HABER

''Boyalı ekmek'' iddialarına yanıt

Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, "ekmekte boya kullanılıyor" ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Balcı, "Halkın kafasını karıştırmaya, onları tedirgin etmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

Balcı, federasyon merkezinde "boyalı ekmek" iddialarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Son günlerde "ekmekte boya kullanılıyor" ifadelerinin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını belirten Balcı, ekmek gibi hassas bir konuda halkın kafasını karıştırmaya, onları tedirgin etmeye kimsenin hakkının olmadığını düşündüklerini söyledi.

Bir şekilde gündeme gelmek isteyen insanların tamamen vatandaşı yanıltmaya yönelik "ekmekte boya maddesi kullanılıyor" iddialarının son derece yanlış bulduklarını ve kınadıklarını ifade eden Balcı, bu kişiler hakkında federasyonun yasal işlem başlatacağını söyledi.

Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nin tüm gıda maddelerindeki katkı maddelerini kapsadığı gibi ekmekteki katkı maddelerini de kapsadığını belirten Balcı, bu yönetmelikte hangi katkı maddesinin ne kadar kullanılacağının, hangi katkı maddelerinin de kullanılmayacağının belirlendiğini kaydetti.

Katkı maddesi üreten firmaların da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na kayıtlı olan firmalar olduğuna işaret eden Balcı, bu firmaların sürekli denetlendiğini hatırlattı.

Türk Gıda Kodeksi'nde de Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü'nün (FAO) belirlemiş olduğu standartlara göre yönetmelik çıkartıldığına işaret eden Balcı, FAO'nun hangi katkı maddesinin insanların günlük ne miktarda alacağının belirlediğini ifade etti.

Balcı, şunları söyledi:

"FAO'ya kayıtlı 185 ülkede kullanılan katkı maddeleri ülkemizde kullanılmaktadır. İnsan sağlığına zararı olmayan bu katkı maddeleri diğer gıda maddelerinde olduğu gibi ekmekte de kullanılmaktadır. Ekmekte boya kullanıldığını ifade eden kişiler kesinlikle bunun böyle olmadığını görebilirler. Sanki boya zehirli bir durummuş gibi kamuoyuna afaki bir durum varmış gibi lanse etmektedirler. Oysa bahsettikleri gıda boyasıdır. Ne meydana getirir- Siz eğer kepekli ekmeği kepek unu yerine gıda boyasından yapmış olursanız sadece kepekli görünümlü beyaz ekmek tüketmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla hiçbir zararlı tarafı yoktur ama tabii bunu kullanmak doğru değildir."

-Kepek unu daha ucuz-

Ekmekte kesinlikle boya kullanılmadığını vurgulayan Balcı, çünkü boya kullanılmasını gerektiren bir durumun da söz konusu olmadığını söyledi.

Balcı, "Eğer ekmeği yapmak için bizler fırıncı esnafı un kullanacaksak bunu beyaz un yerine kepek un kullanabiliriz çünkü piyasada kepek ununu kolaylıkla bulma imkanına sahibiz. Fiyat olarak da baktığımızda beyaz undan daha ucuz olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

Bu tip iddiaları ortaya atan kişilerin kimler olduğuna bakmak gerektiğini ifade eden Balcı, bu gibi iddiaların ortaya atılırken ya bir firmanın reklamının yapıldığını ya da pazar kavgası olduğunun görüldüğünü ileri sürdü.

Balcı, halkın temel gıdası olan ekmek konusunda vatandaşı bu derece yanıltan kişi ve kuruluşlarla mücadelelerinin sonuna kadar devam edeceğini belirterek, bunlarla yasal yollarla haklarını arayacaklarını kaydetti.

Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, "Vatandaşımıza hizmet eden, en zor mesleği icra eden fırıncı esnafımıza böyle bir yakıştırmayı yapmaya kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.

-"Sadece bir işletmede boya kullanımı tespit edildi"-

Balcı, "Boyalı ekmeği anlamanın bir yolu olup olmadığının" sorulması üzerine, "İddia eden kişilerin iddiasında boyalı olması durumunda sırf kahverengi yani aşırı derecede siyah olduğu ifade ediliyor, boya konulması durumunda" dedi.

Bugüne kadar bakanlığın yapmış olduğu denetimlerde böyle bir bulguya rastlanmadığını dikkati çeken Balcı, böyle bir bulgu tespit edilse bile bakanlığın gerekli işlemleri derhal yaptığını söyledi.

Gıda boyasının kullanılmasının insan sağlığını olumsuz yönde kesinlikle etkilemediğini belirten Balcı, ekmeğin insan sağlığı için çok yararlı olduğunu, vatandaşların ekmeği gönül rahatlığıyla tüketebileceğini söyledi.

Bir soru üzerine Balcı, kepekli unun fiyatının beyaz undan daha ucuz olduğu için beyaz una boya katılmasının mantıklı olmadığını ifade ederek, yapılan denetimlerde de buna rastlanan bir durum olmadığını, yalnız 2011-2012 yılları arasında yapılan denetimlerde, sadece bir işletmede una boya katıldığının tespit edildiğini bildirdi. Balcı, "Ankara'da da un yapan bir işletmede katkı maddesi olarak gıda boyası katıldığı görülmüştür. Buna dönük de gerekli işlemin yapıldığını biliyoruz" dedi.

-"Gıda boyasının zararı yok"-

"Ancak tüm ekmekler boyalı" demenin yanlış ve haksız bir ifade olacağını anlatan Balcı, zaten bu tek bir yerde rastlanan vakada da gıda boyasının zararlı olmadığını, unlu maddelerde bunun kullanımının serbest olduğunu ve unlu mamullerde ve pastalarda bunların insanların tükettiği boyalar olduğunu söyledi.

Balcı, "Sağlık açısından hiçbir şey yok. Bir tek insanımızı yanıltmış oluruz bu boyayı kullanırsak, yani insanımız kepekli ekmek tüketirken beyaz ekmek tüketmiş olur, kepek görünümlü beyaz ekmek tüketmiş olur. Bunun bir zararı da söz konusu değildir. Doğru bulmuyoruz. Burada böyle bir uygulamada olmadığını söylüyoruz ama bunda da çok zararlı, insan hayatını tehlikeli boyuta getiren bir durum söz konusu değil" diye konuştu.

İddialardan sonra ekmekle ilgili tarım müdürlüklerine daha fazla, daha sıkı denetim yapmalarını istediklerini kaydeden Balcı, "Son günlerdeki bal, süt, et gibi birçok gıda maddesine yönelik iddiaları nasıl değerlendirdiğinin" sorulması üzerine de son düzenlemeyle ayıplı ürün üreten işletmeleri bakanlığın ilan ettiğini, bu uygulamayı desteklediklerini, verilebilecek en iyi cezanın da zaten bunu ilan etmekten geçtiğini söyledi.

AA

En Çok Aranan Haberler