BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Lakhdar Brahimi, yaşanan kriz kısa süre içinde son bulmazsa Suriye'nin Somali'ye benzeyebileceğini söyledi.
Al Hayat gazetesine mülakat veren Brahimi, "merkezi devletin çöktüğü ve ortaya çıkan boşluğun derebeyleri gibi hareket eden milis liderleri tarafından doldurulduğu" bir Suriye senaryosu konusunda uyarıda bulundu.
Somali'de 1991 yılından bu yana etkili bir merkezi hükümet yok.
Kofi Annan'dan uluslararası arabuluculuk görevini Ağustos ayında devralan Cezayirli diplomat Brahimi, Al Hayat gazetesine verdiği mülakatta, dini ve etnik bölünme tehlikesinin o kadar büyük olmadığını söyleyerek, "Suriye daha tehlikeli bir senaryo ile karşı karşıya" dedi.
Brahimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Alevi azınlığın yaşadığı kuzey doğu bölgesinde ayrı bir devlet oluşturabileceği yorumlarına ilişkin olarak, "Ben bölünme olacağını sanmıyorum. Tehlike bölünme değil, 'Somalileşme'dir. Yani devletin çöküşü ve derebeylerin, milislerin ve çatışan grupların ortaya çıkışıdır" diye konuştu.
Somali'de 1991 yılında Devlet Başkanı Siad Barre'nin devrilmesinden beri hasım kabileler ve milis liderleri arasında yıllardır çatışmalar sürüyor.
Bu kaos ortamında hastalık ve açlıkla başa çıkılamaması yüzünden yaklaşık bir milyon insan öldü.
Brahimi, BM Güvenlik Konseyi'nin Haziran ayında Cenevre'de Suriye Eylem Grubu tarafından kabul edilen siyasi geçiş dönemi ilkeleri temelinde bağlayıcı bir karar alması için uğraştığını söyledi.
Rusya ve Çin daha önce hazırlanan ve Devlet Başkanı Esad'ı hükümet karşıtı gösterileri bastırmaya son verip muhalefetle görüşmelere zorlayabilecek üç karar tasarısını veto etmişti.
Brahimi "Herkes acı, zor ve korkutucu gerçeklerle yüzleşmeli. Bu tür krizler gün gün, doğru bir şekilde üzerlerine gidilmezse bir yıl, iki yıl hatta daha uzun sürebilirler. Umarım böyle olmaz. Eğer içerde ve dışarda herkes yapması gerekeni yaparsa olmayabilir de" diye konuştu.
Şam civarında isyancılarla ordu güçleri arasında çatışmalar sürerken, Suriye ordusuna mensup 7 generalin Türkiye'ye sığındığı iddia ediliyor.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre geniş güvenlik önlemleri altında sınırdan alınan askerler, Apaydın Kampı'na gönderildi.
7 generalin Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyü sınırına gelerek sığınma talebinde bulundukları bildiriliyor.
Türkiye makamları generallerin kimlikleri ve görevleri hakkında açıklama yapmadı.
Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ağustos ayında ülkeden kaçan eski Suriye Başbakanı Riad Hicab ile Ürdün'de görüştü.
Lavrov, muhalefetin, barış görüşmelerinin başlaması için Esad'ın istifası ön koşulundan vazgeçmesini istedi.
Riad Hicab ise görüşmeden sonra Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada "Rusya, Beşşar Esad'lı bir siyasi çözüm arıyor. Bu imkansız" diye konuştu.