğince tekrarlıyorum. İMKB 56,500-60,000 bandını dahi test ederken "fikrim" değişmedi; alacaksınız da kime, kaça hangi senaryo altında satacaksınız?

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

Dün tam olarak 48,000-48,500 destek bölgesini test ettik. Burası "çok önemli." Neden mi? İkinci yükseliş dalgası "48,192-48,500" bölgesinin geçilmesiyle başladı. 48,192 bir önceki dalganın yani 2006'nin ilk 3 ayı içinde "kırılan" dalganın zirve bölgesi. Kısa vadede destek tam olarak 48,192 - 48,500 bandında. Daha açık söylemek gerekirse; Dow ve BOVESPA "kritik sınırlar" altında ikinci kapanışlarını yaparlarsa yani "kanalın açıldığı" kesinleşirse; bizde de 48,000 - 48,500 bandını aşağı kırabiliriz.

SONUÇ

DOW ve BOVESPA "kanal içine girdiler ama teyit etmediler. Burada hareket etmeye başlamadıkları sürece İMKB 48,000-48,500 bandında tutunacaktır. DOW ve BOVESPA "ikinci kapanışları" yapmadıkları sürece "dolar için 1,18 direnç olmaya devam edecek". Daha açıkçası; DOW ve BOVESPA muhtemelen bu gece tepki vermeyi deneyecekler. Bu tepki "oluştuğu" sürece 1,18 üstünde sert bir dolar hareketi görmemiz kolay değil.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

Yaşananları uzun süredir "senaryo" halinde beraber sorguluyoruz. Kasım 2007 sonrası 56,500'ü zorladığı dönemlerde dahi İMKB'ye hiç inanamadım, hala da inanmıyorum. Dünya genelinde "hava düzelirse" bizde de "olumlu" kalma çabası tutar kısacası; dünya çalarsa biz oynarız ! Onun haricinde dünya 1 bozulduğu anda biz her zaman 2 bozulacağız çünkü "ekonomik başarı" denilen yapı "tamamen sanal" !!

ERDAL SAĞLAM: FAİZ DUYARLILIĞI KAYBOLDU

Bizce ABD'de olduğu gibi, içeride de Merkez Bankası'nın faizlerine olan duyarlılık bir hayli azalmış durumda. Yani Merkez Bankası bugün yarım puanlık indirim de yapsa, bir puanlık indirim de yapsa, özellikle kısa vadeli sermaye çıkışı açısından bunun fazla bir anlamı olmayacak. Başka bir deyişle Merkez Bankası'nin faiz oranı kaç olursa olsun, Türkiye'den kaçan kısa vadeli sermaye kaçacağı varsa zaten kaçacak. Bu durum, bizce Merkez Bankası'nın yarım puanlık indirim için elini rahatlatan bir ortamı hazırlıyor.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

Merkez'in bu kez yarım puanlık indirim yapacağı zaten bekleniyordu ama daha sonra indirimlere devam için, çok daha fazla düşünmek zorunda kalacaktı. Ama gelinen son duruma göre Merkez Bankası'nın bugün de, ardından birkaç kez daha da yarımşar puanlık indirime devam etme ihtimali doğdu.

FAİZ, KURU NASIL ETKİLER?

Son günlerde dolar kuru, dışarıda sürünmesine rağmen, bizde artmaya devam ediyor. Faiz indirimi kaç puan olursa olsun, dışarıdaki pozisyonu nedeniyle kaçacak sermayeye, zaten bir etkisi olamaz. Kur da ona göre değişir.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

Bugünkü karar kolay, bizce Merkez Bankası şimdiden, dolar kuru dibe indikten sonra, yani yükselmeye başlayacağı dönemi düşünmeye başlamalı.

Unutmayalım ki; tüm ekonomik hedeflerimizin geleceği kurların bugünkü seviyelerine bağlı ve doların da ne zaman dibi bulacağını henüz kimse göremiyor.

OĞUZ BÜKTEL: İMKB-100 DOW JONES'UN ALT ENDEKSİ HALİNE Mİ GELDİ?

Dünyada resesyon endişeleri ne kadar yayılacak ve her şeyden önemlisi resesyon olacak mı? Belki resesyon korkusu sürdükçe resesyonun kendisinden çok zarar verebilir piyasalara. ABD'de tüketici açısından endişeli günler yaşanıyor ve bu endişe ile subprime mortgage alanından çıkıp, otomotiv kredileri ve kredi kartlarına dek yayılabilir.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

Fed'in ay sonunda yapacağı faiz indirimi dünya ekonomisindeki ve piyasalardaki gidişat açısından aslında "aşağı tükürsen bıyık yukarı tükürsen sakal" gibi bir noktaya geldi. Son fiyatlamalara göre piyasanın yüzde 50'si 50 baz puan, yüzde 50'si ise 75 baz puan (iki ayrı indirimde) bekliyor. Eğer 50 baz puan altında indirim yaparsa, hatta 50 baz puan bile yapsa piyasayı tatmin etmeyebilir. Diyelim ki 50 baz puan yaptı ve piyasa tatmin oldu, hemen sonrasında kısa sürecek bir ralli ile birlikte işlerin ciddiyeti sorgulanmaya başlayacak ve ekonomik gidişat hakkındaki endişeler ağır basabilecektir. Tabii böyle düşünenler yaygınlaştığı ölçüde fiyatlama beklentileri daha da yukarı gidebilecek ve 50 baz puandan dahi tatmin olmama oranı da yükselebilecektir.

"FED'İN KARARI MB KARARINDAN DAHA ETKİLİ OLACAK"

Türkiye hisse senedi piyasası için dünya piyasası çok daha fazla önemli hale geldi ve korelasyon katsayıları son üç ayda ilginç bir değişim sergiledi. FinansInvest Stratejisti Mert Ülker'in yaptığı bir analize göre İMKB-100 ile Japon yeni, dolar ve Euro/YTL pariteleri arasındaki korelasyon ciddi biçimde değişti. Eskiden YTL dolar karşısında değer kazanırken yükselen borsada bu ilişki durma noktasına geldi, hatta tersine döndü.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

Diğer taraftan İMKB-100 endeksi ile yüzde 67 korelasyona sahip YTL bono faizleri ile bile ilişki tersine dönmüş durumda, faizlerdeki düşüşten bile kopuyor borsa, düşüşle birlikte düşüyor. Ne ile ilişkisi paralel hale geliyor diye baktığımızda Dow Jones ile yüzde 55 olan korelasyonun, yüzde 89'a, yüzde 79 olan Nasdaq ile korelasyonun ise yüzde 86'ya çıkması her şeyi açıklıyor aslında. İMKB-100 ABD borsalarının bir alt endeksi gibi davranıyor. O halde elbette Fed'in İMKB'ye etkisi TCMB'nin İMKB'ye etkisinden daha fazla olacak, tıpkı ABD ekonomisine ilişkin verilerin piyasa uzmanları için Türk ekonomisine ilişkin verilerden daha önemli hale gelmesi gibi.

Bu ortamda İMKB değerleme olarak olsun, diğer gelişen piyasalara kıyasla olsun orta vadede cazip gözükse bile, kısa vadede dünyadaki sıkıntılar olumlu bir tablo çizmeyi çok olanaklı kılmıyor. Bu nedenle hisse senetlerinde daha defansif bir pozisyon almak ve portföy tercihlerinde hisse senetlerine daha az yer ayırmak daha doğru bir tercih olabilir, en azından dünya ekonomisi üzerindeki sisler dağılmaya başlamadan. Bu ay içerisinde yapılacak ilkinin etkisi görece az iki faiz toplantısına dikkat!

ALİ AĞAOĞLU: DOWGOLD

Dow Jones Endeksinin, spot altın ons fiyatına bölünmesiyle bulunan bir parite aslında Dowgold (DG). Ya da cari fiyatlardan altın satıp, Dow Jones Endeksi'ni (DJI) almak. Bu bir zihin egzersizi aslında. Dün gelinen nokta itibariyle Dowgold 13.96'ya kadar düştü. Bu parite 2000 yılı ralık ayında 44.49'a kadar yükselmiş. Nereden mi derseniz? Aralık 1994 yılındaki 9.60 seviyesinden başlamış bu hareket. 2000 yılında DJI'daki 11,500'lü endeks seviyeleri altın (ve petrol bazında) yani "reel" anlamda zirve seviyeleriymiş.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

O günden bu yana da sürekli bir gerileme yaşanmış. Her ne kadar DJI 14 binlerin üzerine çıkmış olsa da altın DJI'dan çok daha hızlı yükselmiş. Son iki günde altın 920 doların üzerine çıkarken, DJI 12,400'in bile altını gördü. Bir anlamda yeni dip seviyeleri yaşandı

2000'deki zirvesinde dünkü en düşük seviyeye göre DJI altına göre yüzde 68.6 değer kaybetmiş. Dip seviyeleri görüldü mü? Bunu söylemek hayli zor.

"YİNE DE DİBE YAKIN YERLERE GELİNMİŞ DURUMDA"

1980 yılında bu yana gelen trend çizgisine baktığımızda DG'nin 10'a yakınsaması mümkün. Ancak bugün gelinen noktadan itibaren bu trendin tersine dönebileceğini düşünmek için bazı gelişmeler de yok değil. Bunlardan ilki altında zirveye yaklaşılmış olması. 680'in kırılmasıyla Eylül 2007 başında (hepi topu 4 ay önce) başlayan son hareketle altın 915 dolara kadar yükseldi. Yüzde 34.55'lik bir artış.

Borsa ilk seansı 48,648.60 puandan kapadı

Buna karşılık aynı dönemlerde de 13,600 seviyelerinde olan (daha sonra 14,198 ile rekor kırılmış olsa da) DJI ‘da yüzde 10'a yakın değer kaybetmiş durumda. Yani bizim DG paritesi daha da düşmüş diplere yaklaşmış durumda.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler