HABER

Bosna Barış Gücü'ne veto

NEW YORK (İHA) - Birleşmiş Milletler, barış güçlerinde görev yapan personelinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisi dışında tutulması için yaptığı pazarlıklardan sonuç alamayan Amerikan yönetimi, dün gece Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada Bosna-Hersek'teki Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına ilişkin kararı veto etti.

Daha sonra kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde, dün geceyarısı görev süresi dolan Bosna gücünün aniden son bulmasını önlemek ve Amerika'nın endişelerini giderecek bir formül bulmak için 72 saatlik uzatma oybirliğiyle kabul edildi. Ancak ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Negroponte, soruna genel bir çözüm bulunmaması ve Amerikan askerlerine yargı bağışıklığı getirilmemesi halinde bu sorunun sürekli olarak gündeme geleceği uyarısında bulundu.
Negroponte, uluslararası barış ve güvenliği tesis etmek için büyük riskler alarak dünyanın çeşitli yerlerinde görev yapan Amerikalı barış gücü personelinin, ülkelerinin tanımadığı ve taraf olmadığı bir mahkemenin yargı yetkisine tabi tutulamayacağını da söyledi.

13 ÜYEDEN ONAY Amerika'nın veto ettiği, Bosna'daki barış gücünün görev talimatını Aralık ayına kadar uzatan karar tasarısı, aralarında İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Norveç'in de bulunduğu 13 Konsey üyesince onaylanırken, sadece Bulgaristan çekimser oy kullandı. Konsey'deki Avrupalı diplomatlar, Amerika'nın ilk kez yakın müttefikleri İngiltere ve Fransa aleyhine veto yetkisini kullandığını belirttiler.

Amerikalı diplomatlar ise Konsey'in önümüzdeki üç gün içinde üzerinde anlaşılacak bir formül bulunmaması halinde ya Bosna misyonunun lağvedileceğini ya da Aralık ayında Avrupa Birliği tarafından devralınması öngörülen gücün, daha kısa süre içinde Birliğin kontrolüne verileceğini bildirdiler.
Amerika'nın vetosu, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından da eleştirildi. Güvenlik Konseyi'nin itibarının bu şekilde tehlikeye düştüğünü kaydeden Annan, Amerika'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taraf olmayı kabul etmediğini, ancak mahkemeyi kuran anlaşmayı imzalayıp onaylayan 74 ülkenin kararına da saygı duyulması gerektiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler