HABER

Buğday fiyatları düşüşe geçti

Buğday fiyatları düşüşe geçti

Konya (AA)- Kuraklığa bağlı hububat rekoltesindeki azalma nedeniyle oluşan spekülatif fiyatların, son bir hafta içinde TMO'nun alım fiyatları seviyesine gerilediği bildirildi.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanvekili Aysun Çınar, Türkiye'de geçen yıl 28 milyon hektar alanda 35 milyon ton hububat üretimi yapıldığını belirtti.

Çınar, yıllık ortalama buğday üretimi 2,5 milyon ton olan Konya Ovası'nda bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin azalmasına rağmen, Güneydoğu, Hatay ve Trakya'da üretimin kuraklıktan etkilenmemesi nedeniyle, kuraklığa bağlı rekolte kaybının toplamda düştüğünü belirtti.

Kuraklığa bağlı rekolte kaybından çıkar sağlamaya çalışan spekülatörlerin çiftçiden satın aldıkları ürünü stok yaptığını anlatan Çınar, bu nedenle hasat döneminin başından itibaren buğday fiyatında suni bir yükselişin yaşandığını belirtti.

Çınar, bir kilogram buğdayın fiyatının 0,47 YTL'ye çıktığını, bu durumun, verim ve kalitenin geçen yıla göre düşük olduğu bir ortamda gerçekleşmesinin fiyatlardaki spekülatif artışın net göstergesi olduğunu vurguladı.

Un sanayicileri olarak, hasat döneminin başından itibaren, fiyatların şişirildiği, olması gereken gerçek değerlerin çok üzerine çıktığı konusunda açıklamalar yaptıklarını anımsatan Çınar, şunları kaydetti:

"Biz daha önce, piyasadan buğday toplayıp stok yapan spekülatörlerin hüsrana uğrayacağını söylemiştik. Harman sezonu sonuna yaklaşmakta olduğumuz bu dönemde ülkeye yurt dışından buğday ithal edilmemesine rağmen fiyatlar kendiliğinden gerilemeye başladı. Yani söylediğimiz olay gerçekleşti. Kuraklığa bağlı hububat rekoltesindeki azalma nedeniyle oluşan spekülatif fiyatlar, son bir hafta içinde TMO'nun alım fiyatları seviyesine geriledi. Buğday stok eden spekülatörlerin beklentileri boşa çıkarken, fiyatların 0,47'den 0,40-0,43 YTL aralığına gerilemesi, ihracatta zorlanan un sanayicilerini bir ölçüde rahatlattı."

En Çok Aranan Haberler